Cím: Kunfalvi Rezső köszöntése
Füzet: 1975/szeptember, 33. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Egyéb írások

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

Lapunk olvasói és a szerkesztő bizottság nevében gratulálunk Kunfalvi Rezső tanár úrnak 70. születésnapja alkalmából, jó egészséget és további eredményes munkát kívánunk neki.
16 éve már, hogy Lapunkban megtalálható a Fizika Rovat. A Rovat szükségességét Kunfalvi tanár úr ismerte fel, a kezdeményezés és beindítás az ő érdeme, s jelen számunkig a Rovat szerkesztői teendőit is ő látta el.
Már kezdetben lelkes kollektívát gyűjtött a Rovat köré, hamar általános gyakorlattá vált, hogy a legeredményesebb feladatmegoldók közül néhányan a középiskola befejezése után, sőt sokszor még az egyetem elvégzését követően is feladatok javításával, cikkek írásával vesznek részt a Rovat munkájában.
Az eltelt étek alatt a Rovat tartalma sokat gazdagodott. Kunfalvi tanár úr szervezői munkáját dicséri, hogy a kísérleti pályázatok ma már teljesen rendszeresek. Az utóbbi időben különösen megnőtt a pályázatok fontossága, hiszen segítségükkel lehet a fizika határterületeit vagy más tudományágak fizikai vonatkozásait a Rovat témái közé bevonni. A Rovat terjedelmének bővülése lehetővé tette, hogy a gyakorlatok kitűzésével újabb korosztályok csatlakozzanak a feladatmegoldók táborába.
Kunfalvi tanár úr döntő fontosságúnak tartja a diákokkal való személyes kapcsolatot. Néhány évvel ezelőtt egy‐egy fiatal munkatárssal végiglátogatta az ország középiskolás központjait, és az ott tartott feladatmegoldó délutánok nyomán a pontversenyben részt vevők száma ugrásszerűen megnőtt. Az Eötvös Loránd Fizikai Társulat Ifjúsági Fizikai Köre, amelyet ugyancsak ő hívott életre, s amelyet a Rovat fiatal munka társai patronálnak, szintén a személyes kapcsolatteremtést szolgálja.
Jelentős szerepe volt Kunfalvi tanár úrnak a Nemzetközi Fizikai Diákolimpiák megindításánál, az olimpiát szervező bizottságnak ma is elismert irányítója. A magyar csapatot, amelynek tagjai elsősorban a pontverseny legjobbjai, a Rovat munkatársai készítik fel a nemzetközi erőpróbára. A gondos felkészítésnek és a körültekintő válogatásnak is köszönhető, hogy csapatunk eddig mindig a legjobbak között végzett.
Kunfalvi Rezső több évtizedes tanári és több mint másfél évtizedes szerkesztői munka után most nyugalomba vonult, de a Rovat munkáját továbbra is támogatja tapasztalataival, tanácsaival.