Cím: 1975. évi fizika OKTV feladatai
Füzet: 1975/október, 81 - 88. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): OKTV

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

Az általános és a szakosított tantervű osztályok versenyét külön rendezték meg. A feladatok részben ugyanazok voltak.

 

Az I. forduló feladatai
 

1. feladat az általános tantervű osztályok részére. Hanglemezjátszó korongjára a középponttól r=10cm-re pénzdarabot helyezünk. A súrlódási együttható a korong és a pénzdarab között μ=0,05. A korong nyugalmi helyzetéből indul. Szöggyorsulása állandó: ω=2s-2. Mennyi idő múlva csúszik meg a pénzdarab a korongon?
 

 (Holics László)
 

Megoldás. A korong szögsebessége ω=βt. A pénzdarabra ható erő merőleges összetevője mω2r=mrβ2t2, sugárirányú összetevője ma=mβr (1. ábra).
 

 

1. ábra
 

A teljes erő:
F=(mrβ2t2)2+(mβr)2=mrββ2t4+1.
Ezt az erőt a pénzdarab addig tudja a korongtól megkapni, amíg az erő el nem éri a μmg értéket:
rββ2t4+1=μg,
innen
t=1β(μgβr)2-14=1,07s.
 

2. feladat az általános tantervű és 1. feladat a szakosított tantervű osztályok részére. Az r=3dm sugarú, m=40kg tömegű tömör hengerhez elhanyagolható tömegű rúddal M=4kg tömegű test van hozzáerősítve (2. ábra). Ez a henger tengelyétől R=5dm távolságban van. A szerkezet labilis egyensúlyi helyzetéből kibillen. Mekkora sebességgel ütközik a M tömeg a földhöz? A henger csúszás nélkül gördül. g=10m/s2.
 

 

2. ábra
 

 (Vermes Miklós)
 

Megoldás. Az M tömegű test leesésével kapható munkavégzés (3. ábra) Mg(R+r).
 

 

3. ábra
 

Ez alakul át a henger, valamint az M tömegű test haladó és forgó mozgásának mozgási energiájává. Könnyen belátható, hogy az M tömegű test függőleges sebességgel ütközik a földhöz, mert a pillanatnyi forgási középpont P. Legyen ekkor a henger szögsebessége ω. Az M tömegű test V sebességgel ütközik a földhöz, ez az O pont haladási sebességének és az O pont körüli forgás sebességének a vektoreredője: V2=ω2R2-ω2r2. Az energiatétel szerint:
Mg(R+r)=m(ωr)22+ω20,5mr22+Mω2(R2-r2)2.
Ennek az egyenletnek a megoldása ω-ra:
ω=2g(R+r)R2+r2(3m/2M-1)=3,22s-1,
és
V=ω(R2-r2)=1,29m/s.

2. feladat a szakosított tantervű osztályok részére. Az α=3552'-es hajlásszögű lejtőn szán csúszik le. A rajta ülők higanyos barométerrel mérik a légnyomást. Ha a barométer csövét a lejtőre merőlegesen tartják, a higanyoszlop hossza hn=96cm, ha függőlegesen tartják, a higanyoszlop hossza hf=100cm. Mennyi a súrlódási együttható és mennyi a légnyomás?
 

 (Holics László)
 

Megoldás. Először meg kell állapítanunk, hogy milyen irányú és nagyságú nehézségi gyorsulás észlelhető a szánon (4. ábra).
 

 

4. ábra
 

Vizsgáljunk egy szánon lógó függőónt (K.M.L. 1973. 7. szám 82. oldal, illetve Dér ‐ Radnai ‐ Soós: Fizikai feladatok I., 23. o., 240. feladat). Az m tömegű ingatestre ható mg súlyerőnek és a fonálban ható feszítőerőnek eredőként kell kiadnia a tömeget a lejtő mentén gyorsító mg(sinα-μcosα) nagyságú erőt. Ebből következik, hogy a függőón fonala a függőlegeshez képest ε szöggel hajlik vissza, ahol ε a súrlódási határszög: tgε=μ. A fonalat feszítő erő mgcosα/cosε, ami kisebb, mint mg. A szánon a függőónra merőlegesen helyezkedik el a higany felszíne és a higany úgy viselkedik, mintha fajsúlya 13,6p/cm3 helyett kisebb volna, éspedig 13,6p/cm3cosα/cosε.
Jelöljük a külső légnyomásnak nyugvó rendszerben megfelelő higanyoszlop magasságát h00-lal. A fonálinga irányában tartott Torricelli-csőben a higany h0=h00cosε/cosα magasságig emelkedne a higany kisebb hatásos fajsúlya következtében. Ha megdöntjük a csövet, a higanyoszlop vége a h0-ra rajzolt merőleges, a szaggatott vonal mentén marad. A derékszögű háromszögből hn=h0/cosε, illetve h0 értékét felhasználva: hn=h00/cosα. Ebből a valóságos légnyomásnak nyugvó rendszerben megfelelő higanyoszlop magassága: h00=hncosα=76,8cm.
hf-re szintén derékszögű háromszögből kapunk összefüggést:
hf=h0cos(α-ε)=hncosεcosαcosε+sinαsinε=hncosα+sinαtgε,
innen
μ=tgε=hnhfsinα=-ctgα=415=0,267,ε=15.

