Cím: Az Ifjú Természettudósok 2. Európai Találkozója
Füzet: 1973/január, 46 - 47. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Egyéb írások

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

Az Ifjú Természettudósok 2. Európai Találkozóját 1972. nov. 5‐11. között ismét Mainzban rendezte a ,,Fördergesellschaft für naturwissenschaftliche Jugendarbeit''. 15 országból 62 tanuló vett részt (Belgium, Egyiptom, Franciaország, Hollandia, Jugoszlávia, Luxemburg, Magyarország, Nagy-Britannia, NSZK, Olaszország, Portugália, Románia, Spanyolország, Svájc és Svédország) biológia, kémia, matematika, fizika, földtudományok és technika körében végzett kísérletező‐kutató munkáiról szóló dolgozattal. A tanulók munkáikat kiállítás keretében mutatták be és az egyetemi tanárokból álló nemzetközi szakbizottságok előtt megvédték. Magyarországot hat tanuló képviselte a kővetkező négy dolgozattal:

 

Gémesi Csaba (Aszód, Gimn., munkatársak voltak a dolgozat elkészítésénél Gémesi Zoltán és Levente): Seignette-só kristályok növesztése és fizikai tulajdonságaik vizsgálata.
Kovács Balázs (Bp., Apáczai Csere J. Gimn., munkatársak Südi Gábor és Szabó Zoltán): Seignette-só kristályok növekedésének filmezése és piezoelektromos tulajdonságaik vizsgálata.
Bakos Tamás és Molnár László (Eger, Gárdonyi G. Gimn., munkatársak Jambricska László és Varga József): Egyenesszárnyú rovarok hangjának elemzése.
Patkó József és Veres Tibor János (Eger, Gárdonyi G. Gimn.): Énekes madarak hangjának elemzése.
 

A felsorolt dolgozatok a Középiskolai Matematikai Lapok pályázatain tűntek ki és a Találkozón oklevélen kívül értékes jutalomban részesültek.
A Találkozó gazdag programjában tanulságos kirándulások szerepeltek (reaktor-látogatás a karlsruhei Atommagkutató Intézetben, kísérletek folyékony héliummal a Linde Műveknél, a BASF gyártelepe, Caltex finomító). A díjkiosztó ünnepségen az asztronauta Neil Armstrong tartott előadást a Holdról. Udo Jürgens hangversenyt adott, volt vitadélután a világ energiakészleteiről, vacsorával és tánccal egybekötött hajózás a Rajnán. A résztvevők megtekintették Mainz, Wiesbaden és Frankfurt városát, sok barátot szereztek és sokat tanultak egymás munkájából.