Cím: Az 1975. évi (8.) Nemzetközi Fizikai Diákolimpia feladatai
Füzet: 1975/november, 161 - 166. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Nemzetközi Fizika Diákolimpia

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

1. feladat. Egy rúd ω állandó szögsebességgel forog egy függőleges tengelyhez rögzítve. A rúd a függőleges tengellyel (90-α) szöget zár be (1.  ábra). A rúdon egy m tömegű test csúszhat, a csúszási súrlódási együttható μ. Mi a feltétele annak, hogy forgás közben a test a rúd ugyanazon a helyén maradjon?

 

 

1. ábra
 

Megoldás. A test legyen L távolságra a rúd alsó végétől, körpályájának sugara r=Lcosα (2. ábra).
 

 

2. ábra
 

Ha a test a felfelé csúszás határán van, a mozgásegyenletek:
mrω2=Nsinα+Scosα,0=mg-Ncosα-Ssinα.


Az S súrlódási erőt és az N nyomóerőt az
SμN
feltételbe helyettesítve kapjuk, hogy
tg(α+ε)ω2r/g,haα+ε<π/2,
ahol az ε súrlódási határszöget a μ=tgε egyenlet adja meg. (Ha α+επ/2 test már csak lefelé mozdulhat el.)
Hasonlóan tárgyalható a lefelé csúszás esete. A súrlódási erő előjele a mozgásegyenletekben megváltozik, így az egyenlőtlenség [mivel cos(α-ε)>0] a
tg(α-ε)ω2r/g
alakot ölti.
Összefoglalva, a test helyben maradásának feltétele:
tg(α+ε)ω2Lcosαgtg(α-ε),haα+ε<π/2,(ω2Lcosα)/gtg(α-ε),haα+επ/2.



Elég bonyodalmas a négy változó szerepének a taglalása. Triviális, hogy nyugalomban levő rúd esetében, amikor ω=0, az állandó helyzet feltétele: εα. Ha nincs súrlódás, ε=0, csak ez a feltétel jelent egyensúlyt:
ω2Lcosαg=tgα.
Egyébként a rúdon egy La-tól Lj-ig terjedő intervallumon belül marad meg a test változatlan helyen. Ha αε, akkor az alsó határ a tengelyben van. A 3. ábra adott, α=30-os rúdhelyzetnél mutatja meg az m tömegű test L távolságának nagyságát, mint ω függvényét. ε=0-nál a szaggatott vonal mutatja a lehetséges egyensúlyi helyzeteket.
 

 

3. ábra
 

A súrlódás növekedésével mindig szélesebb sáv lép ennek helyébe, ábránkon μ=0,268, ε=15 esete látható.
A 4. ábra egy ω=10  s-1 szögsebességgel forgatott rudat mutat különböző helyzetekben; a súrlódási határszög ismét ε=15. A rúd vastagon kihúzott részei jelzik azokat a helyeket, ahol a test a helyén marad.
 

 

4. ábra
 

Az La alsó határ α=15-ig alul a tengelyben marad, aztán mindig jobban felfelé húzódik, a végtelenig. Az Lj felső határ α=0 esetében μg/ω2, azután mindig feljebb húzódik. 60-nál 0,731, 67,5-nál 1,944 (ezek a helyek nem fértek rá a rajzra). α=90-ε=75 fölött a felső határ végtelen, a tömeg minden La-nál nagyobb távolságban a helyén marad. A középső, pontozott görbe a súrlódás nélküli esetben érvényes egyensúlyi helyzeteket jelöli meg.
A stabilitás kérdését illetően az a helyzet, hogy kilépve a nyugalmat jelentő sávból a test vagy felrepül a rúd végére, vagy leesik az aljára. A súrlódás nélküli esetben az egyensúlyi helyzet labilis. Függőleges rúd esetében súrlódás mellett is az egész rúdon labilis az egyensúlyi helyzet és a test leesik az origóba.
 

2. feladat. Mi a feltétele annak, hogy egy vastag lencse gyújtótávolsága két különböző hullámhosszúságú fény esetében ugyanannyi legyen? Taglaljunk megvalósítható eseteket, figyelembe véve különböző alakú lencséket!
 

Megoldás. Először idézzük fel a vastag lencsék tulajdonságait (1. például a K. M. L. 1967. évi 8‐9. számának 163. oldalán). A lencse adatai: a gömbfelületek rádiusza r1 és r2 (homorú felszín esetében negatív), a vastagság d, a törésmutató n (5. ábra).
 

