Cím: Az állami tankönyvkiadás jubileumára -1974.
Szerző(k):  Bakos Tibor 
Füzet: 1974/szeptember, 4. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Egyéb írások

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

Kormányhatározat alapján most 25 éve alakult meg a Tankönyvkiadó Nemzeti Vállalat. Egy kézbe fogta azt a munkát, amelyet addig több kisebb-nagyobb könyvkiadó-vállalat végzett, csak amúgy mellékesen, számos más különböző irányú kiadványa mellett. Azóta iskolatípusonként, tantárgyanként, osztályonként egyetlen kiadvány készül gondos tartalmi előkészítés alapján, pontosan fölmérve a szükségleteket. Eleinte a korábbiak folytatásaként csak az általános iskolák és a középiskolák ellátásáról lehetett szó, idővel azonban kialakult az egyetemi tankönyvkiadás ‐ ami azelőtt szinte nem is létezett ‐, és egyéb az oktatást támogató művek közreadása. Ma viszont a különböző szakiskolák szakmai tankönyvei terén már segítségre is szorul a Tankönyvkiadó, a Műszaki Könyvkiadó és több más kiadó részéről. A tankönyvellátottság 1945 előtt alig érte el a 75%-ot, most viszont majdnem 100%-os ‐ pedig iskoláinkban a tanulók száma megsokszorozódott.
Fiatal olvasóink ebbe az egyre javuló, bővülő helyzetbe nőttek bele. Most csak a matematikai továbbfejlődésükre gondolva, természetesnek veszik, hogy olcsó áron válogathatnak érdeklődésük szerint számos szakköri füzet, egyetemi tankönyv között ‐ legföljebb némelyikből azonnal elfogy a kinyomott mennyiség. Pedig nem is olyan régen ilyen könyv alig-alig jelent meg, és még akkor is a raktáron maradt a csekély érdeklődés miatt, nem volt ,,jó üzlet''!
Lapunkat is több mint tíz éven át a Tankönyvkiadó Vállalat gondozta és csak a folyóirat-kiadás országos átszervezése, továbbfejlesztése folyamán kerültünk át más kiadóhoz az igények, szükségletek jobb kielégítése céljából.
Köszöntjük a jubiláló Tankönyvkiadót, valamint a Műszaki Könyvkiadót ‐ amely utána a legtöbb olvasnivalóval lát el bennünket ‐, és ez irányú munkájukat továbbra is bizalommal kérjük és várjuk.