3. feladat az általános tantervű osztályok részére. Higannyal telt nagy edényben dugattyús henger lebeg (5. ábra). A dugattyúi fonál köti az edény aljához. A hengerben 21,5cm magasságban levegő van. A henger zárt vége 4cm-re van a higanyfelszín alatt. Milyen helyzetet foglal el a henger, ha a fonalat 4,5cm-rel megrövidítjük?
 

 (Vermes Miklós)
 

 

5. ábra
 

Megoldás. Akkor van egyensúly, ha a henger fenekén a belső és külső nyomás egyenlő. Higany-cm-ben számolva alkalmazzuk a Boyle ‐ Mariotte törvényt:
(76cm+4cm)21,5cm=(76cm+x)[21,5cm+4,5cm-(x-4cm)].
Rendezve:
x2+46cmx-560cm2=0,megoldásax=10cm.

3. feladat a szakosított tantervű osztályok részére. Higannyal telt 20cm2 alapterületű edényben 10cm2 alapterületű dugattyús henger lebeg. A dugattyút fonál köti az edény aljához. A hengerben 47cm magasságban levegő van. A henger zárt vége 10cm-re van a higanyfelszín alatt (6. ábra).
a) Milyen helyzetet foglal el a henger, ha a fonalat 6cm-rel megrövidítjük? b) Ezután mekkora térfogatú higanyt kell az edénybe önteni, hogy a higany újra a régi magasságban álljon?
 

 (Vermes Miklós)
 

 

6. ábra
 

Megoldás. a) A henger mozgásakor változik az edényben a higanyfelszín. Az edény és henger alapterületének az, aránya 1:2. Akkor van egyensúly, ha a henger fenekén egyeznek a nyomások. Ha a henger feneke x-szel mozdul el lefelé, akkor az edényben a higanyfelszín (x-6cm)/2-vel süllyed. A Boyle ‐ Mariotte törvény szerint:
(76cm+10cm)47cm=(76cm+x+10cm-x-6cm2)(47cm+6cm-x).
Rendezve: x2+125cmx-1350cm2=0, innen x=10cm. Az edényben a higanyfelszín süllyedése 2 cm.
b) Alkalmazzuk a Bayle ‐ Mariotte törvényt az első és harmadik állapotra:
(76cm+10cm)47cm=(76cm+20cm+y)(43cm-y),
rendezve
y2+53cmy-86cm2=0,inneny=1,58cm.
Az utánatöltendő higany térfogata: 20cm22cm+10cm2y=55,8cm3.
 

 

A II. forduló feladatai: A feladatok mindkét csoportban ugyanazok voltak.
 

1. Az L=3,06m hosszú, M=12kg tömegű deszka egyik végén csapágyazva függőleges helyzetben lóg. Egy m=0,25kg tömegű lövedéket belelövünk a deszka alsó végébe úgy, hogy a lövedék bennragad a fában és a deszka fellendül. Mekkora sebességgel kell a lövedéket belelőni, rogy a deszka a vízszintes helyzetig emelkedjék fel (7. ábra)?
 (Vermes Miklós)
 

 

7. ábra
 

Megoldás. Az úgynevezett ballisztikus ingáról van szó. A rugalmatlan ütközés alkalmával az impulzusmegmaradás törvényét kell alkalmaznunk. Mivel forgó mozgásról van szó, az impulzusnyomatékkal számolunk, amely egyetlen tömegpontnál az impulzus és rádiusz szorzata (mvr), merev testnél a szögsebesség és tehetetlenségi nyomaték szorzata (ωΘ). A belelövés pillanatában a deszka valamilyen ω szögsebességgel indul el, a lövedéket pedig úgy tekintjük, mintha L sugarú körpályán érkezett volna. Ezért az impulzusnyomaték-megmaradás törvénye szerint:
mvL=ωmL2+ω(1/3)ML2.
Innen az indulási szögsebesség:
ω=vL11+M/3m.