 

5. ábra
 

A fókusztávolság f=BF, amelyre
1f=(n-1)[1r1+1r2-dn-1n1r1r2].(1)
A B főpont távolsága a felszíntől:
BA=h=dr2n(r1+r2)-d(n-1).(2)

A lencse anyagának diszperziója van, ez azt jelenti, hogy különböző hullámhosszaknál más a törésmutató, λa-nál na, λb-nél nb.
Az (1) összefüggést n hatványai szerint rendezve:
f(r1+r2-d)n2+[2fd-f(r1+r2)-r1r2]n-fd=0.
Az egyenlet n-ben másodfokú, tehát általában megvan annak a lehetősége, hogy adott f-hez két n tartozhassék és a feladatot megoldjuk.
(1)-ből kifejezve a gyújtótávolságot:
f=nr1r2(n-1)[n(r1+r2)-d(n-1)].(3)

A feladat kérdésére úgy válaszolunk, hogy ezt a fókusztávolságot na és nb törésmutatókra számítjuk ki és ezeket egyenlővé tesszük:
nar1r2(na-1)[na(r1+r2)-d(na-1)]=nbr1r2(nb-1)[nb(r1+r2)-d(nb-1)].
Az egyenlet rendezése ezt az egyszerű feltételt adja:
r1+r2=d(1-1nanb).(4)

A taglalás első lépéseként látjuk, hogy plankonvex vagy plankonkáv lencse esetében a feltétel nem teljesülhet, mert a baloldal végtelen volna, a jobb oldal pedig mindenképpen véges. Mivel a törésmutatók 1-nél nagyobbak, a zárójeles rész 1-nél kisebb lesz, tehát a rádiuszok összege kisebb lesz a vastagságnál, így általában igen vastag lencséket kapunk. Érdekes, hogy az na-nb diszperzió nem szerepel a feltételben, csak a törésmutatók szorzata.
Áttekintés és taglalás céljából mérjük fel a koordinátatengelyekre r1 és r2 rádiuszokat d-ben mint egységben mérve (6. ábra).
 

 

6. ábra
 

Először általánosságban, egyetlen törésmutató esetében vizsgáljuk a problémákat és példaként n=2 értéket tételezzünk fel, ami speciális flintüvegnél lehetséges. Megvizsgáljuk, mi a feltétele annak, hogy egy vastag lencse gyűjtőlencse legyen. Planparalel lemezként viselkedő lencsét akkor kapunk, ha f=, vagyis (3) képletünk nevezője nulla:
(n-1)[n(r1+r2)-d(n-1)]=0.
Innen a feltétel:
r1+r2=d(1-1/n).

A 6. ábra első rajzán n=2 esetében a vastag vonal tünteti fel az összetartozó értékpárokat, a ferde vonalat r1=0,5d és r2=0,5d között húzva (n=1-nél az origón, n=-nél a (d,d) pontokon mennének át ezek a ferde egyenesek). Gyűjtőlencsét akkor kapunk, ha f>0, illetve 1/f>0. A (3) összefüggés alapján:
(n-1)[n(r1+r2)-d(n-1)]nr1r2>0.
Átrendezve:
r1+r2r1r2>dr1r2(1-1n).
Az első koordinátanegyedben akkor kapunk gyűjtőlencsét, ha r1 és r2 adatait a 6. ábra első rajzán látható vastag ferde vonal fölötti területről választjuk ki. Ha alatta választjuk ki, a vastag lencse két domború felülete ellenére szórólencse lesz. A többi koordinátanegyedben az előjelek tekintetében óvatosnak kell lennünk. A harmadik negyedben, ahol r1 és r2 negatív, a feltétel nem teljesülhet. A II. és IV. negyedben az egyenlőtlenség egy negatív tényezővel szorozva így alakul:
r1+r2<d(1-1n),
tehát itt a vastag vonal alatti területek jelentik a gyűjtőlencsét. Ábránkon a vonalkázás jelzi a gyűjtőlencsék tartományát.
Lencsénk használatakor praktikus kívánság, hogy a fókusz az üveganyagon kívülre essék. Ennek feltétele (2) és (3) alapján:
nr1r2(n-1)[n(r1+r2)-d(n-1)]>dr2n(r1+r2)-d(n-1).(5)
A fókusz akkor esik a kilépő felületre, ha h=f, amiből könnyen adódik az r1=d(1-1/n) feltétel. A 6. ábra második rajzán a 0,5d-nél húzott függőleges jelenti ezt. Az első koordinátanegyedben, ahol minden rádiusz pozitív, a fókusz az anyagon kívülre esik, ha r1>d(1-1/n), vagyis az r1r2 pontnak a függőlegestől jobbra kell feküdnie. A többi koordinátanegyedben ismét óvatosnak kell lennünk. A III. negyedben a feltétel nem teljesülhet, mert (5) bal oldala itt negatív, jobb oldala pozitív. A II. negyedben egyszerűsíthetünk r2-vel és az (5) alatti egyenlőtlenség csak úgy teljesülhet, ha a nevező a negatív:
n(r1+r2)-d(n-1)<0,
amiből következik az itt érvényes feltétel:
r1+r2<d(1-1/n).
A IV. negyed körülményeinek kivizsgálására írjuk fel f és h különbségét (3) és (2) felhasználásával:
nr1r2-dr2(n-1)(n-1)[n(r1+r2)-d(n-1)]=r2r1-d(1-1/n)(1-1/n)[n(r1+r2)-d(n-1)].
Minthogy r2 negatív, ez a különbség csak úgy lehet pozitív, ha a nevező negatív, amiből következik:
r1+r2<d(1-1/n).
Egyéb esetek kirekeszthetők. A 6. ábra középső rajzán pontozás jelöli meg azokat a területeket, ahol a használható r1, r2 pontok feküsznek.
Ezután térjünk vissza eredeti problémánkra és rajzoljuk be ábránkba azon r1, r2 pontok mértani helyét, amelyekre na és nb törésmutatók esetében egyezők a fókusztávolságok (6. ábra harmadik rajza). A (4) feltétel egy egyenest jelent, amely a tengelyeket d(1-1/nanb) távolságokban metszi. (Legyen példánkban na=2,02 és nb=1,98, ekkor 1-1/nanb=0,75.) Ezen az egyenesen P-től balra olyan konvex-konkáv (!) szórólencséket találunk, amelyek fókusza az üvegben van. P-től Q-ig olyan bikonvex gyűjtőlencsék következnek, amelyek fókusza még mindig az anyagban van. Q-tól R-ig a fókusz az anyagon kívül van, ezek bikonvex gyűjtőlencsék. R-től lefelé konvex-konkáv szórólencséket találunk, de fókuszuk az üvegben van. Valamelyest praktikus értelmük csak a QR közötti gyűjtőlencséknek van. Gyakorlatban ezek sem érnének sokat, mert hiába egyeznek a fókusztávolságok, ezeket a B főponttól kell felmérni, ennek helye pedig (3) szerint függ a törésmutatótól.
 

