Cím: Az 1977. évi (10.) Nemzetközi Fizikai Diákolimpia feladatai
Füzet: 1977/november, 161 - 166. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Nemzetközi Fizika Diákolimpia

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

1. Egy négyütemű motor kompresszióviszonya ε=9,5. A motor 27C hőmérsékletű, εV0 térfogatú levegőt és benzingőzt szív be 100kPa nyomáson (1. ábra). Ezután sűrítés következik, az állapotábrán az A pontból a B pontba adiabatikusan jutunk el (x=1,4). A robbanáskor (B-C) a nyomás megkétszereződik. A dugattyú kilökése közben (C-D) a gázkeverék adiabatikusan terjed ki εV0 térfogatra. A kipufogószelep kinyílásakor a nyomás visszaesik a kezdeti 100kPa értékre. A kompresszióviszony a henger legnagyobb és legkisebb térfogatának az arányát jelenti.
a) Határozzuk meg a nyomás és hőmérséklet értékeit az A, B, C és D állapotokban!
b) Mennyi a körfolyamat elméleti hatásfoka?

 

 

1. ábra
 

Megoldás. Az adiabatikus állapotváltozás egyenlete ideális gázra
TVx-1=állandó.

a) Az A állapotban a nyomás P1=100kPa, a térfogat εV0, a hőmérséklet T1=300K; a B állapot jellemzői p2, V0, T2. Az adiabata egyenlete
T1(εV0)x-1=T2V0x-1,
amiből T2=738,3K. Az ideális gáz állapotegyenletéből (pV/T= állandó) meghatározhatjuk a B állapotban levő gáz nyomását:
p2=2,34MPa.

A C állapotban a nyomás p3=2p2=4,68MPa, a térfogat V0, a hőmérsékletet pedig az állapotegyenletből fejezhetjük ki: T3=1476,6K.
A D állapot paramétereit (p4, εV0, T4) ismét az adiabatikus állapot. változás egyenletéből, illetve az állapotegyenletből kaphatjuk meg: T4=600K; p4=2kPa.
b) A hatásfokot megadó tört nevezője a B-C lépésben felvett hő, mert ezt kell az üzemanyag elégetésével biztosítani. A felvett hő a gáz energiájának növekedésével egyenlő, mert a térfogat változatlan, és így nincs munkavégzés. Tehát a felvett hő cvm(T3-T2). A mechanikai munka alakjában hasznosított energia a B-C lépésben felvett és a D-A lépésben visszaadott hő különbsége:
cvm(T3-T2)-cvm(T4-T1)=cvm(T1+T3-T2-T4).
A hatásfok:
η=cvm(T1+T3-T2-T4)cvm(T3-T2)=1-T4-T1T3-T2.
Mivel T3=2T2 és T4=2T1, a hatásfok egyszerűen
η=1-T1T2.
Az A-B folyamatra felírt adiabata egyenletéből T1/T2=ε1-x, tehát a négyütemű benzinmotor hatásfoka:
η=1-ε1-x.
A hatásfok csak a kompresszióviszonytól függ, azaz a hatásfokra vonatkozó b) kérdésre az a) alatti adatok kiszámítása nélkül is felelhetünk.
Számadatainkkal η=0,59=59%. A valóságos hatásfok alig több, mint ennek a fele, mert sok hő távozik el a körfolyamatban való részvétel nélkül.
 
2. Egy szappanhártyát α=30-os beesési szögben fehér fénnyel világítunk meg. A visszavert fényt túlnyomó részben λ0=0,5μm hullámhosszú élénk zöld színben látjuk.
a) Mennyi a hártya lehetséges legkisebb vastagsága?
b) Milyen színűnek látszik ez a hártya merőleges irányból? A folyadék törésmutatója n=1,33.
 
Megoldás. a) A rétegbe bemenő, az A pontban megtört fény egy része B-ben visszaverődik, C-ben a levegőbe kilépve ismét megtörik, és az elég messze levő szemünkbe jut (2. ábra). A fényforrásból érkező DC sugár egy része is visszaverődik és az előbbi sugárral együtt jut a szemünkbe.
 

 

2. ábra
 

Az AD síkba az egész sugárnyaláb egyező fázissal érkezik. Az a kérdés, mekkora az útkülönbség, illetve a fáziskülönbség az alsó és felső határfelületekről érkező sugarak között, mert ettől függ, hogy az interferencia által erősítés vagy gyengítés jön-e létre, és a fehér fény különböző hullámhosszúságú fényei közül teljes intenzitással mi marad meg.
Az alul visszaverődő fénysugár útja A-tól C-ig AB¯+BC¯=2d/cosβ. A közegben a hullámhossz λ0/n, tehát ezen az úton az A-tól C-ig elférő hullámok darabszáma:
2dλ0(cosβ)/n=2dnλ0cosβ.

