Cím: Az 1976. évi (9.) Nemzetközi Fizikai Diákolimpia feladatai
Füzet: 1976/november, 161 - 165. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Nemzetközi Fizika Diákolimpia

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

1. feladat. R=0,5m sugarú üres gömb állandó ω=5s-1 szögsebességgel forog függőleges átmérője körül (1. ábra). A sugár fele magasságában egy behelyzett tárgy együtt forog a gömbbel (g10m/s2).
a) Legalább mekkorának kell lennie a súrlódási együtthatónak, hogy ez az állapot megvalósulhasson ?
b) Legalább mekkora súrlódási együtthatóra van akkor szükség, ha a szögsebesség ω=8s-1 ?
c) Vizsgáljuk meg az előbbiekben megállapított súrlódási együtthatók esetében az állapotok stabilitási viszonyait, ha

 

α) kicsit megváltozik a tárgy helyzete,
β) kicsit megváltozik a gömb szögsebessége !
 

 (Bodó Zalán)
 

 

1. ábra
 

Megoldás. a) A test Rsinα sugarú vízszintes körön mozog. A testre ható erők (2. ábra): az mg súlyerő, az N nyomóerő és az S súrlódási erő.
 

 

2. ábra
 

A test gyorsulása (centripetális gyorsulás) vízszintes, nagysága ω2Rsinα. A mozgásegyenletek:

mω2Rsinα=Nsinα-Scosα,0=mg-Ncosα-Ssinα.


Az egyenletrendszer megoldása:
S=mgsinα(1-(ω2Rcosα)/g),N=mg(cosα+(ω2Rsin2α)/g).


Nem következik be lecsúszás, ha SμaN, azaz ha
μasinα1-(ω2Rcosα)/gcosα+(ω2Rsin2α)/g=3323=0,23.
A felfelé csúszás ellen nem kell súrlódással védekezni.

b) Ebben az esetben ω2Rcosα>g, azaz a felcsúszást akadályozza meg a súrlódás (3. ábra).
 

 

3. ábra
 

A feltétel hasonló számítással:
μbsinα[(ω2Rcosα)/g]-1cosα+(ω2Rsin2α)/g=3329=0,18.
c) A szükséges minimális súrlódási együtthatónak α-tól való függését az a) és b) esetben a 4. ábra mutatja; ezekből vonhatjuk le következtetéseinket.
 

 

4. ábra
 

A stabilis szót óvatosan kell használnunk. A válaszok a négy esetben:
a)α) Ha a test lejjebb kerül, ott marad, ha feljebb kerül, visszacsúszik.
a)β) Ha a szögsebesség növekszik, a test a helyén marad, ha a szögsebesség csökken, lejjebb csúszik.
b)α) Ha a test feljebb kerül, ott marad, ha lejjebb kerül, visszatér eredeti helyére.
b)β) Ha a szögsebesség csökken, a test a helyén marad, ha szögsebesség növekszik, a test feljebb csúszik.
 

2. feladat. Az 1dm2 alapterületű henger külső fala, dugattyúja és belső elválasztó fala hőszigetelő anyagból készült (5. ábra). Az elválasztó fal szelepe akkor nyílik ki, ha a nyomás jobbról nagyobb, mint balról. Kezdetben a 11,2dm hosszú baloldali részben 12gramm, a 11,2dm hosszú jobboldali részben 2gramm hélium van, mindkét résben 0C hőmérsékleten. Kinn a nyomás 10newton/cm2. A fajhő állandó térfogaton cv=0,75cal/gfok, állandó nyomáson cp=1,25cal/gfok. A dugattyút lassan nyomjuk a válaszfal felé. A szelep kinyílásakor megállunk, majd a dugattyút lassan tovább nyomjuk a falig. Mennyi az általunk összesen végzett munka ?
 

 (Nagy László)
 

 

5. ábra
 

Megoldás. A móltérfogat ismert adatából következik, hogy kezdetben a bal oldali részben 60newton/cm2, a jobb oldaliban 10newton/cm2 a nyomás.
Először a szelep kinyílásának a feltételét keressük. A jobb oldali részre az adiabatikus összefüggést alkalmazzuk ϰ=5/3 felhasználásával:
10Ncm2(11,2dm3)5/3=60Ncm2V5/3,
innen a jobb oldali térfogat a szelep kinyílásakor: V=3,82dm3. Ekkor a gáztörvény szerint a jobb oldali részben a hőmérséklet T1=559K.
Most kinyílik a szelep. A dugattyút fogjuk. A gázok keverednek. A keveredés után létrejövő hőmérséklet:
T2=12g273K+2g559K14g=314K.
Ezután az egész gázmennyiség adiabatikus összenyomása következik 11,2dm3+ +3,82dm3=15,02dm3-ről 11,2dm3-re. Az adiabatikus állapotegyenlet TVϰ-1=konstans alakját használva:
314K(15,02dm3)2/3=T3(11,2dm3)2/3,
innen T3=381,7K.
A folyamat során a gáz kivülről nem kapott hőt, így a munkavégzés megegyezik a gáz energiaváltozásával. A gázt ideálisnak tekintve
W=(0,75cal/gfok)14g(381,7K-273K)=1140cal=4780joule.
Ez a munkavégzés azonban tartalmazza a külső légnyomás által végzett munkát is:
W1=100cm210newton/cm21,12m=1120joule=270cal.
Így az általunk végzett összes munka:
W2=W-W1=3660joule=870cal.
 

