Cím: 1974. évi Eötvös Loránd Fizikaverseny
Füzet: 1975/február, 81 - 84. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Eötvös Loránd (korábban Károly Irén)

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

Az Eötvös Loránd Fizikai Társulat október 19-én rendezte ez évi fizikai versenyét Budapesten és 7 vidéki városban az idén érettségizettek és középiskolai tanulók számára. A versenyzők öt óráig dolgozhattak és bármilyen segédeszközt használhattak. A versenyzők száma 433 volt. Ismertetjük a feladatokat és megoldásukat.

 

1. 5 dm élhosszúságú kocka és 10 dm magasságú, 6 dm alapélű hasáb 7 dm távolságban állnak egymástól. A kocka és a hasáb súlya egyenlő. A felső éleket egy fonál köti össze, amely eredetileg feszültségmentes. Idővel a fonál a levegő nedvessége következtében megfeszül és benne fokozatosan növekedő feszítőerő támad. Mi az a legelső megmozdulás, amit a testeken észlelhetünk? A csúszási súrlódási együttható 0,4(1. ábra).
 (Vermes Miklós)
 
 

 

1. ábra
 

Megoldás. Mindegyik testnél vagy megcsúszás, vagy felborulás történhet, az ehhez szükséges négy erőt kell nagyság szerint sorba állítani. Először a kockánál tesszük át a G súlyt és a fonálban feszítő F erőt az O sarokpontba (2. ábra).
 

 

2. ábra
 

Ehhez G1 és G2, valamint F1 és F2 erők hozzávétele szükséges. F1 és G1 eredőjének vízszintes összetevője F1cosα, függőleges összetevője G1-F1sinα. A kocka nem csúszik meg, és az O pont forgástengely lehet, ameddig
FcosαG-Fsinα<μ=tg ε
(μ a súrlódási együttható). Innen a megcsúszás feltételét jelentő erő:
F=μGcosα+μsinα.(I)

F és F2 felbillentő erőpárt alkot, amelynek forgatónyomatéka F(asinα+ +acosα), ezzel szemben a súly forgatónyomatéka Ga/2. A forgatónyomatékokat egyenlővé téve megkapjuk azt az erőt, amelynél kezdődhet a felbillenés :
F=G2(sinα+cosα):(II)

A hasábnál ugyanígy járunk el. Itt az áthelyezett erők eredőjének vízszintes összetevője Fcosα, függőleges összetevője G+Fsinα. Annak feltétele, hogy a hasáb ne csússzék el:
FcosαG+Fsinα<μ=tg ε.
Innen a megcsúszás feltételét jelentő erő:
F=μGcosα-μsinα.(III)

A hasábot felbillentő forgatónyomaték Fccosα, a súly visszatartó forgatónyomatéka Gb/2. Ezeket egyenlővé téve megkapjuk azt az erőt, amelynél a hasáb felbillenése kezdődne:
F=Gb2ccosα.(IV)

A fonál megfeszülése közben az F erő fokozatosan növekszik. Meg kell néznünk, hogy az előbb nyert négy erő közül melyik a legkisebb, mert az ennek megfelelő elmozdulás következik be először. Számadatainkkal:
 

tg α=5/12, sinα=5/13, cosα=12/13. Így a négy erő:
I.F=13G/35,II.F=13G/34,III.F=13G/25,IV.F=I3G/40.
Látjuk, hogy a negyedik megmozduláshoz szükséges erő a legkisebb, tehát az első jelenség a hasáb felbillenése.
 

2. Az F fényforrásból az E ernyő alkalmasan kiválasztott P helyére egyrészt közvetlenül, másrészt a kis T tükörről visszaverődve úgy esik fény, hogy az ernyőn interferenciacsíkok keletkeznek (3. ábra). Ha az F fényforrást a rajz síkjában lassan a nyíl irányában lefelé kezdjük mozgatni, az interferenciacsíkok az ernyőn vándorolni látszanak. Merre indulnak el?
 (Károlyházy Frigyes)
 

 

 

3. ábra
 

I. megoldás. F-nek F' -ben virtuális tükörképe van. A helyzet olyan, mintha F és F' szinkron működő fényforrások volnának (4. ábra). Azon pontok, ahol az útkülönbség ugyanaz, hiperbolákon feküsznek, amelyek fókuszai F és F'. F lefelé mozgatása F és F' közeledését jelenti, miközben a hiperbolák valós tengelye változatlan marad. Ez azt jelenti, hogy a hiperbolák szétterülnek, vagyis az eredetileg kiszemelt útkülönbséghez tartozó P pont felfelé vándorol.
 

