Cím: 1976. évi fizika OKTV feladatai
Füzet: 1976/október, 81 - 86. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): OKTV

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

Az I. forduló feladatai

 

1. Csigán átvetett fonál végein 10kg és 12kg tömegű testek lógnak. A 10kg tömegű testen egy rúd fekszik. A 12kg-os tömeget elengedve a testek elindulnak (1. ábra). Mozgás közben, a 12kg-os lebillenti a rudat a 10kg-osról. Mennyi legyen a rúd tömege, hogy a 12kg-os test éppen a csigához érkezzen fel ?
 

 

1. ábra
 

Megoldás. Először egyenletesen gyorsuló, azután egyenletesen lassuló mozgás következik be. A távolság felezése folytán ezek útjai egyenlők: a1t12/2= =a2t22/2. A gyorsuló mozgás végsebessége egyenlő a lassuló mozgás kezdősebességével: v=a1t1=a2t2, ha eltekintünk a rúd lebillenése során bekövetkező sebességváltozástól. Ezeket a sebességeket az utak kifejezéseibe helyettesítve:
vt12=vt22,
amiből azonnal következik, hogy a mozgás két részének az ideje és gyorsulásainak abszolút értéke egyenlő. A kisebb tömeget ma-val, a nagyobbat mb-vel, a rúd tömegét x-szel jelölve írjuk fel a gyorsulások egyenlőségét:
ma+x-mbma+x+mbg=mb-mamb+mag.
Az egyenlet megoldása: x=mb2-ma2ma=4,4kg.
 

Az egyenlet ilyen alakra is hozható:
mb=ma(ma+x),
tehát a nagyobb tömeg mértani középarányos a kisebb tömeg és a pálcával terhelt tömeg között
 

2. R sugarú henger tetejéről súrlódásmentesen csúszik le egy test. a) Mely helyzetben lesz a gyorsulás a ,,g'' nehézségi gyorsulás kétharmada ? b) Milyen irányú ekkor a gyorsulás ?
 

Megoldás. Az α szöggel meghatározott helyzetben a gyorsulás érintőleges összetevője gsinα, merőleges összetevője v2/R, ahol v a sebesség.
A teljes gyorsulás a két összetevőből vektoriálisan tevődik össze (2. ábra):
a=(gsinα)2+(v2/R)2.
 

 

2. ábra
 

A sebességet mint az α szög függvényét az energiatételből kapjuk:
 mv2/2=mgR(1-cosα), innen v2=2gR(1-cosα). Ennek felhasználásával a gyorsulás:
a=gsin2α+4(1-cosα)2=23g.
Rendezzük a kapott egyenletet:
27cos2α-72cosα+41=0,
ennek számunkra érdekes megoldása:
cosα=(12-21):9=0,8242,α=3430'.
Az eredő gyorsulás az érintővel φ szöget zár be, erre nézve cosφ=(gsinα):(2g/3)=1,5sinα=0,8496,φ=3148'.
 

3. Egy 5kg tömegű test húzza a 3kg tömegű, súrlódás nélkül guruló kocsit (3. ábra). A kocsin fekvő tégla 0,8másodperc múlva csúszott le a 40cm hosszú kocsi hátsó végén. Mennyi a csúszási súrlódási együttható a tégla és a kocsi között ? A tégla tömege 2kg. g=10m/s2.
 

 

3. ábra
 

Megoldás. Mivel a tégla csúszik a kocsihoz képest, a tégla a kocsitól 2kgμg gyorsító erőt kap és gyorsulása μg=a1 (μ a súrlódási együttható).
A lelógó súly által kifejtett fonálerő 5kg(g-a2), ez gyorsítja a 3kg-os kocsit és fedezi a téglát gyorsító súrlódási erőt:
5kg(g-a2)=3kga2+2kgμg;
innen a kocsi gyorsulása:
a2=5-2μ8g.
A kocsi és tégla megtett útjainak a különbsége a kocsi 40 cm-es hossza:
a22(0,8s)2-a12(0,8s)2=0,4m;
a gyorsulás értékeit felhasználva:
125-2μ8g(0,8s)2-12μg(0,8s)2=0,4m.
Az egyenlet megoldása adja az eredményt: μ=0,4.
 

4. Hengeres edény szélesebb részének 5cm2, keskenyebb részének 1cm2 a keresztmetszet-területe (4. ábra). A dugattyúk és a görgők súrlódás nélküliek. A kis dugattyút rugóval erősítettük egy cövekhez. Mit figyelhetünk meg, ha a horogra 1kg tömegű testet akasztunk ? A légnyomás 1kp/cm2.
 

