Cím: ATOMKI pályázat
Füzet: 1975/szeptember, 44 - 45. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Egyéb (KöMaL pontverseny is)

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

A Magyar Tudományos Akadémia Atommag Kutató Intézete (ATOMKI, Debrecen, Igazgató: Dr. Szalay Sándor akadémikus) meghirdeti a VII., 1976‐77. évi középiskolai fizikai pályázatát. A téma ismét szabadon választható a kísérleti fizika köréből. A pályázó lehetőségeinek megfelelő témaválasztással, kellő irodalmi tanulmány után maga tervezze meg és állítsa össze mérő-, ill. észlelőberendezését. Vizsgálati eredményeit grafikusan vagy fényképekkel megfelelően illusztrálja és értékelje ki, vonja ]e belőlük a következtetéseket. Előnyben részesülnek az olyan munkák, amelyek ‐ bármily csekély, de önálló ‐ eredményre vezetnek vagy új módszert közölnek. Tehát nem valamilyen fizikai mennyiség ismert módon való mérését kérjük ez megszokott laboratóriumi, gyakorlati munka ‐, hanem új ötletet várunk akár a témaválasztás, akár a módszer tekintetében (pl. korszerű eszközök felhasználása). Bár a téma szabadon választható, felhívjuk a figyelmet a következő igen érdekes feladatra (kitűző: Szalay Sándor akadémikus):
"Számítson ki és tervezzen meg vázlatosan egy napenergiával működő vízmelegítő berendezést, amelyik egy kis házikó (hétvégi ház, 2‐4 személy) kézmosó és mosogatóvíz, valamint zuhanyozóvíz szükségletét napenergiával biztosítja a nyári hónapokban, legalább napi 4 órás napsütés esetén.

 

Az egyszerű, olcsó kivitelezhetőségre súlyt kell fektetni. Ha előzetes tervét jóváhagyták, akkor készítsen el egy 1:20-1:50 kicsinyített modellt és vizsgálja meg a dm2-enként óránként felvett kalóriaértéket (szoláris konstans) és a rendszer hőtani tulajdonságait.''
A beérkező munkák jutalmazására az ATOMKI 5000 Ft-ot tűz ki. A pályázaton egyes tanulók és munkaközösségek vehetnek részt.
 

A pályázat most is két fordulós. Az első fordulóra a pályázók 2‐3 gépelt oldal terjedelmű tervet küldjenek be, amelyben a vizsgálat célkitűzésére és módszerére vonatkozó gondolataikat röviden ismertetik. A pályázók megkapják a terv bírálatát, és annak alapján elkészítik a végleges munkát.
 

Határidők: A terv benyújtása: 1976. jan. 15.
MMMMMMMA kész dolgozat benyújtása: 1977. jan. 15.
 

A pályázatok a következő címre küldendők:
Levélküldemény esetén: Középiskolai Matematikai Lapok szerkesztősége, Fizika Rovat, 1443 Budapest, Postafiók 129.
Csomag esetén: Középiskolai Matematikai Lapok szerkesztősége, Fizika Rovat, 1146 Budapest XIV., Thököly út 82. I. 111.
 

Minden küldeményen (nemcsak a borítékon, hanem levélen, pályázaton, mellékleten is) legyen rajta világosan, olvashatóan a szerző, ill. szerzők neve, iskolája, osztálya és lakáscíme. Munkaközösség esetén elöl annak a neve álljon, aki a munkaközösség szervezője.
Néhány tanács a pályázóknak: Tanulmányozzák át gondosan a korábbi kísérleti pályázatok anyagát (K. M. L. 1970/6, 44. oldal; 1971/5, 234. oldal; 1972/5, 234, oldal; 1973/5, 235. oldal; 1973/6, 44. oldal; 1974/6, 44. oldal, továbbá Albert Péter: "A fizikai kísérletezés műhely titkaiból'' c. cikkét, 1971 (8‐9, 137. oldal).
 

Felhívjuk a figyelmet arra is, hogy az 1975/76. évi pályázatok beküldésének határideje 1976. január 15. A pályázatok a fenti címre küldendők.