Cím: Beszámoló az Ifjúsági Matematikai Kör tavaszi ankétjáról -1976.
Szerző(k):  Mizsley Miklós 
Füzet: 1976/szeptember, 24. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Egyéb írások

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

A Bolyai János Matematikai Társulat Ifjúsági Matematikai Köre 1976. április 9‐10-én tartotta az 1975/76-os tanév második ankétját. A találkozóra az ország minden tájáról jöttek tanulók, főleg a Kör tagjai.
Az első előadásra 9-én délelelött 10 órakor került sor. Csirmaz László ,,Az invariencia elv a kombinatorikában'' címmel tartott előadást.
Az előadás után a Társulat a vidéki tanulókat vendégül látta ebédre. Délután folytatódott az ankét. Molnár Emil ,,A tükrözés-geometriáról'' beszélt. Az előadásban a különböző leképezésekről, azok tulajdonságairól, tengelyes tükrözésekkel való helyettesítésről volt szó. Az érdeklődést a nagyszámú kérdés és hozzászólás is bizonyította.
A vidéki tanulóknak az Oktatási Minisztérium ingyenes szállást biztosított a cinkotai Szerb Antal Leánykollégiumban. A kollégiumban tovább folytattuk a beszélgetést a matematikáról, a KÖMAL-feladatokról. Az este hátralevő részét olvasással, sakkozással, tv-nézéssel töltöttük.

 

A következő nap délelőtt az Országos Középiskolai Tanulmányi Verseny döntő fordulója feladatainak megoldásával, valamint a következő két feladattal foglalkoztunk:
 

1. Bizonyítsuk be, hogy egy körbe írt és egy kör köré írt szabályos n-szög kerületének a számtani közepe nagyobb a kör kerületénél!
 

2. Döntsük el, hogy ha A, B, C egy háromszög szögei, akkor van-e olyan háromszög, amelynek oldalai
 

a) cosA2;cosB2;cosC2,
 

b) cos2A2;cos2B2;cos2C2.
 

Mindenki nagyon jól érezte magát, az igen tanulságos ankéton. A legközelebbi találkozóra az 1976/77-es tanévben kerül sor.