Cím: Kepler-mozgás ‐ Gravitációs törvény
Szerző(k):  Györgyi Géza 
Füzet: 1972/november, 167 - 171. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Szakmai cikkek

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

A III. osztályos gimnáziumi fizikakönyv megemlíti (a 116. lapon), hogy Kepler három bolygótörvényéből a Newton‐féle gravitációs törvény levezethető.
Ebben a cikkben megmutatjuk, miképpen látható be a középiskolai matematika eszközeinek segítségével, hogy a bolygókra a Naptól mért távolság négyzetével fordítottan arányos erő hat.

 

A Kepler‐mozgás származtatása körmozgásból. Vegyünk fel a síkban két merőleges egységvektort, i-t és j-t. (Ha i-t pozitív irányban π2 szöggel elforgatjuk, az így kapott vektor legyen egyenlő j-vel. A szögeket radiánokban mérjük.)
Az
x=a[(cosu)i+(sinu)j](1)
vektor P végpontja ‐ ha u tetszés szerint változhat, a pedig állandó ‐ körpályán mozog, melynek sugara a (1. ábra).
 
 
1. ábra
 

Származtassunk e körből ellipszist összenyomással, szakszerűbben szólva b/a arányú merőleges affinitással (0<b/a1); az affinitás tengelye legyen a kör i irányvektorú átmérője. A P pont képe az
y=a(cosu)i+b(sinu)j(2)
helyvektorú Q pont (2. ábra).
 
 
2. ábra
 

Míg P az a sugarú kört futja be, Q ellipszispályán halad végig. Ezen ellipszis fél nagytengelye a, fél kistengelye b; az a sugarú kör az ellipszis főköre.
 

Megmutatható, hogy a Q pontnak a a2-b2i helyvektorú F1, és a -a2-b2i helyvektorú F2 pontoktól mért távolság‐összege állandó s egyenlő 2a-val; F1 és F2 az ellipszis gyújtópontjai vagy fókuszai.
Q tehát ellipszispályán kering, mint a bolygók Kepler 1. törvénye szerint. E törvény kimondja még, hogy a Nap a pálya egyik gyújtópontjában van.
 

Kepler időegyenlete. A következőkben összefüggést vezetünk le az u szög s a t idő között Kepler 2. törvénye alapján. Ez megállapítja, hogy a Napot (az egyik fókuszt) a bolygóval összekötő vezérsugár által t idő alatt súrolt terület egyenesen arányos t-vel.
Vizsgáljuk először a körmozgást végző P pontot. Növekedjék a t idő alatt az x vektor irányszöge zérusról az u értékre; x eközben 12a2u területű körcikket súrol. Mekkora az a terület, amelyen ez idő alatt az ellipszis jobb oldali F1 gyújtópontjából P-hez vont F1P egyenes szakasz seper végig? (Lásd a 3. ábrát.)
 
 
3. ábra
 

Ezt úgy kapjuk meg, hogy a körcikk 12a2u területéből levonjuk az OF1P háromszög területét. Az előző szakaszban láttuk: F1 távolsága az O középponttól a2-b2; ez a háromszög alapja. Magassága asinu; a levonandó terület tehát 12a2-b2asinu. Az F1P egyenes szakasz eszerint t idő alatt 12a2(u-εsinu) területet súrol, ahol ε=a2-b2/a.
Az a terület, melyet az F1 fókuszból az ellipszispályán haladó Q-hoz húzott F1Q egyenes szakasz súrol a t idő alatt (a 3. ábrán vonalkázva), az előbb említett területből b/a arányú összenyomással kapható. Számértéke az előbbiének b/a-szorosa:
12ab(u-εsinu).(3)
(Egy A területű síkidomból λ arányú összenyomással kapott síkidom területe λA. Ezt könnyen beláthatjuk pl. háromszög esetében, de igaz bármilyen síkidomra.)
Annak feltétele, hogy az F1 gyújtópontból Q-hoz vont F1Q ,,vezérsugár'' által t idő alatt súrolt terület t-vel arányos legyen:
u-εsinu=ωt,(4)
ahol ω=2π/T állandó; T az az idő, mely alatt u zérusról 2π-re nő (keringési idő). Ez az összefüggés biztosítja, hogy Q ellipszispályáján a 2. Kepler‐törvénynek megfelelően kering; (4) neve: Kepler időegyenlete.
 

A sebesség. Határozzuk meg a Kepler‐mozgást végző Q pont sebességét. Az u szögnek megfelelő t időt részletesebben t(u)-val jelöljük, y helyett is y(u)-t írunk. Ha u-t megnöveljük Δu-val, az y vektor y(u+Δu)=y(u)+Δy-ra, t(u) pedig t(u+Δu)=t(u)+Δt-re változik. A Δy/Δt átlagsebesség‐vektort így írjuk fel:
ΔyΔt=ΔuΔtΔyΔu.(5)
Az y vektort (2) mint u függvényét adja meg, u és t között (4) ad kapcsolatot. Ezen összefüggések alapján (5) jobb oldalának két tényezőjét így írhatjuk:
ΔuΔt=ω1-εΔsinuΔu,ΔyΔu=aΔcosuΔui+bΔsinuΔuj;(6)
itt Δcosu=cos(u+Δu)-cosu, Δsinu=sin(u+Δu)-sinu. Ezeket a kifejezéseket helyettesítsük be (5)-be.
A sebességet a t pillanatban az átlagsebesség határértéke adja meg:
v=limΔt0ΔyΔt.(7)
A harmonikus rezgőmozgás sebességének és gyorsulásának meghatározásakor megtanultuk, mi a határértéke cosu és sinu differenciahányadosának:
limΔu0ΔcosuΔu=-sinu,limΔu0ΔsinuΔu=cosu.(8)
Az (5), (6), (7), (8) egyenleteket felhasználva kapjuk:
v=ω1-εcosu[-a(sinu)i+b(cosu)j].(9)

A gyorsulás. A következőkben a Kepler‐mozgást végző Q pont gyorsulását határozzuk meg.
Előkészítésképpen bevezetjük az
r=y-a2-b2i(10)
vektort, mely az F1 fókuszt Q-val (a Napot a bolygóval) köti össze (4. ábra).
 
