Cím: 1973. évi Kürschák József matematikai tanulóverseny feladatainak megoldása
Szerző(k):  Lovász László ,  Surányi János 
Füzet: 1974/február, 49 - 55. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Kürschák József (korábban Eötvös Loránd)

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

Első feladat. Milyen n és k természetes számok esetén alkot számtani sorozatot

(nk-1),(nk),(nk+1)?

 
A versenyzők egy része megmutatta, hogy (nk) a k-nak növekedő függvénye, ha kn2, és csökkenő függvénye, ha kn2, s így a binomiális együtthatók csak a szöveg szerinti felsorolás sorrendjében alkothatnak számtani sorozatot. A versenybizottság enélkül is teljesnek fogadta el a különben helyes megoldást, éppen mivel a feladat sorrendben említi a három együtthatót.
 
Megoldás. A feladat követelménye szerint a szomszédos binomiális együtthatópárok különbsége egyenlő kell hogy legyen, vagyis a különbségek különbsége 0:
(nk-1)-2(nk)+(nk+1)=0.(1)
Itt feltesszük, hogy k-10 és k+1n, azaz
1kn-1.(2)
Ha az (1) egyenlőség teljesül ‐ és csak akkor ‐ alkot számtani sorozatot a három binomiális együttható.
Szorozzunk (k+1)!(n-k+1)!/n!-sal. Ez (2) folytán létezik és pozitív, így (1) akkor és csak akkor teljesül, ha
k(k+1)-2(k+1)(n-k+1)+(n-k)(n-k+1)=0,n2-4nk+4k2-n-2=0.(3)


Eszerint
n=(n-2k)2-2,
egy egész szám négyzeténél 2-vel kisebb:
n=u2-2
alakú, ahol u természetes szám és itt u=n-2k vagy u=2k-n, azaz
k=k1=n-u2=u2-u2-1=(u2)-1
vagy
k=k2=n+u2=(u+12)-1.
Az utolsó alakból látható, hogy k-ra egész értéket kapunk.
Itt u2 kell hogy legyen, hogy n pozitív egésznek adódjék. Az u=2-höz tartozó két k értékre azonban (2) első, ill. második egyenlőtlensége nem teljesül.
Ha u3, akkor
k1=(u2)-11ésk1=n-u2<n.
Mivel pedig k1+k2=n, és k1<k2, így mindkét k érték kielégíti (2)-t.
A feladat követelményei teljesülésének szükséges és elégséges feltételéből indultunk ki és ekvivalens átalakításokat végeztünk, így azok az n, k számpárok felelnek meg, amelyeknél valamilyen 2-nél nagyobb u egésszel
n=u2-2ésk=(u2)-1vagyk=(u+12)-1.

Megjegyzések. 1. Még az u=2-höz tartozó k=0 és k=2 érték is elfogadható, ha (nk)-n 0-t értünk, amennyiben k negatív vagy nagyobb, mint n. Ekkor ugyanis a 0, 1, 2, ill. a 2, 1, 0 számtani sorozatot kapjuk. (Egy versenyző azt is megjegyezte, hogy ezzel a megállapodással bármely pozitív egész n és k-2, ill. kn+2 érték is megfelel.)
 
2. A könnyen igazolható
(nk-1)+2(nk)+(nk+1)=(n+2k+1)
összefüggés két oldalából levonva (1) megfelelő oldalait, adódik, hogy a feladat követelménye akkor és csak akkor teljesül, ha
4(nk)=(n+2k+1).

3. A (3) egyenletet 4-gyel szorozva és n szerint egészítve ki teljes négyzetté,
8k+9=(2n-4k-1)2
adódik, ami páratlan szám négyzete. Ezt 2v+1-gyel jelölve azt kapjuk, hogy
k=(2v+1)2-98=v2+v-22=(v+12)-1
és
2n-4k-1=2v+1vagy4k+1-2n=2v+1.
Innen
n=2k+v+1=v2+2v-1=(v+1)2-2
vagy
n=2k-v=v2-2.

