Cím: Megjegyzés az 1976-77. évi kísérleti pályázattervekhez
Füzet: 1976/május, 238. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Egyéb (KöMaL pontverseny is)

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

A múlt év szeptemberéhen hirdetett kísérleti pályázatunkra komoly és jó előzetes tervek érkeztek, kevésbé jó vagy hibásak között. Most azok számára közlünk néhány általános megjegyzést, akik "Napház'' tervet küldtek be. Mivel a pályázatra előzetes terv nélkül is küldhetők be pályamunkák, tanácsaink a most bekapcsolódók számára is hasznosak lehetnek.
Tükörre, optikára, akkor van szükség, ha a nap sugaraival nagy hőmérsékletet akarunk előállítani, pl. napkemencében. Háztartási célokra 35-40C-os víz elegendő. Ehhez feketére festett, a sugarakat abszorbeáló napfénycsapda kell, amelyet elszigetelünk a nemkívánatos irányba történő hőleadástól. A m2-enként kapható energiát jól lehet számítani, ahogy egyesek meg is tették (szoláris konstans). A pályázat kiírásában pesszimisztikusan legalább napi 4 óra napfényt említettünk, (Ilyen mérsékelten napos időben még használunk víkendházat. Rossz időben otthon maradunk.) Baráth György Jászberényből alaposan utánanézett a meteorológiai táblázatokban, napi átlag 9-10 óra napsütésre számíthatunk a három nyári hónapban. A kora reggeli és a késő délutáni órák azonban már nem sokat számítanak. (Miért?) Az egyéb veszteségek egy része számítható, a pályázóknak ésszerű is kiszámítaniuk. Az alábbiakban néhány példát sorolunk fel.

 
a) Mennyi verődik vissza az ablaküvegre merőlegesen beeső fény energiájából?
b) Mennyi a veszteségünk, ha nem használunk kis villanymotoros, a Nap látszólagos pályáját követő forgató mechanizmust?

Jó volna elgondolkozni azon, hogy
c) mi az az üvegházeffektus, miért nem megy kifelé az üvegablakon át a szűrt irányokból érkező hősugárzás?
d) A konvekciós hőveszteség elleni szigetelésre miért kiválóan alkalmasak a finom gázbuborékokat tartalmazó műanyag habok, vagy a salakgyapot?
e) Célszerű volna-e a hőveszteség csökkentésére alufóliát is alkalmazni és hogyan?
f) Hogyan kell a tartályt és a napfénycsapdát egymáshoz képest elhelyezni, hogy a felmelegedés következtében létrejövő konvekciós vízáramlás megbízhatóan míiködjék, cirkuláltató pumpa nélkül?
 

Sok fejtörést és sikert kíván a Szerkesztőség!