Cím: Polinomok négyzetösszegéről
Szerző(k):  Pelikán József 
Füzet: 1974/január, 3 - 5. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Szakmai cikkek

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

David Hilbert (1862‐1943) az 1900-ban Párizsban tartott Nemzetközi Matematikai Kongresszuson a matematika akkori 23 fontos megoldatlan problémájáról tartott előadást. Ezek a problémák részben még ma is megoldatlanok. A 17. probléma így hangzott: Tegyük fel, hogy egy valós együtthatós, n-változós f(x1,...,xn) polinom akármilyen x1, ..., xn valós számokat behelyettesítve mindig nem negatív értékeket vesz fel. Igaz-e, hogy léteznek olyan g1(x1,...,xn),...,gk(x1,...,xn) valós együtthatós racionális törtfüggvények (azaz mindegyik gi két n-változós valós együtthatós polinom hányadosa), hogy fennáll az

f=g12+...+gk2(1)
azonosság. Az (1) alakban előálló f polinomok nyilván csak nemnegatív értékeket vehetnek fel, s a kérdés értelme az, vajon lehet-e egy polinomnak ,,más oka'' arra, hogy mindenütt nemnegatív legyen, mint az, hogy ő (1) alakú.
Emil Artin (1898-), századunk egyik legkiválóbb algebristája 1927-ben megoldotta Hilbert 17. problémáját, bebizonyítva, hogy valóban minden csak nemnegatív értékeket felvevő f polinom (1) alakú.
A figyelmes olvasónak bizonyára feltűnt, hogy Hilbert 17. problémája egy gondolati ugrást tartalmaz. Ha valakinek már eszébe jut a négyzetösszegként való előállíthatóság, első kérdése nyilván a következő: Igaz-e, hogy minden
f(x1,...,xn), csak nemnegatív értékeket felvevő valós együtthatós polinom előállítható mint f1(x1,...,xn),...,fr(x1,...,xn) valós együtthatós polinomok négyzetösszege:
f=f12...+fr2.(2)
Hilbert azonban még 1888-ban bebizonyította, hogy van olyan f polinom, amely nem áll elő a (2) alakban. Bizonyítása azonban ilyen f-nek csak a létezését mutatja, konkrét példát ilyen f-re nem ad.
Az első egyszerű konkrét példa T. S. Motzkin-tól származik, 1967-ből. Az alábbiakban az ő gondolatmenetét követjük. Ajánljuk az olvasónak, hogy az egyes állítások elolvasása után előbb kísérelje meg azokat önállóan bebizonyítani, s csak ha ez már sikerült (vagy ha már valóban hosszabb ideje sikertelenül próbálkozott), olvasson el a bizonyításból egy részt (amíg új ötlethez nem ér), azután ismét próbálja folytatni a bizonyítást.
Bebizonyítjuk, hogy az
f(x,y)=x2y2(x2+y2-3)+1(3)
polinomnak megvannak a fent említett tulajdonságai.
 

1. állítás:
f(x,y)0(4)
minden x, y valós számpárra.
 

Bizonyítás: Alkalmazzuk a számtani és mértani közép közti ismert összefüggést az
x2,y2,1x2y2
számokra. (Ez csak akkor nem lehetséges, ha x2y2=0, de ekkor f(x,y)=1>0). Azt kapjuk, hogy
13(x2+y2+1x2y2)1,
ami átrendezve éppen (4)-et adja.
 

2. állítás: Tegyük fel, hogy valamely
F(x,y)=x2y2P(x,y)+1
(ahol P(x,y) egy 4-nél alacsonyabb fokú valós együtthatós polinom), előáll m valós együtthatós polinom négyzetösszegeként.
 

Bizonyítás: Legyen
F(x,y)=(f1(x,y))2+...+(fm(x,y))2.(5)
Helyettesítsük (5)-be x=0-t. Ekkor a bal oldalon 1 áll, tehát a jobb oldalon minden tag konstans kell hogy legyen. Az x=0 helyettesítés után ugyanis mindegyik fi(x,y) polinomból egy φi(y) polinom marad vissza, amelyek négyzetösszege a feltevés szerint azonosan 1:
(φi(y))2+...+(φm(y))2=1.(5a)
Ha a φi polinomok konstanstól különböző polinomot is tartalmaznának, akkor (5a) bal oldalán a legmagasabb fokú tag együtthatója nem lehetne 0, tehát a bal oldal nem lehetne konstans. Tehát az fi(x,y) polinomok konstanstól különböző tagjaiban szerepelnie kell x-nek. Ugyanígy kapjuk, hogy mindegyik fi-ben a konstans tagtól különböző összes tagban szerepelnie kellene y-nak is.
Tehát fennállnak az
fi(x,y)=xygi(x,y)+ci(i=1,2,...,m)(6)
azonosságok alkalmas valós együtthatós gi(x,y) polinomokkal és ci valós számokkal. A feltétel szerint mindegyik gi(x,y) a 2-nél alacsonyabb fokú. (5)-be visszahelyettesítve:

F(x,y)=x2y2[(g1(x,y))2+...+(gm(x,y))2]++2xy[c1g1(x,y)+...+cmgm(x,y)]+(c12+...+cm2).(7)



Ebben az összegben
2xy[c1g1(x,y)+...+cmgm(x,y)](8)
csak másod- és harmadfokú tagokat tud szolgáltatni, ilyenek pedig F(x,y)-ban nincsenek. Tehát a (8) polinom azonosan nulla. Így tehát (7) csak úgy állhat fenn, ha
c12+...+cm2=1
és
(g1(x,y))2+...+(gm(x,y))2=P(x,y),(9)
de (9) éppen az, amit bizonyítani akarunk.
A 2. állításból speciális esetként adódik, hogy f(x,y) nem áll elő négyzetösszegként. Ellenkező esetben ugyanis x2+y2-3 is előállna négyzetösszegként, holott x2+y2-3 negatív értékeket is felvesz.
Befejezésül megemlítjük, hogy a (3) alatti példa bizonyos értelemben a lehető legegyszerűbb. Bebizonyítható ugyanis, hogy minden egyváltozós, csupa nemnegatív értékeket felvevő polinom előáll polinomok négyzetösszegeként, * és ugyanez igaz a kétváltozós polinomok közül a 6-nál alacsonyabb fokúakra.
 

Feladatok: 1. Bizonyítsuk be, hogy a 2. állítás nem lenne igaz, ha P(x,y)-ként 4-edfokú polinomot is megengednénk.
2. Legyen f(x,y) legfeljebb harmadfokú polinom.* Tekintsük azt a 9(x,y) pontot, amit úgy kapunk, hogy x és y egymástól függetlenül felveszik az 1, 0, -1 értékeket. Tegyük fel, hogy f(x,y) értéke e 9 pont közül 8-ban 0. Bizonyítsuk be, hogy a kilencedik pontban is 0f(x,y) értéke.
*Pontversenyen kívüli problémáink közt szerepel a következő, ide kapcsolódó feladat (P. 175. 46. kötet 174. old.): ,,Bizonyítsuk be, hogy minden valós együtthatós, nem negatív értékű polinom előállítható két valós együtthatós polinom négyzetösszegeként." E feladat megoldásának közlését márciusi számunkba tervezzük. Szerkesztőség.

*Választhatjuk pl. a következő jelölést:

f(x,y)=Ax3+By3+Cx2y+Dxy2+ax2+by2+cxy+αx+βy+γ,
ahol A,B,...,α,β,γ valós számok. Szerkesztőség.