Cím: Oktotó (Rejtvényfeladatok 3/2)
Szerző(k):  Tusnády Gábor 
Füzet: 1978/március, 97 - 101. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Szakmai cikkek

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

Az alábbi feladatokat bárki megoldhatja foglalkozásra és életkorra való tekintet nélkül. Tulajdonképpen nem is kell a feladatokat megoldani a szó hagyományos értelmében, elég megtippelni az eredményt. A tippeket a mellékelt szelvényen vagy hozzá hasonló táblázatban lehet beküldeni.

 

Számtotó
 

1. Melyik az a legkisebb pozitív szám, amelyből 3-at kivonva 19-cel osztható, 8-at kivonva 13-mal osztható és 13-at kivonva 8-cal osztható számot kapunk?
 

2. Az A1=B1=C1=D1=1 értékekből kiindulva, az alábbi szabályok szerint képezzük az An, Bn, Cn, Dn sorozatokat:
An+1=An+3/An3,Bn+1=Bn+3/(nBn2),Cn+1=Cn+3/(n2Cn),Dn+1=Dn+3/n3.
Mekkora az A10, B10, C10, D10 számok között a legnagyobb?
 

3. Mennyivel nagyobb száznál a száz századik gyökének százszorosa?
 

4. Mennyi az |x|+|y|+x2+y2-2x-4y+5 függvény minimuma?
 

5. Egységsugarú köröket írtunk egy egységnyi oldalú szabályos ötszög csúcsai köré. Mekkora területű részét teszik ki a síknak azok a pontok, amelyek e körök közül páratlan sokban vannak benne?
 

6. Hányféle olyan síklapokkal határolt konvex test van, amelynek minden lapja szabályos sokszög, de nincs két párhuzamos lapja?
 

7. Felvettünk egy egységsugarú gömbön 6 pontot. Mekkora lehet maximálisan annak a konvex testnek a térfogata, amelynek ezek a csúcsai?
 

8. Hány százalék annak a valószínűsége, hogy a lottóban kihúzott számok között nem fordul elő prím?
 

1978. márciusMMMMMMMMSZÁMTOTÓMMMMMMMMSorszám: 3/2SZÁM    KÓD  TIPP1.    Legkisebb szám  2.    Négy  sorozat  3.  100100100-100   4.  min(|x|+|y|+x2+y2-2x-4y+5)   MMMMMMMMM   5.    Páratlan sok kör metszete  6.    Szabályos, de  nem párhuzamos lapok  7.    Hat pont konvex burka  8.    Nincs prímszám a lottóban    KVADRATIKUS ELTÉRÉS  
 

 


Betűtotó
 

1. A játékboltban újabban kapható bűvös kocka lapjai különböző színűek, a lapok 3×3 részre vannak bontva, és a középpontjuk körül szabadon elforgathatók. Az alábbiak közül melyik tipp van a legközelebb a forgatásokkal létrehozható különböző helyzetek számához?
 

A) 46; B) 106; C) 8!12!; D) 648.
 

2. A számtotó 2. feladatában szereplő sorozatok közül melyiknek a legnagyobb a tízezredik tagja?
 

3. Nevezzük a racionális számok valamely részhalmazát szuper-generátornak, ha az nem tartalmazza az összes racionális számot, de bármelyik racionális szám előállítható mint néhány, ebben a részhalmazban levő, nem feltétlenül különböző szám összege. Melyik igaz az alábbi állítások közül?
 

A) Nincs szuper-generátor.
B) Van szuper-generátor, sőt az is igaz, hogy egy szuper-generátorból tetszőleges véges sok elemet elhagyva, ismét szuper-generátort kapunk.
C) Van olyan szuper-generátor, amelynek bármelyik elemét hagyjuk is el, az megszűnik szuper-generátor lenni.
D) Sem A, sem B, sem C nem igaz.
 

4. A törökök megfigyelték, hogy egyik várunkban három fegyvernem szolgál: lovasság, gyalogság és tüzérség. A vár ura minden reggel kijelöli, melyik fegyvernemből kerül ki a vár aznapi kapitánya. A kapitány az ügyeletes tiszttel együtt meghatározza az aznapi őrség, és a másnapi ügyeletes tiszt fegyvernemét a következő szabályok szerint. Ha kettőjük fegyverneme azonos, az ügyeletes tiszt másnap is szolgálatban marad, és az aznapi őrséget lovaskapitánynál a gyalogság, gyalogosnál a tüzérség, tüzérnél a lovasság adja. Ha a kapitány és az ügyeletes tiszt fegyverneme különböző, az aznapi őrséget és a másnapi ügyeletes tisztet a harmadik fegyvernem állítja ki. A szultánnak négy kém különböző időszakokban hét egymást követő napon jelentette az őrség fegyvernemét. Az egyiket a szultán lefejeztette, mert valótlant állított. Melyik volt az?
A) GTLLTGL;   B) TTTLLLT;   C) GLLGTGT;   D) LGGTLLG.
 

5. Egy negyven tagú társaságban mindenki legfeljebb négy embert ismer. Mennyi a legkisebb N, amely mellett biztosan elhelyezhető a társaság N szobában úgy, hogy az ismerősök különböző szobába kerüljenek?
A 3;   B) 4;   C) 5;   D) 10.
 

