Cím: A csonthéjas ikergyümölcs mértani alakzatáról
Szerző(k):  Szőke Béla 
Füzet: 1975/március, 101 - 107. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Szakmai cikkek

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

A természet jelenségeinek és képződményeinek törvényszerűségeit vizsgálva sokszor úgy látszik, mintha a természet világa olyan kísérleti műhely volna, amely a lehetséges megoldások közül kikutatja és megvalósítja a legcélszerűbbet. Gondoljunk néhány közismert esetre: Ha A egyénnek a t tópartról egy kancsó vizet kell vinnie B-hez, akkor A bizonyára ,,érzék szerint'' az 1. ábrán látható ferde irányban (és nem merőlegesen) indul a part felé.

 

 

1. ábra
 

Felrajzolva az A ponthoz t egyenesre szimmetrikus A' pontot, majd megvonva A'B egyenest, mely t-szimmetriatengelyt T pontban metszi, látjuk, hogy A'T=AT, és így
A'T+TB=AT+TB=A'B
szakasz hosszával. A T pont ilyen választásakor A tehát valóban a legrövidebb úton éri el B-t.
Ismeretes, hogy a fény t tükörfelületről ugyanilyen úton jut A-ból B-be. Nyilvánvaló, hogy ebben az esetben adott sebesség mellett a legrövidebb út egyszersmind a legrövidebb időt is jelenti.
Lássuk most, milyen úton jut el a legrövidebb idő alatt A a tó túlsó partján levő B-hez, ha futási sebessége c1 és úszási sebessége c2 ? Nyilván arra fog törekedni, hogy a futási sebességét használja ki jobban, mivel c1>c2.
Ha egyenes irányban akarná elérni B-t, akkor csak AT1 úton futhatna és T1B hosszú távon már úsznia kellene. Bizonyára a tópartnak olyan T pontjáról igyekszik megközelíteni B-t, hogy a kisebb TB távolság maradjon úszásra. A matematikai számítás azt eredményezi, hogy akkor ér A legrövidebb idő alatt B-hez, ha úgy választja a T pontot, hogy
c1:c2=sinα:sinβ;(1)
ahol α a futási, β az úszási iránynak a merőlegessel alkotott szöge.
 

 

2. ábra
 

Ugyanis a 2. ábra szerint a futási idő t1=a2+x2/c1, az úszási idő t2=b2+(l-x)2/c2. Az összes idő
y=t1+t2=a2+x2/c1+b2+(l-x)2/c2dydx=xc1a2+x2-l-xc2b2+(l-x)2=0,


amiből már a fenti arányosság következik.
A fény ugyanezen szabály szerint ,,választja meg'' a T töréspontot, amikor egy optikailag ritkább közegből belép egy optikailag sűrűbb közegbe, (melyben a sebessége már csökken).
Hasonló gondolatok jutottak eszembe, amikor megpillantottam azt a négyes ikrek cseresznyeszemet, melyre régi kedves barátom, Borsodi Sándor tőszomszédom hívta fel figyelmemet (3. és 3/a ábra).
 

 

3/a. ábra
 

 

 

3. ábra
 

Ha a cseresznyeszemeket gömböknek képzeljük, akkor felvetődik az a kérdés, hogy négy gömb sokféle elhelyezkedési lehetősége közül mi jellemző éppen a keletkezett, és bizonyára még nagyon kevés ember által látott ilyen négyes cseresznyeikrekre.
Tételezzük fel, hogy megvizsgálandó, mikor lesz legkisebb a cseresznyeszár végének a gömbfelszínektől mért távolságösszege.
 

 

4. ábra
 

Ha a négy gömb középpontjai egy négyzet csúcspontjaiban helyezkednének el (4. ábra), akkor a középponttól mért távolságok összege
4(r2-r)=4r(2-1)40,41r1,64r
lenne.
Lássuk továbbá azt az esetet, amikor a gömbközéppontok olyan rombusz csúcspontjaiban helyezkednek el, melyet a rövidebb átlója két egyenlő oldalú háromszögre oszt (5. ábra).
 

 

5. ábra
 

A 2r oldalhosszúságú egyenlő oldalú háromszög magassága
h=r3.(2)
Mivel most két gömb érintkezik egymással, a szár végpontjának a másik két gömb felszínétől mért összege
2(r3-r)=2r(3-1)20,73r1,46r.