 

4. ábra
 

Megoldás. Kezdetben egyensúly van, a nagy dugattyút belülről és kívülről 5 kp, a kis dugattyút belülről és kívülről 1 kp, a henger jobb oldalán található 4cm2 területű körgyűrűt belülről és kívülről 4 kp erő nyomja. A nyomás a hengerben 1kp/cm2.
Az 1 kp súlyú test horogra akasztása után a nagy dugattyút 5 kp helyett csak 4 kp erő nyomja befelé. Az elzárt levegő kiterjed, amíg nyomása 0,8kp/cm2 lesz, mert ekkor nyomja a dugattyút belülről is 4 kp erő. A kis dugattyút tartó rugó megnyúlik, mert belülről 0,8kp nyomja.
A 4cm2 területű körgyűrűt kívülről változatlanul 4 kp nyomja, de belülről csak 3,2 kp erő, tehát az egész henger elindul balfelé. Ha a henger balfelé mozdul el, a körgyűrű elmozdulása folytán kisebbedne a belső térfogat, amelynek azonban a 0,8kp/cm2 nyomás tartása miatt állandónak kell maradni. Ezért a nagy dugattyú is elindul balfelé, de a területarány következtében elmozdulása az előbb leírt helyzetéhez képest a henger elmozdulásának 80%-a.
 

A II. forduló feladatai
 

1. Vízszintes felületen megerősítünk egy fonalat, ezt r=25cm sugarú, m=8kg tömegű henger alatt vezetjük el, azután egy ugyanolyan hengerből készült állócsigán vetjük át és a fonál szabad végére ugyancsak m=8kg tömegű testet akasztunk (5. ábra). A messze levő hengerek között a fonál 60-os szöget zár be a vízszintessel. Mekkora a lelógó test gyorsulása abban a pillanatban, amikor elengedjük ? (A fonál nem csúszik.)
 

  (Dr. Wiedemann László)
 

 

5. ábra
 

Megoldás. Első lépés a lelógó test a0 és a guruló henger középponti a gyorsulásának összefüggését megkeresni. Ha a henger középpontja kicsiny s utat tesz meg, akkor a kötélből felszabadul s+scosα a darab és ez a lelógó tömeg útja:
s0=s(1+cosα).
A kicsiny s útszakasz megtétele alatt a gyorsulásokat állandóknak tekinthetjük, így az utak aránya a gyorsulások arányát adja meg:
a0=a(1+cosα).
Newton II. törvényét alkalmazva a henger haladó mozgására (K és F a fonálerők):
K+Fcosα=ma.
A henger forgására nézve:
(F-K)r=arΘ,
a csiga forgására nézve:
(mg-ma0-F)r=a0rΘ.
Ugyanis sima gördülés esetében a szöggyorsulások a/r és a0/r,Θ pedig a hengerek tehetetlenségi nyomatéka. Négy egyenletből álló egyenletrendszerünk megoldása a lelógó henger indulási gyorsulására vonatkozóan:
a0=g(1+cosα)2(1+Θ/mr2)[1+(1+cosα)2]=613g=0,462g.
A másik három mennyiségre adódó megoldás:
a=g1+cosα(1+Θ/mr2)[1+(1+cosα)2]=413g=0,308g,F=mg11+(1+cosα)2=413mg=0,308mg,K=mg1-Θcosα/mr2(1+Θ/mr2)[1+(1+cosα)2]=213mg=0,154mg.

 

2. Írjuk le a 6. ábrán látható rendszer mozgását ! Az m1 tömegű deszka és az asztal között μ1, a deszka és az m2 tömegű tégla között μ2 a súrlódási együttható. (A csúszó és tapadási súrlódási együttható egyenlő.) Számadatok: m1=2kg,m2=2kg,m3=1kg,μ1=0,1,μ2=0,35.
 

  (Párkányi László)
 

 

6. ábra
 

Megoldás. Taglalni kell, hogy a megadott számadatok: esetében milyen mozgás jön létre.
Semmi sem mozog, ha m3g<μ2m2g, és egyidejűleg m3g<μ1(m1+m2)g. A mi számadataink mindkettőnek ellentmondanak, ez az eset nem valósul meg.
A deszka akkor mozog, ha a súrlódási erőkre vonatkozóan igaz, hogy
μ2m2g>μ1(m1+m2)g.
Számadataink megfelelnek ennek a feltételnek, tehát a deszka feltétlenül mozog. De az a kérdés, hogy a téglával együtt vagy külön ? Ha a deszka és a tégla külön mozognának, akkor gyorsulásaik ezek volnának:

a1=μ2m2g-μ1(m1+m2)gm2=0,15g,a2=m3g-μ2m2gm2+m3=0,1g.


De az lehetetlen, hogy a deszka nagyobb gyorsulással mozogjon, mint a tégla. Így marad az utolsó eset: a tégla és a deszka együtt mozognak. Ebben az esetben a deszka és a tégla közös gyorsulása:
a=m3-μ1(m1+m2)m1+m2+m3g=0,12g.
Érdekes, hogy azok a feltételek, amelyek a mozgás fajtáját döntik el, függetlenek a nehézségi gyorsulástól.
 

