Cím: Egy Eulertől származó feladat és annak hazai vonatkozásai
Szerző(k):  Szénássy Barna 
Füzet: 1978/április, 145 - 146. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Szakmai cikkek

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

Híres matematikai feladatok
 


Egy Eulertől származó feladat és annak hazai vonatkozásai
 

Leonhard Euler (1707‐1783) vetette fel 1751-ben azt az elemi geometriai kérdést, hogy az n oldalú (síkbeli) konvex sokszög hányféleként darabolható föl háromszögekre olyan átlók segítségével, amelyek nem metszik egymást a sokszög belsejében (hányféleként "háromszögelhető''). Jelölje ezt a számot Hn. Nyilván H3=1. Később hasznunkra lesz, ha H2 értékét 1-nek definiáljuk. Könnyű belátnunk, hogy H4=2, H5=5. Ha azonban n6, akkor egyre bonyolultabb meghatároznunk a háromszögelések számát.
A felvetett kérdésre csakhamar maga Euler válaszolt, teljes indukcióval bizonyítva, hogy
Hπ=k=3π4k-10k-1.(1)
(Emlékeztetőül: a szimbólum produktumra [szorzatra] utal. Pl. k=25k=2345).
A Pozsony közelében született Segner János András (1704‐1777), aki rövid ideig Debrecenben működött mint orvos, majd német egyetemeken tanított, szintén megoldotta 1761-ben a feladatot, és az alábbi rekurzív képletet közölte:
Hn=r=2n-1HrHn+1-r.(2)

A "rekurzió'' a matematikában gyakran alkalmazott módszer. Jelen esetben azt jelenti, hogy pl. H20 kiszámításához ismernünk kell H2, H3, ..., H19 mindegyikét.
A Segner‐féle bizonyítás nem igényel mélyebb matematikai módszereket, és könnyen megérthető. Eljárása a következő volt:
 




 

Válasszuk ki az n oldalú sokszög valamelyik oldalát ‐ mondjuk 1n-et (vö. ábra) ‐ és tekintsük ezt egy valamelyik felbontáshoz tartozó háromszög alapjának. E háromszög harmadik csúcsa legyen a sokszög r-edik szögpontja. Az n1r háromszög két sokszöget hasít le az eredeti sokszögből, ezek közül az egyik r, a másik pedig n+1-r oldalú. Ezek háromszögeléseinek száma Hr, illetve Hn+1-r. Nyilvánvaló, hogy e két sokszög valamelyikének minden felbontásához hozzárendelhető a másik minden felbontása. Ezért az r csúcs és az 1n alap rögzítése esetén HrHn+1-r felbontás lehetséges. Az összes lehetséges felbontáshoz pedig úgy jutunk, ha r rendre felveszi a 2, 3, ..., n-1 számokat, és az így kapott értékeket összegezzük. Így nyerjük a (2) formulát, amelyben ‐ mint említettük ‐ H2=H3=1.
Segner Hn értékét n=20-ig ki is számította.
Ezzel azonban nem zárult le az Euler‐feladat története: az 1956. évi Schweitzer Miklós versenyen* is kitűzték ezt a kérdést, felvetője talán nem tudott a probléma eredetéről. Hat sikeres válasz között szerepelt a következő formula:
Hn=1n-1(2n-4n-2).(3)
Észrevehetjük, hogy az (1) és a (3) képlet a Hn természetes számot szorzatként, (2) ugyanazt a természetes számot kéttényezős szorzatok összegeként állítja elő. Így a három különböző képlet számelméleti érdekességet is rejt magában.
Gyakorlásként érdemes Hn értékét különböző n-ekre kiszámítani, továbbá az (1) és a (3) igazolásán gondolkodni.
Teljesség kedvéért meg kell említenünk, hogy a Schweitzer‐verseny valamivel többet is kérdezett, mint Euler. Könnyen belátható ugyanis, hogy n6 esetén olyan háromszögelések is vannak, amelyeknél egyes háromszögeknek egyetlen oldaluk sem közös a sokszög valamelyik oldalával. Kérdezhetjük tehát azt is, hogy az összes lehetséges háromszögelésekből mennyi azok száma, amelyeknél a sokszöget csupa olyan háromszögekre daraboljuk, amelyek mindegyikének legalább egy közös oldala van a sokszöggel. Ez utóbbi megszorításnak eleget tevő háromszögelések számát jelölje hn. Bizonyítható, hogy
hn=n2n-5.
Például H6=14, h6=12; H7=42, h7=28.

*Schweitzer Miklós (1923‐1945) jeles matematikus volt, akit származása miatt az érettségi vizsgálat után nem vettek fel egyetemre. ő azonban ezek ellenére ‐ önképzés útján elmélyedt a matematikai kutatások módszereiben, és jelentős eredményeket ért el az analízis területén. Budapest ostroma idején igen fiatalon halálozott el. Emlékének megörökítésére a Bolyai János Matematikai Társulat 1949-ben évenként megrendezésre kerülő "Schweitzer Miklós Matematikai Emlékverseny''-t létesített egyetemi hallgatók részére. A verseny rendezését felváltva végzik a budapesti, a debreceni és a szegedi tudományegyetem matematikusai. Általában tíz, a magasabb matematikába tartozó feladatot tűznek ki, a résztvevők bármilyen segédeszközt igénybe vehetnek és 8‐10 napon át otthon foglalkozhatnak a feladatokkal. Ez a világon az egyik legmagasabb szintű matematikai verseny, az eddig kitűzött feladatok számos önálló kutatásnak képezték a kiinduló pontját.