Cím: Az Ifjúsági Lapkiadó Vállalat megalakulásának 25. évfordulójára
Füzet: 1976/május, 193. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Egyéb írások

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

Az Ifjúsági Lapkiadó Vállalat most ünnepelte fennállásának 25. évfordulóját. Ez alkalommal szeretnénk mi is megismertetni olvasóinkat a vállalat rövid történetével.
Az Ifjúsági Lapkiadó Vállalat 1951 május elsejével vált ki a Szabadság Lapkiadóból és lett az ifjúság önálló szervévé. Feladatát az a felismerés határozta meg, hogy a sajtó nagy szerepet tölt be az ifjúság eszmei‐politikai nevelésében, segíti az ifjúságpolitikai elvek megvalósulását. A vállalat kiadványai közül jó néhány bizonyára közismert és közkedvelt az ifjúság körében, hogy csak néhányat említsünk a Magyar Ifjúság, a Budapesti KISZ-Élet, Ifjúsági Magazin, Világ Ifjúsága, Ezermester; vagy a fiatalabb korosztály számára készülő Pajtás, Kisdobos, Dörmögő Dömötör, melyek bizonyára a mi olvasóinknak is kedves szórakozást nyújtottak. A kívülállók közül kevesen tudják, hogy az ILV gondozásában jelenik meg a népszerű Delta tudományos folyóirat, a Füles és a Népsport. Valamennyi kiadványt sok lenne felsorolni is. A számok tükrében ez így hangzik : induláskor, tehát 1951-ben, 3 lap jelent meg: a Szabad Ifjúság, a Pajtás és az Úttörő; kb. 70 fő dolgozott a vállalatnál. Ma 1 napilap, 6 hetilap, 26 folyó- és 27 időszaki lap jelenik meg nyilvános terjesztésben, a dolgozók száma eléri a 400 főt. Érdekes azt is megjegyezni, hogy az összes ifjúsági lap példányszáma egy évben 51 460 000, és ha az 5-29 éves korosztály 3 911 600 létszámával összehasonlítjuk, ez azt jelenti, hogy egy fiatalra átlagosan 15 ifjúsági lap jut. Művelődéspolitikánk tehát gondoskodik arról, hogy minden fiatal megtalálja a hasznos ismereteket nyújtó sajtótermékeket, s azok rendszeres olvasásával bővítse politikai és szakmai tudását.
Lapunk 1966 óta jelenik meg a vállalat gondozásában. A sok közismert és közkedvelt kiadvány között ‐ melyek egyike-másika több százezres példányban jelenik meg ‐ a mi lapunk a havi 8000 példányszámával és speciális olvasótáborával csak egy "csepp a tengerben''. Ez azonban nem jelenti azt, hogy mirólunk a vállalat kevésbé gondoskodik. A nyugodt munkafeltételek megteremtése, a jó műszaki ellátottság segíti munkánkat, s ezért köszönet illeti a vállalatot.
A 25. születésnapját ünneplő Ifjúsági Lapkiadó Vállalatnak kívánjuk, hogy az ifjúság politikai nevelésében vállalt feladatát a jövőben is sikeresen valósítsa meg, ehhez kívánunk mi is a magunk területén hozzájárulni.