3. Elhanyagolható ellenállású anyagból készült r sugarú korongot vízszintes tengellyel csapágyaztunk. Tengelyén ϱ sugarú kis kerék van, amelyről fonálon m tömegű, test, lóg le (7. ábra). A tengely csapágya és a kerülethez hozzáérő csúszó érintkező közé R ellenállást kapcsolunk. Az egész korong vízszintes irányú B indukciójú mágneses térben van. Mekkora végső szögsebességre áll be a forgó korong ? Számadatok: r=10cm,ϱ=2cm,R=0,01ohm,B=0,2tesla,m= =50gramm.
 

  (Dr. Wiedemann László)
 

 

7. ábra
 

Megoldás. Az úgynevezett unipoláris indukcióról van szó. A korongban a tengelytől az érintkezőig a legkülönbözőbb utakon halad az áram: I=I1+I2+.... Tekintsük az I1 áram útjának egy olyan kis darabját, amelynek a rádiusz irányába eső összetevője Δr, az erre ható mágneses erő BI1Δr. Ennek az erőnek a forgatónyomatéka BI1rΔr, az egész forgatónyomaték egyetlen áramfonálnál: 0,5BI1r2. Ugyanígy a második áramfonálnál 0,5BI2r2, öszszegezve 0,5BIr2.
Az indukált elektromotoros erő U=Brv/2, ahol v a kerületen érvényes sebességet jelenti és átlagban a középponthoz haladva a fele számítandó. A kerületi sebesség a szögsebességgel kifejezve v=ωr, így az indukált elektromotoros erő U=Bωr2/2, az áramerősség pedig I=U/R=Bωr2/(2R). Az erre az áramra ható mágneses erő forgatónyomatéka ωB2r4/(4R). A beálló végállapot esetében ez egyenlő a lelógó súly mgϱ forgatónyomatékával:
ωB2r44R=mgϱ,
innen:
ω=4mgϱRB2r4.
Számadatainkkal ω=100s-1.
 


A III. kísérleti forduló
A II. forduló dolgozatai alapján 24 versenyző kísérleti versenyen vett részt Budapesten az ELTE Természettudományi Karának Általános Fizikai Tanszékén. Egyrészt egy forgó szerkezet súrlódási forgatónyomatékát kellett meghatározniuk, másrészt értelmezni kellett a poláros fény témakörébe tartozó bemutatott kísérletet.
 

Az 1976. évi fizikai tanulmányi verseny eredménye.
 

A fizikából nem tagozatos tanulók versenyében:
 

I. díj:Zimányi Gergely  (Budapest, Fazekas M. Gimn. IV. o. t., tanára:  Mihály István).II. díj:Vankó Péter  (Budapest, Móricz Zs. Gimn. III. o. t., tanára:  Sikó Attiláné).III. díj:Gulyás Mihály  (Orosháza, Táncsics M. Gimn. IV. o. t., tanára:  Győrös Gyula).
A további helyezettek: 4. Zsigmond Géza (Budapest, Fazekas M. Gimn. IV. o. t., Mihály István), 5. Tóth István (Tata., Eötvös J. Gimn. IV. o. t., Mészáros András), 6. Binzberger Gábor (Budapest, Móricz Zs. Gimn. IV. o. t., Széplaki Jenőné), 7. Lórántfy László (Kecskemét, Katona J. Gimn. IV. o. t., Szakács Jenő), 8. Molnár Árpád (Budapest, Fazekas M. Gimn. IV. o. t., Mihály István), 9. Harsányi Gábor (Budapest, Radnóti M. Gimn. IV. o. t., Rácz Mihály), 10. Tornóci László (Tata, Eötvös J. Gimn. IV. o. t., Mészáros András).
 

A fizikából tagozatos tanulók versenyében:
 

I. díj:Holló Sándor  (Eger, Gárdonyi G. Gimn. IV. o. t., tanára:  Leitner Györgyné).II. díj:Ambrus András  (Szeged, Radnóti M. Gimn. IV. o. t., tanára:  Bábitzky Edéné).III. díj:Faragó Béla  (Csongrád, Batsányi J. Gimn. IV. o. t., tanára:  Szucsán András).
 

A további helyezettek: 4. Kovács Gábor (Budapest, Landler J. Gimn. IV. o. t., Kocsis Ferencné), 5. Tar József (Eger, Gárdonyi G. Gimn. IV. o. t., Leitner Györgyné), 6. Dávid József (Bonyhád, Petőfi S. Gimn. IV. o. t., Erdélyesi János), 7. Virosztek Attila (Szolnok, Verseghy F. Gimn. N. o. t., Sebestyén István), 8. Drankovics József (Kaposvár, Táncsics M. Gimn. IV. o. t., Gál József), 9. Földvári Csaba (Budapest, Apáczai Csere Gimn. N. o. t., Holics László), 10. Forján János (Békéscsaba, Rózsa F. Gimn. III. o. t., Uhrin János).