Cím: 1977. évi Eötvös Loránd Fizikaverseny
Füzet: 1978/február, 81 - 84. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Eötvös Loránd (korábban Károly Irén)

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

Az Eötvös Loránd Fizikai Társulat 1977. október 29-én rendezte 54. versenyét Budapesten és 10 vidéki városban az 1977-ben érettségizettek és a középiskolai tanulók részére. A versenyzők 5 órai munkaidő alatt oldhattak meg három feladatot. Bármely segédeszköz használata megengedett volt. A versenyen 358 tanuló vett részt. Ismertetjük a feladatokat és megoldásukat.

 

1. Adva van egy alakjára nézve szimmetrikus lejtő pár (1. ábra), a közepe nagyon lapos. A bal fele gumi, igen nagy csúszó súrlódási együtthatóval, jobb fele fém és ennek súrlódási együtthatója elhanyagolható. Egy gumihengert elengedünk a lejtő tetejéről, egyszer balról, egyszer jobbról. Melyik esetben emelkedik a henger a túlsó oldalon magasabbra?
Károlyházy Frigyes

 
 
1. ábra
 

Megoldás. Indítsuk el a hengert a bal oldalról h0 magasságból. Kezdeti helyzeti energiája mgh0. Leérkezve középre, a henger középpontjának sebessége v1; a henger mozgási energiája egyenlő a kezdeti helyzeti energiával:
mgh0=mv122+ω2Θ2=mv122(1+Θmr2);
m a henger tömegét, Θ a tehetetlenségi nyomatékát jelöli. Felhasználtuk, hogy a sima gördülés esetében v1=ωr, ahol r a henger sugara és ω a szögsebessége a középre érkezéskor. A jobb oldalon felfelé haladva a henger súrlódás hiányában megtartja szögsebességét és csak az mv2/2 haladási mozgási energiáját képes a h1 magasságig való felemelkedéskor helyzeti energiává változtatni:
mgh1=mv122=mgh01+Θ/(mr2).
Innen a jobb oldali felemelkedési magasság:
h1=h011+Θ/(mr2).
(Ezt a magasságot elérve a henger még pörög ω szögsebességgel.)
A hengert jobbról h0 magasságból elengedve pörgés nélkül ér le középre, ahol középpontjának sebessége:
v2=2gh0.
A bal oldalon felfelé haladva a henger forgásba jön. Azonban a pörgés nélküli állapotból nem képes pillanatszerűen sima gördülésbe átmenni, egy darabig szükségképpen köszörül. A középpont egyenletesen lassuló mozgást végez, μ súrlódási együttható esetében sebessége t idővel a köszörülés kezdete után v2-μgt. A köszörülés befejeződik, ha v2-μgt=ωr. Viszont ω mint az idő függvénye a forgó mozgás alaptörvénye szerint (a β szöggyorsulás a forgatónyomaték és a tehetetlenségi nyomaték hányadosa):
ω=βt=μmgrΘt.

A v2-μgt=rω egyenletből megkapjuk a köszörülés idejét:
t=2gh0μgΘ/(mr2)1+Θ/(mr2).
A szögsebesség a köszörülés végén:
ω=2gh0mrΘ+mr2,
a sebesség pedig
v=ωr=2gh01+Θ/(mr2).
A köszörülés végére megmaradt mozgási energia:
mv22+ω2Θ2=mv22(1+Θmr2)=mgh01+Θ/(mr2).
Így a h2 bal oldali emelkedésre
mgh01+Θ/(mr2)=mgh2,
amiből
h2=h011+Θ/(mr2).
Ez ugyanakkora, mint az első felemelkedési magasság. Tehát a henger mindkét oldalon ugyanolyan magasra fut fel, függetlenül a súrlódási együttható értékétől. A megoldás során feltételeztük, hogy a köszörülés a pálya vízszintes szakaszán zajlik le.
Figyelembe véve, hogy guruló hengerről van szó, Θ/(mr2)=1/2, így az emelkedés magassága 2h0/3. Kiszámíthatjuk a köszörülés útját is, ez
s=h0μ[2+Θ/(mr2)]Θ/(mr2)[1+Θ/(mr2)]2.
A köszörülés útja henger esetében 5h0/9μ.
 

2. Az F fényforrás egy kisméretű higanygőzlámpa, amely 0,57μm hullámhosszú sárga és 0,54μm hullámhosszú zöld fényt bocsát ki (a többit kiszűrtük). A lencse a fényforrást egy messze levő ernyő P helyén képezi le (2. ábra). A lencse felét egy vékony, 1,5 törésmutatójú planparalel lemezzel fedjük le. Milyen vastag legyen ez a lemez, hogy a fényfolt P-ben minél fényesebb és tisztán sárga színű legyen?
Vermes Miklós
 

Megoldás. Mindegyik hullámhosszú fény a lemezben fáziskülönbségre tesz szert a levegőben haladóhoz képest. A lemezvastagságot úgy kell megválasztani, hogy ez a fáziskülönbség a zöld fény számára 90 páratlan, a sárga számára páros többszöröse legyen.
A sárga fény hullámhossza levegőben λ10=0,57μm, a lemezben λ1=λ10/n=0,38μm. A zöld fény hullámhossza levegőben λ20=0,54μm, a lemezben λ2=λ20/n=0,36μm (n a törésmutató).
A h vastagságú rétegben a sárga fényből a lemezben nh/λ10, a levegőben h/λ10 hullám fér el, ezek különbsége:
h(n-1)λ10=k1;
mivel a sárga fényre erősítést kell kapnunk, ez a k1 egész szám.
 