 

4. ábra
 

II. megoldás. A P ponthoz tartozó útkülönbség eredetileg (4. ábra):
H2+(h+f)2-H2+(h-f)2.
Ha f-et kisebbítjük Δ -val, az ugyanakkora útkülönbséghez tartozó pont x magasságba vándorol. Most az útkülönbség:
H2+(x+f-Δ)2-H2+(x-f+Δ)2.
A két útkülönbséget egyenlővé tesszük és egyszerűsítünk H-val:
1+(h+fH)2-1+(h-fH)2=1+(x+f-ΔH)2-1+(x-f+ΔH)2.
FeIhasználva 1+ε1+ε/2 becslést:
1+12(h+fH)2-1-12(h-fH)2=1+12(x+f-ΔH)2-1-12(x-f+ΔH)2.
Innen kiszámítható az az új x magasság, ahol Δ -val történt elmozdítás után ismét az előbbi az útkülönbség:
x=hff-Δ.
Ez pedig nagyobb, mint h. Tehát az interferenciacsíkok felfelé vándorolnak. Közelítően x=h+Δhf, tehát az interferenciasáv mozgási sebessége közelítőleg a fényforrás sebességének h/f -szerese.
 

3. Nagy területű síkkondenzátor lemezei között a feszültség U=100 volt. A lemezek között, a lemezekre merőlegesen hosszú, 1 mm átmérőjű, mindkét végén legömbölyített fémrúd van (5. ábra). A rúdvégek távolsága a lemezektől mindkét oldalon a=5 mm. Számítsuk ki hozzávetőlegesen, mekkora feszítőerő működik a fémrúdban!
 (Károlyházy Frigyes)
 

 

 

5. ábra
 

Megoldás. Tekintettel a szimmetrikus elrendezésre, végig a fémrúd mentén a feszültség 50 volt, vagyis U/2 a jobb oldali lemezhez képest. Közvetlenül a rúd végénél az erővonalak sugarasan indulnak ki, mint a gömbön elhelyezett töltés esetében, ezért a rúd végének a potenciálja a lemezhez képest kQ/r (6. ábra).
 

 

6. ábra
 

A tér távolabbi módosulását nem kell figyelembe vennünk, hiszen a töltés átvivésének munkája javarészét a gömbfelület közelében végezzük, és nem sokat számít, hogy milyen messze van a lemez. Tehát:
U2=kQr,
Innen az a töltés, amely a megosztás következtében a rúd végén összegyűlik: Q=Ur/2k. Ez akkora erővel vonzódik a lemezhez, mintha a lemez mögött levő, szimmetrikusan elhelyezett ugyanakkora töltéshez vonzódna (ún. tükörerő):
F=kQ2(2a)2=U216k(ra)2.
Coulombbal, méterrel és newtonnal számolva k=9109, és így számadatainkkal F=710-10 newton.
 

A verseny eredménye. I. díjat kapott egyenlő helyezésben Ábrahám Tibor, a budapesti ELTE‐TTK fizikus hallgatója (Egerben a Gárdonyi Géza Gimnáziumban érettségizett mint Bodnár István és Patkó György tanítványa) és Vladár Károly honvéd (Kiskunhalason a Szilády Áron Gimnáziumban érettségizett mint Péter Irén tanítványa). II. díjat kapott Szép Jenő, Budapesten a Veres Pálné Gimnázium IV. osztályában Kishonti Istvánné tanítványa. Dicséretet kaptak könyvjutalommal: Bezdek András, Dunaújvárosban a Münnich Ferenc Gimnázium IV. o. tanulója, (Kobzos Ferenc tanítványa), Kovács Imre honvéd, (Kaposvárott az Általános Gépipari Szakközépiskolában érettségizett mint Németh Tiborné tanítványa), Meszéna Géza honvéd (Budapesten a Berzsenyi Dániel Gimnáziumban érettségizett mint Apró Pál, Hubert Györgyné és Sárkány Andrásné tanítványa) és Prőhle Péter honvéd (Budapesten a Fazekas Mihály Gimnáziumban érettségizett mint Szűcs Barna és Tóth László tanítványa).