Cím: Az 1977-78. évi kísérleti pályázat eredménye
Füzet: 1978/május, 238 - 239. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Egyéb (KöMaL pontverseny is)

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

A Középiskolai Matematikai Lapok Fizika Rovata évek óta hirdet kísérleti pályázatot, amelyre mindig sok munka, közöttük számos értékes dolgozat érkezett be. Ezeken a pályázatokon méltánylást kapnak egyéb természettudományok területéről származó pályamunkák is, főként, ha fizikai módszerek alkalmazására is lehetőséget adnak. A jelenlegi pályázat eredményéről mennyiségi tekintetben sajnos azt kell mondanunk: gyenge. Az összesen hat pályamunka közül három nem fizikai tárgyú, ezek a munkák értékesek. A másik három dolgozat fizikai tárgyú, de eredményük sokkal szerényebb. Örvendetes ugyanakkor, hogy a havonként kiírt kísérleti feladatot kidolgozók tábora egyre gyarapszik, s az ott gyakran igen színvonalas dolgozatokkal szereplőket szívesen látnánk a hosszabb pályázatok szerzői között is. A jelenleg folyó pályázataink kiírását szeptemberi számunkban lehet megtalálni. Elfogadunk a jövőben is olyan pályaműveket, amelyeknek szerzői nem küldtek előzetes tervet. Mostani pályázatunk eredménye a következő:

 

2000 Ft-os díjat kap:
 

A komlói Kun Béla Gimnázium fizika-kémia önképzőköre (Gaál Erzsébet, Fekete Tibor, Hoffmann Ibolya, Szerencsés Győző, Vitai János, Bencsik Tibor III. o. tanulók). ,,Környezetünk vizsgálata'' című terjedelmes és alapos dolgozatukban Komló környékének talajviszonyait vizsgálták meg, példát mutatva arra, hogy mindenütt lehet értelmes témát találni, amely természeténél fogva a csoportos munkára jó alkalmat ad. Korszerű módszerekkel vizsgálták környékük talajait és vizeit, ez utóbbit a vízügyi intézetben rendelkezésükre bocsátott eszközökkel.
 

1500 Ft-os díját kapnak:
 

Balogh Tamás, Pallos György és Tamaskó Béla III. osztályos tanulók (Budapest, Piarista Gimnázium). Dolgozatuk címe: ,,Labirintus-kísérletek egerekkel''. Pályamunkájuk igen frissen megírt érdekes olvasmány. Szakszerűen kezelt egértenyészetük tagjainak egy labirintus végigjárását kellett elsajátítaniuk. Nevelésükben a jutalmazásnál eredményesebbnek bizonyult az áramütésekkel való büntetés. Pontosan felmérték az egerek tanulékonyságát. Ami leginkább megkapó: észrevették, hogy egereik egyéniségek.
 

1500 Ft-os díjat kap: Vártak Zoltán IV. o. tanuló (Budapest, Piarista Gimnázium).
 

Biológiai dolgozatának a címe: ,,Thyreotrop hormon, gonadotrop hormonok szerepe a kétéltűek metamorphosisában''. Bevezetésében ismerteti a sejt határfelületi rétegének szerkezetét a legújabb kutatások alapján. Részletesebben két, a címben szereplő agyalapi hormonnal foglalkozik. Mindkettő az egyedfejlődésre hat, de nem ugyanazon időben, ezért vizsgálja ezeket. Részletezi kísérleteinek menetét és azok eredményét, elemzésében érdekes következtetéseket von le.
 

Részt vettek még a pályázaton:
 

Kiss András (Pécs, Nagy Lajos Gimnázium, IV. o. t.) dolgozatának címe: ,,Az uszony szerepének vizsgálata az uszonyos úszásban modellkísérletek alapján''. Néhány kísérletben vizsgálja az uszonylemezek közegellenállását mint a sebesség függvényét.
Masa István (Szeged, Ságvári E. Gyak. Gimn.) ,,Fizikai modellkísérletek elméleti alapja'' című dolgozatában az eredeti kísérlet és a kis méretű modell adatainak átszámítását ismerteti az állásszilárdság, feszültségoptika és ütközési deformáció esetében.
Dobronyi Tamás (Győr, Révai M. Gimn.) ,,Elektromos háztartási gépek névleges és gyakorlati teljesítményének összehasonlítása az idő függvényében'' című dolgozatában vizsgálja a hálózati feszültségingadozás, egy mosógép és egy izzólámpa teljesítményének változását az idő függvényében.
 

A jutalmakat az MTA Atommagkutató Intézete (Debrecen) adományozta. A díjakat postán küldjük el.