Cím: A magyar-szovjet tudományos-műszaki együttműködés aláírásának 25. évfordulójára
Füzet: 1974/október, 50. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Egyéb írások

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

A kormányközi egyezmény aláírásának 25. évfordulója alkalmából szerte az országban ünnepi gyűléseken emlékeznek meg e fontos szerződés jelentőségéről. Több helyen rendeznek kiállításokat, amelyek a 25 év eredményeit, a fejlődés legfontosabb szakaszait mutatják be. Budapesten két nagyszabású kiállítás megnyitására került sor szeptember hónapban az egyik a Kohó- és Gépipar Technika Házában a másik a Szovjet Kultúra és Tudomány Házában.
Hosszú út vezetett el a háborús károk helyreállításától ‐ amelyet ugyancsak a szovjet katonák és szakemberek segítségével kezdtünk el ‐ a mai élet összetett feladatainak megoldásáig. A ma létrejövő egyezmények már egyre több különféle népgazdasági terv megoldását tartalmazzák.
Magyar tudósok és szakemberek ezrei dolgoznak együtt a közös cél megvalósításáért, mert jól tudják, hogy erőiket egyesítve sokkal nagyobb eredményeket érhetnek el a tudományos‐műszaki haladás valamennyi területén.
Szerény eszközeinkkel még vázlatos képét sem adhatjuk ennek a sokoldalú és jelentős együttműködésnek. A Bolyai János Matematikai és az Eötvös Loránd Fizikai Társulat évente sok szovjet matematikust hív meg hazánkba és számos magyar kutatónak adja meg a lehetőséget, hogy a Szovjetunióba látogatva szovjet tudósokkal közös tudományos kutatást végezzen. Ilyen gyümölcsöző együttműködés egy-egy epizódját mutatja be Bognár Mátyás egyetemi tanár és Csákány Béla egyetemi docens cikke. A fizika rovat cikke. A fizikai rovat cikkének szerzője, Kunszt Zoltán tudományos kutató egy üzemi együttműködésről ad képet.
A Szovjetunióban megjelenő ,,Kvant'' c. folyóirat szerkesztőségével évek óta tartjuk a kapcsolatot. Lapunk feladatrovatában nemegyszer tűzünk ki szovjet versenyeken, olimpiákon szereplő feladatokat. Kolmogorov akadémikusnak ,,A matematikusi hivatásról'' szóló cikke 1958-ban jelent meg, de mondanivalója a mai ifjúság számára is aktuális. A közölt anyagot a ,,Kvant'' c. folyóirat 1973. évi 4. számából fordítottuk.