3. feladat. P pontból egyenlő tömegű, egyenlő v sebességű ionok indulnak el különböző irányokban. Ezeket egy PR=2a távolságban levő R pontban kell összegyűjteni adott B indukciójú homogén mágneses térrel, amely merőleges a rajz síkjára. A pályák legyenek a középvonalra szimmetrikusak (7.ábra). Milyen legyen a mágneses tér határvonala?
 

 

7. ábra
 

Megoldás. Homogén mágneses térben egy töltött rész körpályán mozog, közben a Q töltésre ható QvB Lorentz-erő szolgáltatja az mv2/r centripetális erőt: QvB=mv2/r, innen a körpálya sugara:
r=vm/QB.

A mi esetünkben a mágneses térben mindegyik ion ugyanakkora rádiuszú körpályán mozog. Pozitív ionok esetében hátulról előre irányuló mágneses térre van szükség. Amíg az ion a mágneses térben mozog, addig pályája az adott sugarú kör. Amint az ion kilép a térből, a kör utolsó pontjának érintője mentén repül tovább. A határvonalat úgy kell megválasztani, hogy valamennyi ion ugyanabba az R pontba repüljön. Ezt a matematikai problémát kell megoldani: hol kell a köröket abbahagyni, hogy az utolsó érintő eltalálja az R pontot. A szimmetria folytán elég az ábra egyik felével foglalkozni, továbbá a körök középpontjai az y-tengelyen vannak.
Az r sugarú körpályán repülő ion az x, y koordinátájú A pontban lép ki a térből és az érintő mentén repül R-be (8. ábra).
 

 

8. ábra
 

Hasonló háromszögekből:
y-bx=a-xy.
Azonkívül érvényes a kör egyenlete :
x2+(y-b)2=r2.
y, illetve (y-b) kiküszöbölésével azonnal megkapjuk az ilyen tulajdonságú A-pontok mértani helyét, vagyis a mágneses tér határát megadó függvényt:
y=x(a-x)r2-x2.
Ez negyedfokú függvény. A függvénygörbének csak az első koordinátanegyedbe eső részére van szükségünk és ezt tükrözzük az y tengelyre. A térhatárolás három esetét mutatja a 9. ábra.
 

 

9. ábra
 

A határvonalak típusa aszerint alakul, hogy az a távolság és az r pályasugár hogyan viszonylanak egymáshoz. Ábránkon a=10  cm és a rádiuszok rendre 7,5  cm, 10  cm és 20  cm. Ha 1,6710-27  kg tömegű, 1,610-19 coulomb töltésű oxigénionokról és B=0,1 tesla erősségű térről van szó, akkor a szükséges 420  km/s, 960  km/s és 1920  km/s repülési sebességek 2700 volt, 4800 volt és 19200 volt gyorsító feszültségek hatására jönnek létre. Elvben mindegyik megrajzolt esetben a negyed-síkban kiinduló valamennyi ion összegyűjthető, de r<a esetében ehhez a végtelenig terjedő térre volna szükség. A határoló görbe végtelenbe menő ága akkor csap le hirtelen az R pontba, amikor r egyenlő lesz a-val. Még tovább növekedő r-nél a tér határvonala lelaposodik.
 

Kísérleti feladat. Egy két kivezetéssel bíró félvezető karakterisztikáját kellett felvenni azzal a kikötéssel, hogy a félvezető csak 0,25 wattig terhelhető. Rendelkezésre álltak fix és változtatható ellenállások, két mérőműszer, valamennyi mérési területen megadott belső ellenállással és egy 9 voltos feszültségforrás. A mérés olyan természetű volt, hogy figyelembe kellett venni az ampermérőn létrejövő feszültségesést, illetve a voltmérő áramát. A karakterisztika elárulta, hogy a félvezető egy Zener-dióda volt.