Cím: Meteorológiai pályázat
Füzet: 1975/március, 142. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Egyéb írások

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

A Magyar Meteorológiai Társaság fennállásának 50. évfordulója alkalmából pályázatot hirdet középiskolai tanulók részére.
A feladat rövid leírása: az 1975 július‐augusztusban végzendő meteorológiai mérések és megfigyelések adatainak feldolgozásával nyert időjárási áttekintés alapján a pályázó értékelje a megfigyelési időszak időjárását általában és néhány különleges szempont (üdülés, idegenforgalom, mezőgazdaság, környezetvédelem stb.) szerint.
A mérésekhez és megfigyelésekhez szükséges ismereteket és eszközöket (meteorológiai műszereket) a pályázók egyéni tanulmányok alapján szerzik meg, illetve önállóan készítik el.
A mérések színhelyét a pályázók szabadon választják és a méréseket, megfigyeléseket megszakítás nélkül legalább egy hónapig a kiválasztott helyen végzik és fejezik be.
A pályázat kétfordulós. Az első fordulóra a pályázók 2‐3 gépelt oldal terjedelmű mérési és megfigyelési programot, valamint feldolgozási tervet küldenek be. A pályázók június folyamán megkapják a terv bírálatát, s annak alapján készítik el a pályamunkát.

 

Határidők: A terv benyújtása:1975. május 31.
A kész pályázat benyújtása: 1975. szeptember 30.
 

A pályázatok a következő címre küldendők: Magyar Meteorológiai Társaság, 1061 Budapest, Anker köz 1. A borítékon és a borítékba helyezett szövegen, mellékleteken, fényképeken stb. legyen rajta a pályázó neve, iskolája, osztálya és lakáscíme. Ha többen készítenek egy pályaművet, akkor a közösség vezetőjének neve és címe szerepeljen elöl.
Néhány útbaigazító megjegyzés. A pályázaton azok a középiskolai tanulók is részt vehetnek, akik az 1974/75-ös iskolai évben érettségiznek. A mérésekhez és megfigyelésekhez szükséges ismereteket elsősorban Dr. Tóth Aurél: ,,A földrajzi gyakorlótér'' című, a Tankönyvkiadó által 1974-ben megjelentetett könyvéből sajátíthatják el. Rendelkezésre áll továbbá az Országos Meteorológiai Szolgálat Központi Könyvtára (Budapest II., Kitaibel Pál u. 1., hétfőtől péntekig 14‐16 óra között).
A vidéki pályázók végezhetnek méréseket és megfigyeléseket a városukban működő meteorológiai állomáson is, amennyiben erre a pályázatot patronáló Országos Meteorológiai Szolgálattól külön engedélyt kérnek és kapnak. Erre nézve az első forduló eredményét közlő értesítésben tájékoztatást kaphatnak. Általában: a pályázattal kapcsolatos minden további kérdésre válaszol a Magyar Meteorológiai Társaság a fent megadott címen.
A legjobb pályaműveket a Társaság pénzjutalomban részesíti és a nyertes pályázatok méltatásával egyidejűleg a jutalmakat az 50 éves fennállást ünneplő novemberi jubileumi ülésen adja át.