4. A megoldásban szereplő két k értékről leolvasható, hogy minden megengedett n értékhez tartozó nagyobbik k érték megegyezik a következő szóbajövő n értékhez tartozó kisebbik k értékkel.
5. Ha azt kérdezzük, alkothat-e háromnál több egymás utáni binomiális együttható számtani sorozatot, igen könnyű látni, hogy tagadó a válasz. Ekkor ugyanis a sorozat első, második és harmadik eleme is meg a második, harmadik és negyedik elem is háromtagú számtani sorozatot alkotna. Azonban a feladat megoldásában kiderült, hogy az egy n értékhez tartozó két k értéknek szimmetrikusan elhelyezkedő binomiális együtthatók felelnek meg, így a két nyert 3 elemű sorozat egyike növekedő, a másik csökkenő, nem lehetnek ugyanannak a sorozatnak egymás utáni elemei.
6. A számtani sorozatok az olyan sorozatok, amelyeknél a szomszédos elemek különbsége csupa egyező elemből álló sorozat. Hasonlóan vizsgálhatunk olyan sorozatokat ‐ ún. másodrendű számtani sorozatokat ‐, amelyeknél ezek a különbségek alkotnak számtani sorozatot, és hasonlóan értelmezhetők magasabb rendű számtani sorozatok. Felmerül a kérdés: alkothat-e négy egymás utáni binomiális együttható másodrendű számtani sorozatot. A probléma a fentiekhez hasonlóan egy n-ben és k-ban harmadfokú egyenletre vezet. Található azonban végtelen sok megoldás a következő egyszerű meggondolással: Ha n páratlan, 2u+1 alakú, akkor az n-hez tartozó binomiális együtthatók sorozatának közepén két egyenlő binomiális együttható áll és az ezek előtti és utáni binomiális együtthatók is egyenlők. A
(2u+1u-1),(2u+1u),(2u+1u+1),(2u+1u+2)
számok különbségei tehát a, 0, -a alakúak, és ez számtani sorozat. Ez arra is vezet, hogy az említett harmadfokú egyenletet könnyű megoldani: a fellépő polinom egy első és egy másodfokú szorzatára bontható, s így már könnyen megtalálhatók a további megoldások.
 
Második feladat. A sík derékszögű koordináta-rendszerének origója körül r sugarú kört rajzolunk. δ(r)-rel jelöljük az egész koordinátájú pontok közül a körhöz legközelebbinek a körtől mért távolságát.
Bizonyítsuk be, hogy δ(r) tetszés szerint kicsi, ha r-et elég nagynak választjuk.
(Pontnak körtől való távolságát úgy mérjük, hogy a ponton és a kör középpontján át egyenest fektetünk, és a pontnak az egyenes és a kör metszéspontjaitól mért távolságai közül a kisebbiket vesszük.)
A sík egész koordinátájú pontjait rácspontnak fogjuk nevezni.
 
I. megoldás. Feladatunk tetszés szerinti pozitív p értékhez olyan korlátot keresni, amelynél nagyobb r sugár esetén mindig van az r sugarú körtől p-nél kisebb távolságra levő rácspont. Kézenfekvő olyan egyenesen keresni ilyen rácspontot, amelyiken egyrészt sűrűn vannak rácspontok, másrészt, amelyik ,,lehetőleg jól simul'' a körhöz, kis hegyes szögben metszi.* A rácspontok legsűrűbben ‐ egymástól 1 távolságra ‐ a koordinátatengelyekkel párhuzamos és a megfelelő tengelytől egész távolságra levő egyeneseken sorakoznak. Válasszuk pl. az y tengellyel párhuzamos ilyen egyenesek közül a legtávolabbit, amelyiknek még van közös pontja a körrel. Ennek az y tengelytől mért u távolságára
ur<u+1(u  egész).(1)
Ezen az egyenesen a kört közrefogó (u,v), (u,v+1) rácspontok ordinátájára
u2+v2r2<u2+(v+1)2(v  egész).(2)

A körön kívül levő A rácspontot az O origóval összekötő egyenes messe a kört A1-ben. Ekkor
δ(r)AA1=OA-r=u2+(v+1)2-r=u2+(v+1)2-r2u2+(v+1)2+r==2v+1-(r2-u2-v2)u2+(v+1)2+r<2v+12r,


ugyanis a számlálóban elhagyott kivonandó a (2) egyenlőtlenség első fele szerint nem negatív, a nevezőben levő négyzetgyök pedig az egyenlőtlenség második fele szerint nagyobb r-nél.
 
