Cím: 50 éve
Szerző(k):  Bakos Tibor 
Füzet: 1975/február, 49. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Egyéb írások

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

1925. februári keltezéssel jelent meg lapunk közvetlen elődje, a Középiskolai Matematikai és Fizikai Lapok I. évfolyamából az első szám Faragó Andor gimnáziumi tanár szerkesztésében és kiadásában. Ezt tekintjük lapunk második sorozatának.

 

Az előző, 1894-ben indult, legrégebbi sorozatot ‐ Középiskolai Matematikai Lapok címen ‐ az I. világháború 1914-beni kitörése szüntette meg. A háború után lassan beállott javulás csak 1925-re tette lehetővé, hogy elegendő számú olvasóra, előfizetőre támaszkodva, önerejéből élhessen meg a lap. Ennek érthetővé tételéhez a mai olvasó számára hangsúlyozni kell, hogy egy folyóirat kiadója azt a személyt vagy intézményt jelenti, aki vagy amely a lap minden anyagi szükségletéről gondoskodik, a kockázatot viseli. Állami támogatást csak annyiban kapott Faragó Andor, hogy a minisztérium mintegy 150 középiskola számára előfizette lapját.
 

Ünneplés nélkül emlékezünk meg erről az évfordulóról, mert a közel jövőben új sorozatunk 50. kötete kapcsán bővebben tekintjük át a lap történetét. Így csak röviden emlékeztetem az akkori, első feladatmegoldó társaim közül a még életben levőket erre a kedves évfordulóra, másrészt az ő nevükben is kívánok a mai olvasóknak sok kitartást és sikert önképzésükben, a feladatmegoldásban és gondolataik írásbeli kifejezésében.
 

 Bakos Tibor