3. feladat. Egy üveggömbben valahol gömb alakú levegőbuborék van. Ismertessünk módszereket, amelyekkel a légbuborék átmérőjét meghatározhatjuk ! (Az üveggömb megsértése tilos. Az eljárások leírása legyen minél pontosabb.)
 

 (Vermes MIklós)
 

Megoldás. Néhány általános megjegyzés. Az üveg sűrűsége nem meghatározott adat, ez mint ismert érték nem használható fel. Az üveggolyó anyagának törésmutatóját meg lehet határozni egy olyan fénysugár útjának követésével, amely a gömbön úgy megy keresztül, hogy nem éri a buborékot.
A két gömb középpontját összekötő egyenes (,,tengely'') helyzetére sokszor szükség van. A tengely meghatározható, ha a golyót keljfeljancsiként asztalra tesszük vagy higanyon úsztatjuk. A gömbön megjelölhetjük a tengely buborékhoz közelebbi és távolabbi végét. Lássuk néhány módszer rövid vázlatát ( R a gömbsugár, n a törésmutató).
A tengely mentén haladva két vastag szórólencséből álló lencserendszerünk van, de a számítás végrehajtása elég hosszadalmas.
Mikroszkópunkat élesre állítjuk a tengely végére és a buborék felszínére (6. ábra).
 

 

6. ábra
 

Ha a mikroszkóp tubusát eközben k1 távolsággal kellett süllyesztenünk, akkor a valóságos távolság, ahogy azt könnyen kiszámíthatjuk:
AC=k1RnR+k1(n-1)
Ugyanígy határozható meg a tengely másik végénél BD. A buborék átmérője 2r=2R-AC-BD. (A. Golubencev)
A gömbhöz olyan plankonkáv lencsét illesztünk, amellyel az ABCD rész planparalel lemezzé válik. R és n ismeretében meg tudjuk találni a plankonkáv lencse anyagának szükséges törésmutatóját (7. ábra).
 

 

7. ábra
 

Ezután párhuzamos sugárnyalábbal világítjuk át a gömböt és a túlsó falon (homályos bevonaton) észleljük a buborék átmérőjét. (Faragó Béla)
A gömbfelszín A pontjára sugárnyalábot összpontosítunk (8. ábra).
 

 

8. ábra
 

Ekkor a gömbben is egyetlen pontból kiinduló sugárnyalábot kapunk. Ez a túlsó oldalon egy süveget világít meg, amelynek nagyságából megállapítható a φ szög. Ugyanígy kapjuk B-nél a ψ szöget. Ezután
sinφ=rR+a,sinψ=rR-a.
Az egyenletrendszer megoldása:
r=2Rsinψsinφsinψ+sinφ,a=Rsinψ-sinφsinψ+sinφ.

 (Gheorge Popescu)
Az üveggolyót anyagával egyező törésmutatójú folyadékkal telt párhuzamos falú üvegedénybe mártjuk. Ilyenkor a külső felszín láthatatlan, és a helyzet olyan, mintha a folyadékban csak egy gömb alakú légbuborék volna. Ezután a buborék határai vízszintesen eltolható mérőmikroszkóppal mérhetők le (V. Krivcun), vagy oldalról párhuzamos sugárnyalábbal tapogathatók le. (L. Köhler, J. Svoboda, S. Saceanu; 9. ábra)
 

 

9. ábra
 

Ha a buborék nem túl nagy, átmérőjének optikai úthosszát, illetve az erre merőleges úthossztól való eltérését interferométeres módszerrel lehetne mérni; (J.-M. Luck-Laverne)
A Röntgen-sugarak üvegben nem törnek, de részben elnyelődnek. Tehát a golyót lehetőleg párhuzamosan érkező sugarakkal meg kell röntgenezni. (K. U. Pösnecker)
Megmérjük a tehetetlenségi nyomatékot a tengelyre vonatkozóan (10. ábra, ϱ a sűrűség):
Θ=ϱ4π3R325R2-ϱ4π3r325r2=8π15ϱ(R5-r5).
 

 

10. ábra
 

Megmérjük a tömeget is:
m=4π3ϱ(R3-r3).
A tehetetlenségi nyomaték számításakor a buborékot a gömb középpontjába képzelhetjük eltolva. Az egyenletek osztásával kapjuk a keresett r-re
2mr5-5Θr3+5ΘR3-2mR5=0.
Ha r megvan, ϱ is számítható. (A. Chiosea)
Ha megmérjük a tengelyre merőleges átmérő körüli tehetetlenségi nyomatékot is, akkor még egy egyenletünk van és a buborék átmérőjén, az üveg sűrűségén kívül a buborék helyét is meg tudjuk határozni. (R. Lubis, I. Hamitov)
 

Kísérleti feladat. Vizsgálja meg egy adott X kristályos anyag termikus tulajdonságait szobahőmérséklet és 80C között ! Határozza meg az X anyag hőtani jellemző adatait ! Mérési adatait foglalja táblázatba és ábrázolja grafikusan is !
 

A munkahelyen egyéb eszközök mellett rendelkezésre áll egy 12V feszültséggel fűthető kémcső, ismert fajhőjű (c0=0,5cal/gfok) folyadék és az ismeretlen termikus tulajdonságú X anyag. Az X anyag nem oldódik a folyadékban.
 

Megoldás. A feladat megoldható a folyadék és a kristályos anyag melegedési görbéinek felvételével. A kristályos anyaga melegítés közben megolvad. A görbéből meghatározható az ismeretlen anyag (Na2S2O35H2O) fajhője, olvadáspontja és olvadási hője.