Elinduláskor a deszkának és a beleragadt lövedéknek együttes mozgási energiája:
m(ωL)22+ω2ML2/32=0,5ω2L2(m+M/3)=0,5mv21+M/3m.
Ha azt akarjuk, hogy a deszka a vízszintes helyzetig emelkedjék fel a benne levő golyóval együtt, akkora felemeléshez szükséges munkának egyenlőnek kell lennie az indulási mozgási energiával:
0,5mv21+M/3m=mgL+MgL/2.
Ebből a lövedék sebessége:
v=2gL(1+M/2m)(1+M/3m)=160m/s.

2. Az r=10cm sugarú, vízszintes helyzetű rúdra L=2méter hosszú, hajlékony kötelet fektetünk (8. ábra). Kezdetben mindkét oldalon a kötél egyenlő hosszú darabja lóg le. A kötél bal oldali végét kissé lehúzva megszűnik a labilis egyensúlyi helyzet és a kötél bal oldalt teljesen lecsúszik. Milyen mélyen van a kötél alsó vége akkor, amikor A ponttól kezdve elválik a rúdtól? A súrlódástól tekintsünk el.
 

 (Nagy László, Bodó Zalán, Párkányi László)
 

 

8. ábra
 

Megoldás. Tekintsük változónak a kötél végének a kezdettől megtett x útját. Eredetileg a kötél mindkét oldalon (L-πr)/2=0,843m hosszan lóg le. Jelöljük σ-val az 1 méter hosszú kötél tömegét. Keressük a sebességet és a gyorsulást mint x függvényét.
Az energiamegmaradás törvénye szerint
σxgx=σLv22,innenv=2gLx.

A gyorsulás:
a=dvdt=2gLdxdt=2gLv=2gLx.
A kötél kicsiny Δα középponti szöghöz tartozó darabja akkor kezd az A pontban a rúdtól elválni, amikor az erre a tömegrészre ható, a kötéltől származó erő normális összetevője, Fn egyenlő lesz mv2/r-rel:
mv2r=Fn.
Kiszámítjuk és behelyettesítjük az ebben a képletben szereplő mennyiségeket. A gyorsítandó tömeg m=σrΔα, a sebesség négyzete 2gx2/L (9. ábra).
 

 

9. ábra
 

A normálisan ható Fn erőt a két érintőleges Ft erőből kapjuk (10. ábra):
 

 

10. ábra
 

Fn=2FtsinΔα2FtΔα.
Az érintőleges erő az az erő, amely az A pontból lelógó kötéldarabot a gyorsulással gyorsítja felfelé:
Ft=(L-πr2-x)σ(g+a)=(L-πr2-x)σ(g+2gLx).
Mindezt felhasználva:
σrΔα2gLrx2=(L-πr2-x)σg(1+2Lx)Δα.
Rendezve:
4x2+πrx-L(L-πr)2=0.
A megoldás:
x=L8[-πrL+(πrL)2+8(1-πrL)]=0,611m.
A baloldalt lelógó teljes kötélhossz
0,843m+0,611m=1,454m.

3. A 11. ábra szerinti kapcsolásban R=5 kΩ; a két kondenzátor kapacitása egyenlő. A berendezésre 5voltos váltófeszültséget kapcsolva az áramerősség-mérő 1mA-t, a feszültségmérő 13voltot jelez. Mennyit mutatnak a műszerek, ha a frekvenciát 2-ed részére csökkentjük? A feszültségmérőt végtelen ellenállásúnak, az áramerősség-mérőt elhanyagolható ellenállásúnak tekintsük.
 

 (Bodó Zalán)
 

 