A felül visszaverődő fénysugár útja D-től C-ig:
DC¯=AC¯sinα=2dtg β sin α=  =2dsinβsinα/cosβ.


Ezen a távolságon a λ0 hullámhosszból 2dsinβsinα/(λ0cosβ) darab fér el, de a nagyobb törésmutatójú anyagon történő visszaverődéskor 180-os fázisugrás történik, tehát a DC távolságon elférő hullámok száma:
2dsinβsinαλ0cosβ+12.

Erősítés akkor jön létre, ha a hullámok számának különbsége valamilyen k egész szám:
k=2dnλ0cosβ-2dsinβsinαλ0cosβ-12=2dnλ0cosβ(1-sin2β)-12=2dncosβλ0-12==2dλ0n2-sin2α-12.


Ennek átalakítása után az erősítés feltétele:
4dλ0n2-sin2α=2k+1.
A törésmutatótól és a geometriai adatoktól függ, hogy mely hullámhosszra következik be a legnagyobb erősítés. Az ezzel szomszédos hullámhosszúságú fények sem oltódnak ki egészen, csak gyengülnek, tehát nem kapunk monokromatikus fényt. Ha k növekszik, a szín mindig kevésbé teltebb lesz, mert az egyik rendben való erősítést egy másik rendben történő gyengítés lerontja. Valamelyest vastagabb lemeznél szürkét kapunk. Ezért van az, hogy a ,,vékony lemezek színei'' csak vékony lemezeknél látszanak. Feladatunk élénk zöldet említ és a legvékonyabb hártya iránt érdeklődik, tehát k=0 veendő és a rétegvastagság:
d=λ04n2-sin2α=0,101μm.

Megjegyzés. Ez a hártya olyan vékony, hogy egy 2cm3cm méretű keretbe férő tömege csak 0,06mg lenne, a szokásos analitikai mérleggel nem volna megbízhatóan lemérhető.
 
b) Merőleges beesésnél, k=0 esetében a legjobban erősített hullámhossz λb=4dn2-sin20=4dn volna. Az előbbi d-értéket felhasználva:
λb=λ0nn2-sin2α=λ0cosβ.
d-től függetlenül így lehet az α-hoz tartozó λ0-ból a merőleges beeséshez tartozó λb-t kiszámítani. A mi esetünkben λb=1,079λ0=0,540μm, ami sárgásabb árnyalatú zöld színt jelent. De nemcsak a szemünket kell bevinni a beesési merőlegesbe, hanem lehetőleg a fényforrást is. A vékony lemezek színeinek vizsgálatakor éppen ezért nagy felületű, diffúz fényforrás célszerű, mint amilyen a borús ég, amikor eső után nézzük a pocsolyán az olajfoltokat.
 
3. Egy elektronágyú U=1000V feszültséggel gyorsított elektronokat bocsát ki az ,,a'' egyenes irányában (3. ábra). Az ágyútól d=5cm távolságban, α=60-os irányban levő M céltárgyat akarjuk eltalálni. Ennek érdekében B indukciójú homogén mágneses teret alkalmazunk. Mekkora legyen ennek az erőssége,
a) ha a mágneses térerősség merőleges az ,,a'' egyenes és az M pont által meghatározott síkra;
b) ha a mágneses térerősség párhuzamos a TM iránnyal? Az elektron töltése Q=1,610-19C, tömege m=9,1110-31kg.
 

 

3. ábra
 

 
Megoldás. a) A v sebességgel repülő elektront a merőleges irányú, B indukciójú homogén mágneses tér r sugarú körpályára tereli. E mozgáshoz szükséges mv2/r erőt a BvQ nagyságú Lorentz-erő szolgáltatja. Homogén, állandó mágneses tér nem képes az elektron sebességének nagyságát megváltoztatni, mert az erő mindig merőleges a sebességre. A mi esetünkben a körpálya sugara a 4. ábra szerint r=d/(2sinα).
 

 

4. ábra
 

Az elektronágyúból kirepülő elektron sebessége mv2/2=UQ alapján a v=2UQ/m. A Lorentz-erő figyelembevételével
mv2r=BvQ.
Innen a szükséges mágneses indukció:
B=mvrQ.
Felhasználva a sugár geometriai kifejezését és a sebesség értékét:
B=2sinαd2UmQ.
Számadatainkkal B=0,0037tesla.
 
b) Ebben az esetben az elektronágyúból kirepülő elektron sebességét felbontjuk a B mágneses indukció irányába eső vcosα és az erre merőleges vsinα összetevőre (5. ábra).
 

