Cím: Olimpiai előkészítő feladatok 7. -1978.
Szerző(k):  Csirmaz László 
Füzet: 1978/április, 172 - 173. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Szakmai cikkek

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

Olimpiai előkészítő feladatok

7.
 
Ebben a rovatban havonta tíz‐tíz olyan érdekes ‐ könnyebb vagy nehezebb ‐ feladatot mondunk el, amelyek előkészítőül szolgálnak a Matematikai Diákolimpiára. A feladatok megoldásait nem kérjük beküldeni, a megoldásokat sem fogjuk ismertetni. Az érdeklődők a feladatokkal kapcsolatos kérdéseikkel forduljanak a szerkesztőséghez. Leveleikre írásban válaszolunk.
 

1. A Föld körül 36 mesterséges bolygó kering. Mutassuk meg, hogy mindig található a Földnek olyan pontja, ahonnan legfeljebb 17 látható közülük.
 

2. Elhelyezhető-e 91 darab 1×2×4-es tégla egy 9×9×9-es kockában?
 

3. Adott az ABCD alaplapú és A'B'C'D' fedőlapú kocka. Az ABCDA zárt töröttvonalon egy P pont, a B'C'D'A'B' zárt töröttvonalon egy Q pont mozog, sebességük egyenlő. Amikor a P pont A-ban van, a Q pont B'-ben. Mi a mértani helye a PQ szakasz felezőpontjának?
 

4. Az előbbi kocka AC lapátlóján kiválasztunk egy X pontot, a B'D' lapátlóján egy Y pontot. Mi az XY szakasz Y-hoz közelebbi harmadolópontjának mértani helye, ha X és Y minden lehetséges helyzetet felvesz?
 

5. Az a, b, c páronként kitérő egyenesek párhuzamosak az S síkkal. Az a', b', c' egyenesek mindegyike metszi az a, b, c egyenesek mindegyikét. Mutassuk meg, hogy van olyan S' sík, mellyel az a', b', c' egyenesek mindegyike párhuzamos.
 

6. Az ABCD tetraéder BCD lapja köré írt kör középpontja A', az ACD lap köré írt kör középpontja B', stb. Az A, B, C, D csúcsokból rendre merőlegest állítunk a B'C'D', A'C'D', A'B'D', illetve A'B'C' síkokra. Bizonyítsuk be, hogy a négy merőleges egyetlen pontban metszi egymást.
 

7. Az O-ból induló a, b, c félegyenesek páronként derékszöget zárnak be (azaz derékszögű triédert alkotnak). Egy sík az a, b, c félegyeneseket rendre az A, B, C pontokban metszi. Mutassuk meg, hogy
a) ABC hegyesszögű háromszög;
b) adott XYZ hegyesszögű háromszöghöz található olyan metsző sík, melyre ABC egybevágó XYZ-vel.
c) O-nak az ABC síkra eső vetülete az ABC háromszög magasságpontja.
 

8. a) Milyen n-re létezik n élű konvex poliéder?
b) Bizonyítsuk be, hogy konvex poliéderben a háromszöglapok és a háromélű csúcsok együttes száma legalább 8.
c) Mutassuk meg, hogy ha egy konvex poliédernek sem háromszögű, sem négyszögű lapja nincs, akkor legalább 12 ötszögű lapja van.
 

9. Lehet-e a) kockát, b) szabályos oktaédert, c) szabályos dodekaédert merőlegesen vetíteni úgy, hogy a vetület konvex burka szabályos hatszög legyen?
 

10. a) Mutassuk meg, akárhogyan választunk is ki az egységnyi élű kockában n>9 pontot, mindig található köztük négy, melyek által meghatározott tetraéder térfogata legfeljebb 1/n.
b) Legyen p prímszám és jelöljük az i egész szám p-vel való osztásakor adódó maradékot i-vel. Bizonyítsuk be, hogy az (i, i2, i3) (i=1,2,...,p-1) koordinátájú pontok között nincs négy egy síkban. Ennek alapján mutassuk meg, hogy minden n>9 mellett megadható az egységnyi élű kockában n pont úgy, hogy bármely négy által meghatározott tetraéder térfogata legalább 1/48n3.