11. ábra
 

Megoldás. Egy bizonyos pillanatban az áramerősség a megjelölt (a, b, c és d) pontok közötti szakaszokon ugyanaz. Az 5 volt az ezen pontok közötti feszültségek összege.
Első feladatunk, hogy a kapcsolást az eredeti körfrekvencia mellett vizsgáljuk. Mivel I=1 mA és R=5kΩ, az a-b pontok közötti feszültség Uab=5 volt és így Ubd=0. Ez azt jelenti, hogy b és d között rezonancia van. Mivel b-c kapacitív jellegű, a c-d közötti párhuzamos rezgőkörnek induktív jellegűnek kell lennie:
ωL<1ωC.
A c és d pontok közötti eredő ellenállás a párhuzamosan kapcsolt váltóáramú ellenállások ismert szabálya szerint:
Xcd=ωL(1/ωC)(1/ωC)-ωL=L/C(1/ωC)-ωL.
A rezonancia feltétele:
L/C(1/ωC)-ωL-1ωC=0.
Ebből egy feltételt kapunk a kezdeti frekvenciára nézve:
ω2=12LC.
A voltmérő adatából megkapjuk a b és c közötti feszültséget:
(13V)2=(5V)2+Ubc2,innenUbc=12volt.
De akkor
Xbc=UbcI=12V0,001A=12kΩ;
továbbá
ωL=12ωC=6kΩ.
Ezzel az eredeti ω-hoz tartozó adatokat ismerjük. Most végig kell számolnunk, mi történik akkor, ha a frekvencia ω/2 lesz.
A c és d pontok közötti párhuzamos rezgőkör impedanciája:
Xcd=(6kΩ/2)12kΩ212kΩ2-(6kΩ/2)=42kΩ,induktív jelleggel.
Az eredő impedancia b és d között 122kΩ-42kΩ=82kΩ, kapacitív jelleggel. Soros eredője az 5kΩ-mal:
Xad=(5kΩ)2+(82kΩ)2=153kΩ=12,37kΩ.
Az áramerősség 5V/12,37kΩ=0,404mA, ennyit mutat az ampermérő.
Az eredő impedancia a és c között:
Xac=(5kΩ)2+(122kΩ)2=313kΩ=17,69kΩ.
az erre jutó feszültség, amelyet a voltmérő mutat:
Uac=XacI=17,69kΩ0,404mA=7,15volt.
 

III. (kísérleti) forduló:
 

A II. forduló dolgozatai alapján mindkét csoportból 11 ‐ 11 versenyző kísérleti fordulón vett részt Budapesten az ELTE Természettudományi Karának Általános Fizikai Tanszékén. Két feladattal foglalkoztak. Az egyikben egy vezetőnek a többfázisú mágneses térben való forgását tanulmányozták. A másikban egy homorú tükörben keletkező kép fényképfelvételét kellett elemezni.
 
Az 1975. évi fizikai tanulmányi verseny eredménye:
 

Éltalános tantervű osztályok:
I, díj: Schmidt József (Esztergom, Dobó Katalin Gimn. IV. o. t., tanára: Sipos Imre).
II. díj: Györgyi Géza (Budapest, Fazekas M. Gyak. Gimn. TV. o. t., tanára: Szalay Béla).
III. díj: Sparing László (Szombathely, Nagy Lajos Gimn. IV. o. t., tanára: Rozmán Gyula és Hargitai Sándor)
A további helyezettek: 4. Bérczi Tamás (Szeged, Ságvári E. Gyak. Gimn. IV. o. t., Kakuszi László), 5. Tarnóczy Tibor (Budapest, Apáczai Csere J. Gyak. Gimn. IV. o, t., Kelemen László), 6. Zsigmond Géza (Budapest, Fazekas M. Gyak. Gimn. III. o. t., Mihály István), 7. Vass Albert (Debrecen, Fazekas M. Gimn. TV. o. t., Deczky Béla), 8. Hettinger Ernő (Sopron, Széchenyi I. Gimn. TII. o. t., Légrádi Imre és Vass Béla), 9. Megyeri János (Budapest, József A. Gimn. IV. o. t., Ujj János), 10. Füle György (Aszód, Petőfi S. Gimn. ÍII. o. t., Barthus Zoltánné)
 

Szakosított tantervű osztályok:
 

I, díj: Szép Jenő (Budapest, Veres Pálné Gimn. IV. o. t., tanára: Kishonti Istvánné)
II. díj: Somogyi József (Székesfehérvár, József A. Gimn. TV. o. t., tanára: Wolkensdorfer János)
III. díj: Virosztek Attila (Szolnok, Verseghy F. Gimn. III. o. t., tanára: Sebestyén István)
A további helyezettek: 4. Menyhárt Zoltán (Budapest, Eötvös J. Gimn. IV. o. t., Veres Mihályné), 5. Berger Ferenc (Baja, III. Béla Gimn. III. o, t., Pécsi József), 6. Faragó Béla (Csongrád, Batsányi J. Gimn. III. o. t., Szucsán András), 7. Szilágyi János (Debrecen, Kossuth L. Gimn. TV. o. t., Nagy Lászlóné), 8. Papp Zoltán (Mezőkövesd, I. László Gimn. TV. o. t., Varga András), 9. Horváth Ernő (Székesfehérvár, József A. Gimn. TV. o. t., Wolkensdorfer János), 10. Mészáros János (Szeged, Ságvári E, Gyak. Gimn. ÍV. o. t., Kocsis Vilmos)