Lássuk most azt a harmadik esetet, mely legjobban megközelíti a valóságban létrejött négyes ikertermést. A négy gömb középpontja egy szabályos tetraéder (6/a ábra) csúcspontjaiban helyezkedik el.
Legyen a tetraéder élének hossza
AB=BC=CA=AD=BD=CD.
Szabályos háromszögeinek magassága (2) szerint
AA1=DA1=h=r3.
A 6/b ábra szerint A1B1AB, tehát
ABO1A1B1O1,
és így
AO1:O1A1=AB:A1B1=AC:B1C=2:1,
vagyis
AO1=2O1A1,
tehát
AA1=AO1+O1A1=3O1A1,
vagyis
O1A1=AA1/3=r3/3.

A tetraéder m magasságát az O1A1D derékszögű háromszögből kapjuk meg (6c ábra).
m=DA12-O1A12=3r2-1/3r2,m=r831,633r.(3)



 

 

6. ábra
 

A tetraéder valamely lapjának oldalfelezői a szemközti negyedik csúcsponttal olyan síkokat határoznak meg, melyek mindegyike tartalmazza a tetraéder S súlypontját. Ilyen sík 43=12 van, de elegendő ezek közül két olyat tekintetbe venni, melyek a tetraéder m magasságát is tartalmazzák, hogy az S súlypont helyét meghatározzuk. A 6d ábrán az ABC háromszög AA1 szögfelezőjéhez tartozó AA1D háromszöget és ABD háromszög AA2 szögfelezőjéhez tartozó AA2C háromszöget vettük figyelembe. Az ábra jelöléseivel A1O1=A1O2=h/3, tehát O1O2AD, ennélfogva
SO1O2SDA.
Az ábra jelöléseivel O1S=x, és az A1O1O2A1AD hasonlóság alapján O1O2=2r/3,
O1S:O1O2=SD:AD,
vagyis
x:2r/3=(m-x):2r,
ahonnan
x=m/4,(4)

vagyis a súlypont távolsága az oldallapoktól (4) szerint (3) tekintetbe vételével
x1,633r/40,408r,
és a súlypont távolsága a csúcsoktól
m-xr(1,633-0,408)1,225r.
Ha a szár S pontban végződik, akkor kb. (1,225-1)r=0,225r távolságra közelíti meg az egyes gömbök felszínét. Ennek a négyszerese 0,9r, tehát a legkisebb a megvizsgált elhelyezkedési lehetőségek között. Kb. 12 mm-es szemátmérőnél ez a távolság 1,2 mm; ezt a távolságot egyrészt a cseresznye gömbtől eltérő alakja, másrészt a szárvég kiszélesedése annyira kiküszöböli, hogy valóságban a táplálékot közvetítő szárnak a vége mind a négy gyümölcsszemmel érintkezik.
A kettős ikerképződmény sokkal gyakoribb, sőt ezeknél a magvak összenövésével is találkozunk. Ilyen ikermandulamagvat tüntet fel a 7. ábra.
 

 

7. ábra
 

Erről világosan látható, hogy a táplálékot közvetítő szár lehetőleg egyformán érintkezik mind a két ikerszemmel.
A 6. és 7. ábrák alapján már sejthetjük a hármas ikerszem geometriai formáját. A szemeket újra gömb alakra egyszerűsítve, vizsgáljuk azt az esetet, amikor az ikerszemek csak húsaikkal nőttek össze, de a magvak még különváltak. A 8a ábrán láthatjuk, ennek az a feltétele, hogy a középpontok egymástól való távolsága
2r2-ϱ2=2h=O1O2(5)
nagyobb legyen, mint a mag átmérője.
A 8a ábrán felülnézetben, a 8b ábrán elölnézetben látható a hármas ikerszem.
 

 

8. ábra
 

A gömbök középpontjai az O1O2O3 egyenlő oldalú háromszög csúcspontjai. A keletkezett három ϱ sugarú áthatási kör síkja egy olyan VV1 egyenesközt tartalmaz, melynek V végpontjában végződik az egyetlen szár.
A VV1=l fél hosszát a ϱ sugarú körben határozhatjuk meg. A 8a ábra jelöléseivel O1L=r; KL=ϱ; O1K=h és
VK=htg30=r2-ϱ2/3.(6)
A térbeli V pontnak a gömbközéppontok síkjába való beforgatását (V)-vel jelölve, a ϱ sugarú kör KV(V) derékszögű háromszögének V(V) befogója a keresett hossz az (5) és (6) kifejezésének felhasználásával
V(V)=l/2=ϱ2-VK2=ϱ2-(r2-ϱ2)/3=(4ϱ2-r2)/3.