Cím: Az 1974-75. évi Országos Középiskolai Matematikai Tanulmányi Versenyek feladatai
Füzet: 1975/november, 103 - 105. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): OKTV

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

I. forduló

 
1. Melyek azok a négyszögek, amelyekben a két-két szemben fekvő oldal, valamint a két-két szemben fekvő szög különbsége egyenlő?
 
2. Egy mértani sorozat három egymást követő elemének összege 21, ugyanezek négyzetösszege 189. Mi ez a három szám?
 
3. Adott az S sík és egyik oldalán az A, B, C pontok, amelyek nincsenek egy egyenesen. Legyen A', B', C' az S sík három tetszőleges pontja. Az AA', BB', CC' szakaszok felezőpontja rendre L, M, N és legyen G az LMN háromszög súlypontja. Mi a G pontok mértani helye, ha A', B', C' befutja az egész síkot? (Azokat az eseteket, amelyekben L, M, N egy egyenesen vannak, hagyjuk figyelmen kívül.)
 
4. Az f(x) és g(x) függvények a -1, 0, 1 helyeken kívül minden x-re értelmezve vannak és eleget tesznek az alábbi egyenleteknek:
xf(x)-1xg(1x)=1,x2g(x)-1x2f(1x)=0.
Bizonyítsuk be, hogy f(x)+g(x)=0.
 
5. Jelölje [x] az x-nél nem nagyobb egész számok között a legnagyobbikat, és legyen n egy adott egész szám. Tekintsük azokat a k természetes számokat, amelyekre teljesül, hogy
2[n+k3]<k.
Melyik ezek között a legkisebb?
 
6. Milyen ,,a'' valós értékek mellett van megoldása a
cos3xcos3x-sin3xsin3x=a
egyenletnek?
 
7. Határozzuk meg az összes olyan x1, x2, x3, x4, x5 (valós) számokat, amelyekre az
Sn=x1n+x2n+x3n+x4n+x5n,n1
összeg értéke nem függ n-től.
 
8. Arthur király ötven lovagja a kerek asztal mellett ül. Előttük egy-egy serleg, tele vagy vörös vagy fehér borral. Éjfélkor mindenki átadja valakinek a serlegét, mégpedig mindazok, akiknél vörös bor van, a jobb szomszédjuknak, a többiek pedig a bal oldali szomszédjuknak.
Bizonyítsuk be, hogy így lesz olyan lovag, akinek nem jut serleg. (Az asztalon vörös bor is, fehér bor is volt.)
 
II. forduló
 
A) A gimnáziumok általános tantervű osztályai, valamint a szakközépiskolák részére

 
1. Adott az ABCD paralelogramma. Mérjünk fel tetszés szerinti h egyenesszakaszt a B csúcsból kiindulva a BC oldalegyenesre a C csúcs irányába, hasonlóképpen a D csúcsból kiindulva a DC oldalegyenesre ugyancsak a C csúcs irányába! Legyenek a felmért egyenesszakaszok végpontjai rendre K, ill. L. Jelölje M a BL és a DK egyenesek metszéspontját!
Bizonyítsuk be, hogy az AM egyenes felezi a BAD szöget!
 
2. Oldjuk meg természetes számokban a következő egyenletet:
x+yx2-xy+y2=873.

 
3. Színezzük ki egy egységnyi oldalú ‐ kerületét is tartalmazó ‐ négyzetlap valamennyi pontját! A színezéshez pontosan három színt kell használnunk.
Bizonyítsuk be, hogy bármiképpen színezzük is ki az említett négyzetlap pontjait, mindig találhatunk közöttük olyan két azonos színű pontot, amelyek távolsága legalább 65/64.
 
B) A gimnáziumok szakosított (matematika I.) tantervű osztályai részére

 
1. Legyen P az A1A2...An szabályos n-szög egy tetszőleges pontja. Bizonyítsuk be, hogy az n-szögnek van olyan két Ai, Aj csúcsa, amelyekre
(1-1n)πAiPAjπ.

 
2. Az
anxn+an-1xn-1+...+a1x+a0=0
egyenletben szereplő együtthatókra
0<anan-1...a1a0
teljesül. Bizonyítsuk be, hogy az egyenletnek nincs (-1)-nél nagyobb gyöke.
 
3. Tíz rabló egy többzáras ládában őrzi a kincsét. Minden rablónak bizonyos zárakhoz van kulcsa, egy zárhoz esetleg többnek is. A kulcsok úgy vannak elosztva, hogy semelyik három rabló se tudja a birtokában levő kulcsokkal kinyitni a ládát, de bármely négy közülük már hozzá tud férni a kincshez.
Legalább hány zár szükséges a fenti feltételek teljesüléséhez?
 
C) A gimnáziumok szakosított matematika II. tantervű osztályai részére

 
1. A ±a1±a2±...±an összegben az összes lehetséges módon megválasztjuk az előjeleket. Az így kapott 2n darab szám koszinuszának összegét jelöljük S-sel. Bizonyítsuk be, hogy S=0 akkor és csak akkor teljesül, ha valamely 1in-re ai=π2(2k+1) (k egész).
 
2. Keressük meg az összes olyan x, y egész számokat (ha vannak), amelyekre
12x2+14xy+15=8x+21y.

 
3. Adjunk meg a síkban négy pontot úgy, hogy páronkénti távolságaik mindegyike legalább egységnyi legyen, és e távolságok négyzetösszege minimális legyen.