Cím: Az 1972. évi (6.) Nemzetközi Fizikai Diákolimpia
Füzet: 1972/szeptember, 33. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Nemzetközi Fizika Diákolimpia

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

A VI. Nemzetközi Fizikai Diákolimpia rendezését Románia vállalta. A verseny 1972. júl. 10-én és 11-én volt Bukarestben. Ezúttal 9 ország képviseltette magát (Bulgária, Csehszlovákia, Franciaország, Kuba, Lengyelország, Magyarország, az NDK, Románia és a Szovjetunió) 5‐5 tagból álló csapattal és 2‐2 kísérővel; egy megfigyelő jelent meg Svédországból.
A magyar versenycsapat tagjai a következők voltak: Éber Nándor (Bp., Móricz Zs. Gimn.), Gács Lajos (Bp., Landler J. Techn.), Imhof Gyula (Szekszárd, Garay J. Gimn.), Kövér András (Debrecen, Kossuth L. Gimn.), Szabó Zoltán (Bp., Apáczai Csere J. Gimn.).
A statutumnak megfelelően az első napon négy feladatot kellett megoldani a mechanika, hőtan, elektromosságtan, illetve a fénytan köréből. A második napon egy mérés megtervezéséből, végrehajtásából és értékeléséből állt a feladat. A munkaidő öt, illetve négy óra volt. A szabályzat szerint egy-egy feladat hibátlan megoldásáért tíz-tíz pont járt. A gyakorlati verseny két feladatnak számított. A kitűzött feladatok túlságosan időigényesnek bizonyultak, ezért a Nemzetközi Bizottság az értékelést megfelelően módosította. A feladatok szövegét és a megoldást lapunk egyik későbbi számában közöljük.
Az eredmény kihirdetése júl. 17-én történt ünnepélyes keretek között Bukarestben. A díjakat a Román Közoktatásügyi és Iskolaügyi Minisztérium részéről Sava Marietta főigazgatónő osztotta ki. A vezetők nevében Dr. Andrej Szymache lengyel delegátus, a tanulók részéről Szabó Zoltán mondott köszönetet.
Első díjat kapott Szabó Zoltán, Magyarország (57 pont és két különdíj), továbbá Provotorov Szergej, Szovjetunió (54,6 pont és egy különdíj). Kiosztásra került 3 második díj, 14 harmadik díj, 15 dicséret és 7 különdíj kiemelkedő megoldásért. A magyar versenyzők közül III. díjat nyert Imhof Gyula (45 pont és egy különdíj), Kövér András (43,2 pont) és Éber Nándor (40,2 pont), dicséretet nyert Gács Lajos (33 pont). 54 pont felett I., 46,8 pont felett II., 39 pont felett III. díj, 30 pont felett dicséret járt.
A Nemzetközi Fizikai Diákolimpia egyéni verseny a különböző országok tanulói között. Az egyes csapatok által szerzett pontok összege a következő: Bulgária 134,2, Csehszlovákia 170,1, Franciaország 185,4, Kuba 38,4, Lengyelország 184,8, Magyarország 218,4, NDK 192,2, Románia 223,8, Szovjetunió 216,6.
A vendéglátó ország mindent megtett, hogy a külföldi delegációk jól érezzék magukat. A vendégek megtekintették Bukarest és Konstanca nevezetességeit, négy napot töltöttek a román tengerparton, kirándulva Hisztriába, Mamaiába, Eforiába és Mangaliába. Találkoztak a kosztinesti táborban a román országos tanulmányi versenyek díjazottjaival és Bukarestben az UNESCO Nemzeti Bizottságának képviselőivel. A programon szerepelt több múzeumlátogatás, a bukaresti Atomfizikai Intézet reaktorának és gyorsítóinak megtekintése, a bukaresti Úttörőház tánckarának népitánc-bemutatója, a Mihai Viteazul Liceum énekkarának hangversenye és több más érdekesség.
A VII. Nemzetközi Fizikai Diákolimpiát előreláthatólag az NDK rendezi.