6. Egy futballpályán melynek méretei 70×100  m, tízezer ember bolyong. A társaság két  véletlenszerűen kiválasztott tagja egyszerre nyílegyenesen elindul egymás felé. Mindazok, akiket fél méternél jobban megközelítenek, ütköznek velük, aztán kitérnek az útjukból. Az alábbi négy esemény közül melyiknek a legnagyobb a valószínűsége?
 

Az ütközések száma
 

A) kisebb, mint 10; B) 10 és 100 között van; C) 100 és 1000 között van; D) több 1000-nél.
 

7. Melyik igaz az alábbi állítások közül:
A) A Burnside sejtés a halmazelmélet mind a mai napig megoldatlan problémája.
B) A Burnside sejtést néhány évvel ezelőtt a híres magyar matematikus, Erdős Pál oldotta meg.
C) Több Burnside sejtés is létezik, közülük a leghíresebb az, amit több mint tíz éve Feit és Thompson oldottak meg.
D) A Burnside sejtés nem is létezik, csak a betűtotó kedvéért találtuk ki.
 

8. Jelöljük k-val a lottóban 1978-ban a 17. és 34. játékhetek között (a határokat is beleértve) a leggyakrabban kihúzott számok gyakoriságát. Melyik lesz igaz az alábbi állítások közül?
A) k=1;  B) k=2;  C) k=3;  D) k4.

 


BETŰTOTÓA BEKÜLDŐ ADATAI  Neve:  ..........  Címe:..........  Foglalkozása:.....  Iskolája:  ..........
1978. március  Sorszám: 3/2SZÁM               KÓDTIPP1.Bűvös kocka2.Négy sorozat3.Szuper-generátor4.LGT5.Negyven tagú társaság6.Ütközések7.Burnside sejtés8.Leggyakoribb lottószámA TALÁLATOK SZÁMA

 

A novemberi (3/1 sorszámú) oktotó nyertesei,
 

A számtotó nyertese: Molnár Balázs (Budapest), kvadratikus eltérése 10-6. Különdíjban részesült: Rosanics György (Szombathely, Nagy Lajos Gimn.), aki az utolsó feladat kivételével minden feladatot helyesen oldott meg, köztük a 3., 4. és 6. feladatot 17 tizedes jegyre. Mivel az utolsó feladatot csak 10-6 normáló tényezővel vettem figyelembe, kvadratikus eltérése 10-4.
Jó eredményt értek el a következők: Kerényi István (Budapest, 0,06), Daróczi Antal (Hajdúnánás, 0,1); Gazdag László (Budapest, 0,3). A többiek kvadratikus eltérése : 2, 2, 5, 8, 3103, 3106, 1011.
A betűtotó nyertese: Alexin Zoltán (Szeged, Radnóti M. Gimn.), találatainak száma 6. Ugyancsak 6 találatuk volt a következőknek: Kádas Endre (Szolnok), Lévai Kálmán (Karcag), Molnár Balázs (Budapest), Rónai Viktor (Szolnok). Öt találat 21, négy 1, három 3 szelvényen volt.
Molnár Balázs, Rosanics György és Alexin Zoltán 100‐100 Ft-os könyvutalványt nyertek. Nyereményüket postán küldjük el.
 

A novemberi 3/1 sorszámú oktotó eredményei
 
SZÁM  SZÁMTOTÓBETŰTOTÓMM1.    Legkisebb szám  1977     Melyik a  legnagyobb?    B2.    Átdarabolás  10     Átdarabolás    B  3.  x+x4+x8+x13=19   148,  2075386501     Generátorok    C4.    Dodeka-ikozaéder  3,2661246254     Oktaéderek    A  1     Ezernél kisebb    A  5.      prímek  16,8     Permutációk  6.    Félkör súlypontja  4,2441318158     Ikozaéder    D  7.    Három  dobókocka  10     Melyik megoldatlan?    D8.    Kódolas  10     Lottó prímjei    A  

 

Megjegyzések
 

A prímek száma. Pintz János decemberben megjelent cikkében olvashattuk, hogy (π(n)logn)/n tart 1-hez. Mivel logx=lgx/lge, ebből következik, hogy limn(π(n)lgn)/n=lge0,434. Mi azt kaptuk, hogy π(1000)lg1000/1000=0,504, tehát az eltérés 0,07.
Annak vizsgálata, hogy az eltérés n függvényében milyen sebességgel tart 0-hoz, a Riemann-sejtéssel kapcsolatban álló, csak részben megoldott feladat. De a konvergencia bizonyított.
A kör négyszögesítése. A betűtotó 7/d problémája nagyon emlékeztet a körülbelül száz éve negatív irányba eldöntött kör-négyszögesítés feladathoz, de nem azonos azzal, hiszen ott szerkeszthetőség, itt tetszőleges eljárással előállítható átdarabolás a kérdés.
Kódolás. Jelöljük a számtotó 8. feladatában szereplő hangokat c, d, e, f, g-vel. Ezekből összesen 20 jelet készíthetünk, és egy kapcsolathoz két jel kell, tehát a csatornán legfeljebb 10 kapcsolat létesíthető. Egy lehetséges megoldás a következő:
1.cd,de; 2.ed,df; 3.ef,fg; 4.gc,gf; 5.eg,gd; 6.ec,eg; 7.dg,ge; 8.dc,cf; 9.fc,ce; 10.fd,fe.
Generátorok. A 0 és 1 közötti racionális számok az egész számokkal együtt olyan generátort alkotnak, amelyből egyetlen elemet sem lehet elhagyni anélkül, hogy az meg ne szűnne generátor lenni.