Cím: 1974. Az Ifjúsági Fizikai Kör Tavaszi Ankétja
Füzet: 1974/szeptember, 45. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Egyéb írások

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

A Középiskolai Matematikai Lapok Fizika Rovata és az Eötvös Loránd Fizikai Társulat Ifjúsági Fizikai Köre tavaszi ankétját 1974. ápr. 8‐10. napokon tartotta Budapesten a TTK Szilárdtesfizikai Tanszékének nagy előadótermében. 50 helység 80 iskolájából megjelent 150 tanuló, az IFK. ill. az olimpiai keret tagjain kívül olyan fizika iránt érdeklődő tanulók, akiket egyes iskolák igazgatói jelöltek ki. A Lapok Fizika Rovatának pontversenyén kiemelkedő eredményt elért tanulók költségeit a Társulat, ill. a Művelődésügyi Minisztérium fedezte. Minden vidéki tanuló ingyen kollégiumi szállást kapott.
Az ankéton a következő előadások hangzottak el: Náray-Szabó Gábor: Molekulák; Morlin Zoltán: Kristályok; Schuszter Ferenc: Az elektronmikroszkóp; Kondor Imre: Fázisátalakulások; Zavadowsky Alfréd: A szilárdtestfizika kutatási területei. Az előadók szívesen válaszoltak az elhangzott kérdésekre.
A program érdekes pontja a TTK Ásványtani Intézetének megtekintése volt (igazgató: dr. Kiss János professzor). Bemutatásra került az intézet nagy gyűjteménye, az elektronmikroszkóp; a röntgendiffrakciós módszer és a kristályoptikai vizsgálatok. Az egyes laboratóriumokban Bognár László, Árkosi Klára, Lovas György vezetésével az intézet teljes oktató kara magyarázott.
Az előadások és bemutatók közben feladatmegoldás is szerepelt. A foglalkozásokat Tichy Géza, Mihály László, Mihály György, Tél Tamás, Szegedi Péter és Skopál István vezette.

 

Az Ifjúsági Fizikai Kör munkája az 1973/74-es tanévben

 
Az Eötvös Loránd Fizikai Társulat Ifjúsági Fizikai Köre az 1973/74-es tanévben kéthetenként, szerdán tartotta üléseit. Ezeken minden érdeklődőt szívesen láttunk. A Társulat titkársága kívánságra meghívót küldött. A Kör munkáját Mihály László patronálta, a titkári teendőket Elek István és Kovács Margit látta el.
Az összejöveteleken nagyrészt a Kör tagjai tartottak előadást. Időrendi sorrendben a következő előadások hangzottak el:
Mihály László, Kertész János, Bíró Tamás: Relativitáselmélet; Elek István: Atommodelek; Varga Miklós: Statika; Szabó Zoltán: Dinamika; Fazekas Béla: Energia, impulzus, impulzusmomentum; Katus Gábor, Fatalin László: Optika; Balaskó Attila: Holográfia; Karlócai Péter: Lézer; Kis Gábor, Szalay Ákos: Fénypolarizáció; Mihály László: Erő-e a centrifugális erő? Almássy Gyula: Pörgettyűk; Györgyi Géza: Minimumelvek a fizikában.
Az üléseken átlagosan 50‐60 fő volt jelen. Nagyobb számmal jártak fel vidéki tagok is, pl. Egerből, Kecskemétről, Szolnokról.
A téli és tavaszi szünetben rendezett 3‐3 napos ankéton nagyszámú vidéki tanuló vett részt.