 
4. ábra
 

A (2) kifejezés és a a2-b2=εa egyenlőség felhasználásával r-et így írhatjuk:
r=a(cosu-ε)i+b(sinu)j.(11)
Számítsuk ki ezen vektor r hosszát. Képezve az egymásra merőleges összetevők hosszának négyzetösszegét, Pitagorasz tétele értelmében kapjuk:
r=a2(cosu-ε)2+(bsinu)2=a2(ε2cos2u-2εcosu+1)=a(1-εcosu);(12)


itt a cos2u+sin2u=1 azonosság segítségével sin2u-t cos2u-val fejeztük ki, majd felhasználtuk a a2-b2=εa egyenlőséget, végül a négyzetgyökvonás elvégzésekor figyelembe vettük, hogy εcosu sohasem nagyobb 1-nél.
Rátérünk a gyorsulás kiszámítására. Mialatt a t idő t+Δt-re növekszik, az u szög Δu-val nő; v megváltozását a Δt időtartam folyamán jelöljük Δv-vel. A v sebesség (9) kifejezésének felhasználásávala Δv/Δt átlaggyorsulást így írhatjuk fel:
ΔvΔt=ωΔt{-a[sin(u+Δu)1-εcos(u+Δu)-sinu1-εcosui].+b[cos(u+Δu)1-εcos(u+Δu)-cosu1-εcosu]j}.(13)


Hozzuk közös nevezőre a szögletes zárójelben álló hányadosfüggvényeket. A közös nevező [1-εcos(u+Δu)](1-εcosu). Az i előtt szorzóként álló szögletes zárójel számlálója
sin(u+Δu)-sinu-ε[sin(u+Δu)cosu-sinucos(u+Δu)],(14)
a j előtt állóé
cos(u+Δu)-cosu.(15)
A Δsinu=sin(u+Δu)-sinu, Δcosu=cos(u+Δu)-cosu rövidítésekkel (14) a
Δsinu-ε(cosuΔsinu-sinu-Δcosu),(16)
(15) a
Δcosu(17)
alakban írható fel. Célszerű ezen kívül (13) jobb oldalát Δu-val megszorozni és elosztani. A Δv/Δt átlaggyorsulás számára ezen átalakítások elvégzése után a következő kifejezést kapjuk:
ΔvΔt=ΔuΔtω[1-εcos(u+Δu)](1-εcosu){+a[(1-εcosu)ΔsinuΔu+εsinuΔcosuΔu]i+bΔcosuΔuj}.(18)



A gyorsulást a t pillanatban az átlaggyorsulás határértéke adja meg. A Δu/Δt differenciahányadost (6) alatt felírtuk, a sinu és a cosu függvény differenciahányadosának határértékét ismerjük [lásd a (8) képletet]. A nevezőben álló [1-εcos(u+Δu)] határértéke (1-εcosu). A pillanatnyi gyorsulás
a=limΔt0ΔvΔt(19)
vektora számára így az
a=ω2(1-εcosu)3[a(cosu-ε)i+b(sinu)j](20)
kifejezést kapjuk (az utolsó lépésben még egyszer figyelembe vettük a cos2u+sin2u=1 azonosságot).
A (20) egyenlet jobb oldalán a szögletes zárójelben (11) szerint az r vektor áll, mely F1-et Q-val (a Napot a bolygóval) köti össze. A nevezőben 1-εcosu pedig (12) értelmében r/a-val egyenlő, ahol r az r vektornak a hossza. Célszerű lesz bevezetni az r=(1/r)r jelölést (r egységvektor, mely az F1 gyújtópontból Q felé mutat). Mindezt felhasználva, az a gyorsulásvektor számára kapott (20) kifejezés, ha mind a két oldalát megszorozzuk a bolygó m tömegével, a következő alakban írható fel:
ma=-mω2a3rr2.(21)
Newton második mozgástörvénye értelmében a tömeg és a gyorsulás ma szorzata egyenlő az erővel. Látjuk: a bolygóra a Naptól mért r távolság négyzetével fordítottan arányos erő hat, Newton gravitációs törvényének megfelelően. Ezen erő irányát a-r egységvektor határozza meg: az erővektor a bolygótól a Nap felé mutat.
Kepler (4) időegyenletével kapcsolatosan megállapítottuk, hogy ω=2π/T, ahol T a keringési idő. Így tehát ω2a3=(2π)2(a3/T2). A 3. Kepler‐törvény kimondja: az a fél nagytengely köbének s a T keringési idö négyzetének hányadosa a Naprendszer minden bolygójára ugyanaz az érték. (Egyébként más úton meg lehet mutatni, hogy ω2a3=fM, ahol M a Nap tömege, f pedig a bolygó s a Nap tömegétől független állandó.)
 

Megjegyzés. A fentiekben elkerültük a hivatkozást a különféle (pl. a hánvadosfüggvényre, közvetett függvényre érvényes) deriválási szabályokra. Ezekre hivatkozva a levezetést rövidebbé, gépiesebbé tehetjük.