Cím: Emléküket őrizzük (1975. május)
Füzet: 1975/május, 216. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Egyéb írások

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

A csurgói Csokonai Vitéz Mihály Gimnázium matematikai szakköre Hajós György nevét készül fölvenni (körvezető tanár: Horváth Lajosné, diáktitkár: Belénessy Zsolt). Ismertetik működését, könyveit (Bevezetés a geometriába, Matematikai Versenytételek, újabb Kürschák-verseny megoldások a KÖMAL-ban), bemutatják a Hajós György aláírásával megjelent diákkori megoldásokat a korabeli Középisk. Mat. és Fiz. Lapokból, gyűjtenek életéről apróbb vonatkozásokat. Segítséget kaptak Pálmay Lóránttól és több csurgói öregdiáktól. Ünnepi ülésüket májusra tervezik.
A székesfehérvári Teleki Blanka Gimnázium szakköre március 14-én, Lázár Dezső születésnapján emlékünnepséget tartott. Megemlékeztek a fasizmus áldozataként meghalt fiatal matematikusokról, majd kamarakórus, Radnóti-vers és zongoraszóló közé ékelve felolvasták azokat a visszaemlékezéseket, amelyeket Lázár Dezső egykori barátaitól, munkatársaitól kaptak. Husvéti Tamás, Torma Tamás és Bejer Éva ismertettek olyan versenyfeladatokat, amelyeket Lázár Dezső oldott meg a korabeli Középisk. Mat. és Fiz. Lapokban.
Vendégük volt dr. Fejes Tóth László akadémikus, a MTA Matematikai Kutató Intézetének igazgatója és dr. Vincze István Állami díjas egyetemi tanár, a Kutató Intézet osztályvezetője, mindketten Lázár egykori barátai. Dr. Fejes Tóth László ünnepi megemlékezést tartott, ismertette Lázár Dezső matematikai eredményeit, azokat a problémákat, amelyeket Lázár fogalmazott meg és amelyek kutatása azóta sok szép új eredményhez vezetett. Átadta két lelkes szakköri tagnak, Husvéti Tamásnak és Torma Tamásnak az Erdős Pál professzor által alapított Lázár-díjat. Az ünnepséget Görög Béla, iskolai KISZ-titkár zárszava fejezte be.
Az iskola diáklapja, a MI, kétoldalas cikkben ismertette Lázár életét és munkásságát. Hosszabb riportban számolt be a Bolyai Társulat kezdeményezéséről, Lázár életéről és matematikai eredményeiről a Fejér megyei Hírlap is, közölve Lázár fényképét. Hasonló beszámoló van nyomás alatt a Fejér megyei Műszaki Életben.