 
2. ábra
 

A zöld fényből a lemezben nh/λ20, a levegőben h/λ20 fér el, ezek különbsége a kioltás feltétele miatt k2+1/2 (k2 egész szám):
h(n-1)λ20=k2+12.
A két egyenletet egymással elosztva:
λ10λ20=1918=k2+12k1,
rendezve:
19k1=18k2+9.

Feltételünknek egész számokból álló k1, k2 számpárok felelnek meg. Ezek: k1=9, k2=9; k1=27, k2=28; k1=45, k2=47 stb. A számpárokhoz tartozó lemezvastagság a
h=λ10k1n-1
összefüggésből rendre 10,26μm; 30,78μm; 51,3μm stb.
 


3. Adva van a térben két kicsiny gömb, ellentétes, abszolút értékben egyenlő töltésekkel. Két félből összerakható, vékony, elektromosan semleges, fémből készült gömbhéjjal az ábrán látható módon körülvesszük az egyik töltést (3. ábra).
a) Rajzoljuk meg lehetőleg hűen az erővonal-ábrát!
b) Megváltozott-e a két kicsiny gömb közötti potenciálkülönbség?
Károlyházy Frigyes
 

 
 
3. ábra
 

Megoldás. A gömbhéjban létrejövő megosztott töltések közül a pozitívak a negatív golyócska, a negatívok a pozitív golyócska közelében a gömbhéj felszínén helyezkednek el (4. ábra). A golyócskák töltéséből az erővonalak ezek felé mennek, természetesen a fém felületét merőlegesen találják el.
 
 
4. ábra
 

A potenciálkülönbség az egységnyi töltés átvivési munkáját jelenti. Gömbhéj nélkül az átvivés útja A (5. ábra). Gömbhéj jelenlétében az út először a, azután (mivel a fémen nincs potenciálkülönbség) munkavégzés nélkül juthatunk el a gömbhéj túlsó oldalára és ott újra a út megtevésével a pozitív golyócskához. Az utak tehát sokkal kisebbek, a térerősség azonban nagyobb.
 
 
5. ábra
 

Amikor még nincs ott a gömbhéj, és a negatív töltésű, ϱ sugarú golyócska felszínéről visszük át a töltésegységet a ϱ sugarú, pozitív töltésű golyócska felszínére, akkor a potenciálkülönbség:
U=2kQ[1ϱ-1A-ϱ]=2kQϱA-2ϱA-ϱ.
Ezután behelyezzük a gömbhéjat. Ha a gömb elég nagy, első közelítésben a golyócskák közelében felszínét síknak vehetjük. Ekkor az erővonalak úgy mennek a gömbhéj fala felé, mintha mögötte a távolságban +Q töltés volna. Hasonló a helyzet a túlsó oldalon (tükörtöltések). Most a töltésegység átvivési munkája:
U=2kQ[-1a+12a-a+1ϱ-12a-ϱ]=2kQϱ2a-2ϱ2a-ϱ.
Ez a potenciálkülönbség mindaddig kisebb a gömbhéj nélkülinél, amíg a kisebb, mint A/2. Rajzunk ilyen esetet tüntet fel, tehát a gömbhéj behelyezése csökkenti az eredeti potenciálkülönbséget. Ha figyelembe vesszük, hogy a gömbhéj fala kissé görbült, a hosszadalmas számítás hasonló eredményt ad.
 

A verseny eredménye
 

I. díjat nyert Neumer Attila (Bp., Fazekas Mihály Gyak. Gimn., IV. o. t., tanára Szalay Béla és Tóth László). II. díjat nyertek Kriza György (Bp., Fazekas Mihály Gyak. Gimn., IV. o. t., tanára Szalay Béla és Tóth László) és Vankó Péter honvéd (Budapesten a Móricz Zsigmond Gimnáziumban érettségizett Sikó Attiláné tanítványaként). III. díjat nyertek Biegl Csaba honvéd (Budapesten a József Attila Gimnáziumban érettségizett Bakányi Márton tanítványaként) és Magyar Zoltán honvéd (Budapesten a Jedlik Ányos Gimnáziumban érettségizett Galántai Zsuzsa tanítványaként). Dicséretet kaptak jutalommal: Bene Gyula (Miskolc, Földes Ferenc Gimnázium. III. o. t., tanára Zsudel László) és Kovács Zsolt honvéd (Szolnokon a Verseghy Ferenc Gimnáziumban érettségizett Sebestyén István tanítványaként).