Cím: Ellipszis és kör metszéspontjainak megszerkesztése, speciális helyzetben
Szerző(k):  Vigassy Lajos 
Füzet: 1975/március, 107 - 109. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Szakmai cikkek

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

Az alábbiakban térbeli meggondolásokat használva oldjuk meg az 1352. gyakorlatot. A feladat: Szerkesszünk háromszöget, ha adott egy oldala, a másik két oldalának összege és a köréje írható kör sugara. ‐ Erre a feladatra két (illetve három) megoldás ezen szám 114‐117. oldalain olvasható.
Jelöljük a keresett ABC háromszögben az adott oldalt AB=c-vel, a másik két oldal adott összegét BC+CA=a+b=s-sel, a körülírt kör adott sugarát r-rel, és legyenek egy O középpontú, r sugarú k körben egy c hosszúságú húr végpontjai A és B. Ekkor C-t k-ból az az e ellipszis metszi ki, melynek fókuszai A, B, és nagytengelyének hossza s. (Az ellipszis létezik, mert a háromszög-egyenlőtlenség alapján s>c szükséges feltétele a szerkeszthetőségnek.)
Olyan kölcsönös helyzetű kör és ellipszis közös pontjait keressük tehát, hogy az ellipszis kistengelye átmegy a kör középpontján, más szóval: a kistengely alakzatunknak szimmetriatengelye. (Körünknek további különlegessége, hogy átmegy az ellipszis fókuszain, ezt azonban nem fogjuk felhasználni, így eljárásunk enélkül is érvényes lesz.)
Tartsuk rajzunk Sr síkját vízszintesen, így k-t tekinthetjük bármely olyan r sugarú k1 kör (függőleges vetítéssel nyert) vetületének, melynek síkja párhuzamos Sr-rel és O1 középpontja az O-n átmenő f1 függőleges egyenesen van. Ellipszisünket szintén tekinthetjük egy k2 kör ugyanilyen vetítéssel nyert vetületének, ennek O2 középpontja az e középpontján, az AB szakasz F felezőpontján átmenő f2 függőlegesen van, S síkja ferdén hajlik Sr-hez és párhuzamos AB-vel. Ugyanis csak így esik az AB egyenesre k2-ből annak az egyetlen átmérőnek a vetülete, amelyik nem rövidül az eredetihez képest, és így e nagytengelyét adja. Ebből adódik, hogy k2 átmérőjének hossza s. A nagytengelyt adó átmérőre merőleges körátmérő viszont az e legrövidebb átmérőjét, H1H2 kistengelyét adja. (AH1BH2 rombusz, kerülete 2s.)

 

 

Megoldásunk azon az észrevételen alapul, hogy az elmondottak lehetővé teszik k1 és k2 olyan megválasztását, hogy e két kör ugyanannak a gömbnek legyen egy-egy síkmetszete. Ekkor ugyanis ‐ amennyiben vannak közös pontjaik ‐, ezek könnyen meghatározhatók és vetületük megadja a két kör vetületének, k-nak és e-nek közös pontjait. Az említett gömb G középpontja nyilvánvalóan csak f1 és az O2-ben S-re állított merőleges közös pontja lehet; és van is közös pontjuk, mert mindkettő benne van a H1H2-n átmenő Sf függőleges síkban, továbbá nem párhuzamosak. Sf a gömbből egy k0 főkört metsz ki.
A k1 és k2 körök közös pontjainak meghatározásához elég tekintenünk Sf-en levő vetületüket. Köreink vetülete egy 2r, illetve s hosszúságú szakasz, és mindkettő a k0-nak húrja, az előbbi függőleges eltolással áll elő k-nak AB-re merőleges D1D2 átmérőjéből az f3, f4 függőlegesek mentén, k2 vetületének végpontjai pedig hasonlóan a H1-en, H2-n átmenő f5, f6 függőlegesen vannak. E két húr közös pontja a k1 és k2 közös pontjának Sf-en levő vetülete.
Az Sf-en végzendő szerkesztést úgy kapcsoljuk hozzá Sr-beli kiindulási ábránkhoz, hogy Sf-et a H1H2 egyenesénél fogva eltoljuk AB irányában, majd ezen egyenes új, x12 helyzete körül belefordítjuk Sr-be. Ezáltal az egyelőre még ,,üres'' f1, f2, ..., f6 egyenesek az O-n, F-en, ..., H2-n átmenő, AB irányú egyenesekként jelentkeznek, az Sf-beli és az Sr-beli képek úgy kapcsolódnak egymáshoz, mint egy Monge-féle képsíkrendszerbeli képpár a képsíkok egyesítése után. ‐ Tartsuk számon, hogy segédgömbünknek Sr fölötti magassága felett még szabadon rendelkezünk.
Ezek után lépéseink a következők:

1. f0-on megválasztjuk k2 legalsó pontjának, J2-nek helyzetét.

2. A J2 körüli s sugarú körívvel f5-ből kimetsszük k2 legfelső pontját, J1-et.

3. A J1J2 szakasz adja k2 vetületét, és f2-vel való metszéspontja az O2 középpont.

4. Az O2-ben J1J2-re állított merőlegesnek f1-gyel való metszéspontja G, és a G körüli, GJ1 sugarú kör a k0 főkör.

5. Ekkor k1 képeként k0-ból az a két húr felel meg célunknak, amelyeknek egyik-egyik végpontja f3-on, illetve f4-en van; ezek a húrok metszik ki J1J2-ből k1 és k2 közös pontjainak M1 és M2 vetületét. (Lehetséges, hogy ilyen pont csak egy van, vagy egy sincs.)

6. Az most már nyilvánvaló, hogy az M-eken átmenő, f irányú egyenesek metszik ki k-ból a keresett háromszög C csúcsaként megfelelő pontokat. (Az ábrán a H1H2-re tükrös C-pároknak csak az egyik-egyik elemét rajzoltuk meg.)
Befejezésül két rövid megjegyzést. Könnyű látni, hogy feladatunknak annyi lényegesen különböző megoldása van, ahány végpontja esik a H1H2 kistengelynek a k kör belsejébe vagy a kerületére. (A diszkusszióra fent csak elindulásokat említettünk, ezt az igényes olvasóra hagyjuk.) * A H1H2 kistengelynek mint az s/2 oldalú AH1BH2 rombusz másik átlójának hossza s2-c2; a kis- és a nagytengely aránya meghatározza az Sr, és S közti φ hajlásszöget:
cosφ=s2-c2s,
illetve még egyszerűbben:
sinφ=cs.

*Feladatunknak és számos hasonló feladatnak ilyenféle megoldása olvasható a következő Középiskolai Szakköri Füzetben: Vigassy Lajos: Síkmértani szerkesztések térmértani megoldással, Tankönyvkiadó, Budapest, 1957. (A 18-20. oldalon olvasható ennek a szerkesztésnek az előkészítése, előbb számítással, majd egyszerűbben a fenti úton.) Szerk.