Cím: Olimpiai előkészítő feladatok 5. -1978.
Szerző(k):  Csirmaz László 
Füzet: 1978/február, 76. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Szakmai cikkek

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

Ebben a rovatban havonta tíz-tíz olyan érdekes ‐ könnyebb vagy nehezebb ‐ feladatot mondunk el, amelyek előkészítőül szolgálnak a Matematikai Diákolimpiára. A feladatok megoldásait nem kérjük beküldeni, a megoldásokat sem fogjuk ismertetni. Az érdeklődők a feladatokkal kapcsolatos kérdéseikkel forduljanak a szerkesztőséghez. Leveleikre írásban válaszolunk.

 

1. Csupa 1-esekből és 2-esekből álló n-jegyű számokat írunk egy táblára úgy, hogy bármely két szám legalább 3 helyen különbözzék. Bizonyítandó, hogy legfeljebb 2n/(n+1) darab szám kerülhet a táblára.
 

2. Az 1, 2, ..., 3n-1, 3n számok közül válasszunk ki 2n darabot úgy, hogy bármely két kiválasztott szám számtani közepe ne legyen a kiválasztottak között.
 

3. Egy 2n hosszúságú sorozatban csak n különböző egész szám szerepel. Mutassuk meg, hogy a sorozatból kiválaszthatunk néhány egymás utáni tagot úgy, hogy szorzatuk négyzetszám legyen. Igaz-e ez az állítás, ha a sorozat csak 2n-1 hosszú?
 

4. A végtelen sakktábla minden mezőjébe egy természetes számot kell írnunk úgy, hogy bármely mezőbe a vele szomszédos négy mezőben levő számok számtani közepe kerüljön. Hogyan töltsük ki a sakktáblát?
 

5. Hányféleképpen lehet az 1, 2, ..., 2n természetes számok közül három különbözőt kiválasztani, hogy azok
a) számtani sorozatot alkossanak;
b) egy háromszög oldalainak mértékszámai legyenek?
 

6. Álljon az A halmaz olyan n hosszúságú sorozatokból, melyeknek minden eleme +1 vagy -1. Mutassuk meg, hogy ha A-ban 2n/2-nél kevesebb sorozat van, akkor található olyan (c1, c2, ..., cn) sorozat, hogy minden A-beli (a1, a2, ..., an) sorozatra az (a1c1, a2c2, ..., ancn) sorozat nincs A-ban.
 

7. Adott a síkon n pont úgy, hogy semelyik három nincs egy egyenesen. Háromszögeket választunk ki, hogy a csúcsaik a megadott pontok közül kerüljenek ki, továbbá ne legyen két háromszögnek közös oldala. Mutassuk meg, hogy legfeljebb 13(n2) és legalább 19(n2) ilyen háromszög létezik.
 

8. Készítsünk csupa 1-esekből és 2-esekből 2n+1 darab számot, hogy mindegyik 2n jegyű legyen és bármely kettő legalább 2n-1 helyen különbözzön.
 

9. Az 1, 2, ..., n természetes számok közül kell néhányat, a1, a2 ,..., ak-t kiválasztani, hogy a
±a1±a2±...±ak
összeg az előjelek minden megválasztása esetén más legyen. Mutassuk meg, hogy k lehet nagyobb mint (log2n), de mindig kisebb, mint (1+log2n+log2log2n).
 

10. Egy poliéder csúcsaiba úgy sikerült természetes számokat írnunk, hogy két csúcs között pontosan akkor fut él, ha a csúcsokba írt számok relatív prímek. Mit mondhatunk ennek alapján a poliéderről?