 

(2) első fele és (1) segítségével kapcsolatot találunk v és r között is:
vr2-u2=(r-u)(r+u)<1(r+r)=2r.
Ezt felhasználva, ha pl. r>1, akkor
δ(r)<22r+12r<3r+r2r<2r.
Így δ(r) biztosan kisebb lesz p-nél, amint
2r<pazazr>4p2ésr>1.
Ezzel a feladat állítását igazoltuk.
 
Megjegyzések. 1. Nyilvánvalóan nyerhettünk volna 2-nél kisebb számlálót a δ(r)-re kapott felső korlátban, de ez nem volt célunk. Csupán azt akartuk belátni, hogy van olyan korlát, amelyiknél nagyobb r-ekre δ(r)<p. Hogy mi a legkisebb ilyen korlát, az már a probléma szempontjából lényegtelen, annál is inkább, mert nem feltétlenül a fent kiválasztott A a körhöz legközelebbi rácspont.
 
 

2. Sok más módon is becsülték a versenyzők az A(u,v+1) vagy B(u,v) pont távolságát a körtől. Egy ilyen út a következő: az AB egyenes metszéspontját a körrel, ill. az x tengellyel jelölje C, ill. A0, a B-n át az x tengellyel párhuzamosan húzott egyenes és a körhöz a C-ben húzott érintő metszéspontját D. Ekkor B távolsága a körtől kisebb, mint BD, így a BCD és A0OC háromszögek hasonlósága folytán
δ(r)<BD=BD1=BDAB<BDBC=A0CA0O=r2-u2u<<2ru<2rr-1<2rr-r2=22r,


ha r>2; így
δ(r)<p,ha egyidejűlegr>8p2ésr>2.

 
3. A feladat szoros kapcsolatban van a következő kérdéssel. Keressünk tetszés szerinti pozitív egész N számhoz olyan M(N) számot, amelyre az N, N+M(N) számközben van két négyzetszám összegeként írható szám.
Ha N-et a fenti megoldás r2-ének választjuk, az n=u2+(v+1)2 tekinthető egy közeli négyzetszámnak:
n-N=u2+(v+1)2-r2<2v+1,
és mivel n-N egész, így
n-N2v<22r=8N4.

Az N, N+8N4 számközben tehát mindig van két négyzetszám összegeként írható szám.
 
II. megoldás. Mivel az x=u (u pozitív egész) egyenlettel jellemzett egyenesen egységnyi távolságra követik egymást a rácspontok, így elég megmutatni, hogy tetszőleges pozitív p-hez, ha r elég nagy, választható u úgy, hogy az x=u egyenletű egyenesnek az r és r+p sugarú körök közti körgyűrűbe eső szakasza, ‐ pl. az első síknegyedben ‐ legalább 1 hosszúságú legyen. Ekkor ugyanis erre a szakaszra esik rácspont és az legfeljebb p távolságra van a körtől.
 
 

Válasszuk meg u-t az
ur<u+1
feltétellel. Ha u+1r+p, akkor az (u+1,0) pont a körgyűrűbe esik; így elég csak azt az esetet vizsgálni, ha
ur<r+p<u+1.(3)

Ez eleve csak akkor teljesülhet, ha p<1. Az említett szakasz h hosszára
h=(r+p)2-u2-r2-u2=(r+p)2-r2(r+p)2-u2+r2-u2.
Itt a számláló nagyobb, mint 2rp, a nevezőben levő négyzetgyökök pedig így becsülhetők felülről (3) felhasználásával, ha pl. r>1,
(r+p)2-u2=(r+p-u)(r+p+u)<1(r+1+r)<3r,r2-u2=(r-u)(r+u)<12r.


Így
h>2rp(3+2)r=2p2+3r,
tehát h>1, ha
r>(2+3)24p2=5+2441p2.

Ezzel a feladat állítását bebizonyítottuk.
 