 

5. ábra
 

A vcosα összetevőre hatástalan a mágneses tér. Ezzel a sebességgel az elektron d/(vcosα) idő alatt ér el az M célba.
Vizsgáljuk a mozgást olyan koordináta-rendszerből, amely vcosα sebességgel halad a TM irányban. Az elektron ebben a koordináta-rendszerben vsinα sebességgel körpályán mozog, amelynek sugara mv2sin2α/r=BQvsinα alapján
r=mvsinα/(QB).
(Az elektron valójában spirálist ír le.) M eltalálása akkor sikerül, ha az elektron k egész számú kört ír le az M-be való érkezés d/(vcosα) ideje alatt. A kör kerülete 2πr=2πmvsinα/(QB), egy körülfordulás ideje, tekintettel a körön való futás vsinα sebességére:
2πmvsinαQBvsinα=2πmQB.
Ennek egész számú többszöröse d/(vcosα):
dvcosα=k2πmQB.
Innen a szükséges mágneses indukció:
B=k2πmcosαdQv=k2πcosαd2UmQ.
Lényegtelen, hogy a mágneses indukció az adott irányban előre vagy hátra mutat, ettől csak a spirális menetiránya függ. k=1 esetében a spirális 1 menetével, k=2-nél 2-vel érjük el a célt stb. Számadatainkkal: B=k0,0067tesla.
 
Kísérleti feladat. Adva van egy fekete doboz A, B, C egyforma csatlakozásokkal, benne csillagkapcsolásban R ellenállás és C1, C2 kapacitású kondenzátorok vannak (6. ábra). Megállapítandó az ellenállás és a kapacitások nagysága!
Rendelkezésre áll egy generátor, amely 0,1kHz és 10kHz között ismert frekvenciájú váltófeszültséget ad, azonkívül egy-egy váltóáramú ampermérő és voltmérő. Ezekkel az egyes dugók között lemérhetjük a feszültséget és áramerősséget, így megtudhatjuk az impedanciát és megvizsgálhatjuk az impedanciának a frekvenciától való függését.
 

 

6. ábra
 

Megoldás. Először meg kell tudni, a dugók közül melyik az, amelyikhez az ellenállás csatlakozik. A másik két dugó között tiszta (eredő) kapacitás található, amelyre nézve az impedancia és frekvencia fordítottan arányos. Tehát egy-egy impedanciamérést végzünk 0,1kHz-nél és 10kHz-nél, és amelyik dugópár esetében az impedancia és a frekvencia fordítottan arányos, azokhoz vezetnek a kondenzátorok (legyenek ezek az 1 és 2 csatlakozások). Ezután többféleképpen dolgozhatunk tovább.
a) Egy bizonyos frekvenciánál lemérjük az 1 és 2 kivezetések között a sorba kapcsolt kondenzátorok eredő impedanciáját:
Z=1ωC1+1ωC2.(1)
Ezután lemérjük 1-3, valamint 2-3 között az ellenállás és kondenzátor eredő impedanciáját: Z1-et és Z2-t, amelyekre
Z12=R2+(1ωC1)2,(2)Z22=R2+(1ωC2)2.(3)


Egyenletrendszert kaptunk R, C1, C2-re. Ebből a kapacitások:
1C1=ω2Z(Z2+Z12-Z22),1C2=ω2Z(Z2-Z12+Z22).


Ismerve C1 és C2 nagyságát (2) vagy (3) könnyen megadja az R ellenállást.
 
b) Az 1 és 2 kivezetéseket összekapcsoljuk (a kapacitások most összegeződnek), azután két különböző frekvenciánál mérjük le az impedanciát 3 és az egyesített 1 ‐ 2 között:
Za2=R2+1ωa2(C1+C2)2,Zb2=R2+1ωb2(C1+C2)2.


Az egyenletrendszerből C1+C2 kapacitásösszeget kiküszöbölve kapjuk az ellenállásra:
R2=ωa2Za2-ωb2Zb2ωa2-ωb2.
R ismeretében a (2) és (3) egyenletekkel számíthatók a kapacitások.
 
c) Ha elegendően kicsiny frekvenciával mérünk, akkor R elhanyagolható 1/ωC1, illetve 1/ωC2 mellett és az impedanciákból rögtön számolhatjuk C1-et és C2-t. Ezután igen nagy frekvenciával mérve a kondenzátorok ellenállása hanyagolható el és az R ellenállást kapjuk meg.
 
d) Ha felrajzoljuk az 1 ‐ 3 és 2 ‐ 3 közötti impedanciáknak a frekvenciától való függését, akkor a frekvenciát növelve mindkét görbe közös aszimptotája adja meg az R ellenállást. Ennek ismeretében a (2) és (3) egyenletekből megkaphatók a kapacitások.