Cím: Euler prímek
Szerző(k):  Csirmaz László 
Füzet: 1978/május, 215. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Szakmai cikkek

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

Az x3-1=0 harmadfokú egyenletnek egy valós gyöke van: x=1, valamint két komplex gyöke: ε=(-1+i3)/2 és ε-1=(-1-i3)/2. Ha felrajzoljuk a komplex számsíkon az összes olyan pontot, amely a+bε alakban írható fel egész a-val és b-vel, szabályos hatszögrácsot kapunk. Ezeket a számokat nevezzük Euler-egészeknek. Közöttük értelmezhető a szorzás: (a+bε)(c+dε)=(ac-bd)+(ad+bc-bd)ε, amit a könnyen igazolható ε2=-1-ε alapján kapunk.
Egy Euler-egész összetett, ha két másik Euler-egész szorzataként írható fel. Például a -3=-3+0ε összetett, mivel egyenlő (1+2ε)(1+2ε)-nal, ugyanakkor 1+2ε már nem összetett, ún. Euler-prím. Jelen esetben az 1, -1, ε, -ε, 1+ε, -1-ε különleges szerepet játszik, mert minden Euler-egész osztható velük, ezeket egységeknek hívják, de nem prímeknek. (Mint ahogyan az egészek körében a +1 vagy a -1 sem prím.) A hátsó borítón látható ábrán az Euler-prímek egy részét láthatjuk.
Az Euler-egészek használhatók annak bizonyítására, hogy az x3+y3=z3 Fermat-féle egyenletnek nincs egészekből álló nem triviális megoldása. Pontosabban azt a többetmondó állítást lehet igazolni, hogy nincsenek olyan ξ1, ξ2, ξ3, különböző Euler-egészek, melyekre ξ13+ξ23+ξ33=0 állna.