Harmadik feladat. Adott a térben n sík (n5) úgy, hogy bármelyik háromnak pontosan egy közös pontja van, és nincs a térnek olyan pontja, amelyen közülük háromnál több menne át.
Bizonyítsuk be, hogy azon térrészek között, melyekre a síkok a teret darabolják, legalább 2n-34 tetraéder van.
Megoldás. Nevezzük röviden csúcspontnak az olyan pontot, mely három adott sík közös pontja. A feltételek szerint bármely három sík egyetlen csúcspontot határoz meg.
Jegyezzük meg továbbá, hogy négy adott sík mindig közrezár egy (és csakis egy) tetraédert. Ennek belátását az olvasóra bízzuk. Természetesen e tetraéderbe más sík belemetszhet, tehát általában nem szerepel a tekintett térrészek között.
Legyen mármost S egy adott sík és P olyan csúcspont, mely nincs az S síkon, de az összes olyan csúcspont között, mely S-nek P-vel azonos oldalán helyezkedik el, S-hez legközelebb van. Legyenek S1, S2, S3 a P-t meghatározó síkok. Ekkor S, S1, S2, S3 egy T tetraédert zár közre. Állítjuk, hogy a T tetraédert további adott sík nem metszi, tehát T egyike azon térrészeknek, melyekre az n sík a teret darabolja.
Tegyük fel, hogy egy további adott S' sík metszi a T tetraédert. Legyenek A, B, C a tetraéder P-től különböző csúcsai; A, B, C az S síkon helyezkedik el. Nyilvánvalóan kell, hogy az S' sík messe az AP, BP, CP szakaszok valamelyikét. Tegyük fel például, hogy S' az AP szakaszt metszi egy Q pontban. Ekkor Q is csúcspont, hiszen AP két adott sík metszésvonala, és így Q három adott sík metszéspontja. De Q közelebb van S-hez, mint P, ami ellentmond P választásának.
A fentiek alapján az adott síkok bármelyikéhez találhatunk rá támaszkodó tetraédert a síkok által létrehozott térrészek között. Sőt, ha S olyan sík, melynek mindkét oldalán van csúcspont, akkor S-re két ilyen tetraéder is támaszkodik.
Állítjuk, hogy legfeljebb három síknak lehet minden csúcspont ugyanazon az oldalán. Tegyük fel, hogy négy ilyen sík is volna, S1, S2, S3, S4. Legyen ABCD az S1, S2, S3, S4 által alkotott tetraéder, ahol S1 az ABC, S2 az ABD, S3 az ACD, S4 a BCD síkkal azonos. Mivel n5, van egy további S sík az adott síkok között. Az S sík nyilván nem metszheti az ABCD tetraéder valamennyi élét, tehát például az AB él egyenesét egy, az élhez nem tartozó E pontban metszi. Legyen például E az AB egyenes A-ból kiinduló, B-t nem tartalmazó félegyenesén. Mármost E és B az S3=ACD sík különböző oldalain elhelyezkedő csúcspontok, ami ellentmondás (1. ábra).
 
 

1. ábra
 

Számoljuk mármost össze a síkok által létrehozott térrészek közti tetraédereket úgy, hogy minden síkhoz megszámoljuk a rá támaszkodókat. Láttuk az előbb, hogy legfeljebb három kivételével minden síkra legalább két tetraéder támaszkodik; a ,,kivételes'' síkokra legalább egy. Így legalább 2n-3 tetraédert számolunk. Mivel azonban minden tetraédert négyszer számolhattunk (a négy lapsíkjánál), a tetraéderek száma legalább 2n-34, amit bizonyítani akartunk.
 
Megjegyzések: 1. Több versenyző ,,felhasználta'', hogy ha egy tetraédert síkkal metszünk, akkor keletkező darabjainak egyike tetraéder. Ez az állítás nem igaz; ha egy tetraédert olyan síkkal metszünk, mely két kitérő élét elválasztja (de egyiket sem metszi), akkor két ,,háztető'' (ötlapú test) keletkezik (2. ábra).
 
 

2. ábra
 

2. A feladat egyszerűbb változata síkbeli probléma: ha n egyenes a síkban úgy helyezkedik el, hogy semelyik kettő nem párhuzamos és semelyik három nem halad át egy ponton, akkor az általuk létrehozott síkrészek között legalább 2n-23 háromszög van. Ez az állítás a térbeli feladathoz hasonlóan igazolható.
3. Felvetődik a kérdés, hogy a 2n-34 korlát mennyire éles, vagyis nem bizonyítható-e ennél erősebb állítás. Hasonló kérdezhető a 2. pontban említett feladattal kapcsolatban is. Erre a problémára külön cikkben visszatérünk.
*Egyenes és kör szögén az egyenesnek és a körrel való metszéspontjában a körhöz húzott érintőnek a szögét szokás érteni. Általában beszélünk két egymást metsző görbe szögéről a metszéspontjukban, ‐ ezen a metszéspontban a görbékhez húzott érintők szögét értjük, feltéve, hogy mindkettőnek van egyértelműen meghatározott érintője ebben a pontban.