Cím: 1971. évi Eötvös Loránd Fizikaverseny
Füzet: 1972/február, 81 - 84. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Eötvös Loránd (korábban Károly Irén)

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

Az Eötvös Loránd Fizikai Társulat október 23-án rendezte ez évi fizikai versenyét. A versenyzők 5 óráig dolgozhattak és bármilyen segédeszközt használhattak. Az alábbiakban ismertetjük a verseny feladatait és azok megoldását.

 

1. r rádiuszú kerék kerületére vékony gumikarikát feszítünk, amelynek tömege m, eredeti hossza L és hosszegységgel való megnyújtásához D erő szükséges. A súrlódási együttható a kerék kerülete és a gumikarika között μ. A kereket nyugalomból kiindulva β állandó szöggyorsulással forgatjuk. Mekkora szögsebességnél csúszik meg a karika ? Mekkora szögsebességnél esik le ?
 

Megoldás. Ha a kerékre ráfeszítjük a gumikarikát, akkor hosszát megnöveltük (2πr-L) darabbal, aminek következtében a gumiszalagban (2πr-L)D rugalmas erő támad. Ez a rugalmas erő mindenütt az érintő mentén működik. Ki kell számítani, hogy Ft érintő mentén működő erő mekkora középpont felé irányuló, az érintőre merőleges Fn erőt hoz létre a kerület minden pontjában (1. ábra).
 
 
1. ábra
 

Ha a körív α középponti szöghöz tartozó darabját nézzük, akkor Fn=2Ftsin(α/2). Kis α szög esetében, a szöget mindig radiánban számítva Fn=αFt.
Az előbb számított (2πr-L)D rugalmas erőtől származó merőleges erő (2πr-L)Dα. A gumikarika α szöghöz tartozó darabját a kerülethez odaszorító erőt megkapjuk, ha kivonjuk belőle a centrifugális erőt. Az α középponti szöghöz tartozó karikarész tömege αm/(2π). Ezt szorozva ω2r-rel kapjuk a centrifugális erőt : αmω2r/(2π). Végeredményben a vizsgált tömegrészt merőlegesen a kerékhez odaszorító erő :
(2πr-L)Dα-mω2r2πα.(1)

Ahhoz, hogy a gumikarika a kerék kerületével együtt α=βr gyorsulással gyorsuljon, αmβr/2π gyorsító erő szükséges az érintő irányában. A merőlegesen odaszorító erőből származó lehetséges legnagyobb súrlódási erőt megkapjuk, ha az (1) alatti erőt μ-vel szorozzuk. Mivel a súrlódás adja át a kerékről a karikának a gyorsító erőt, azért azt az ω1 szögsebességet, amely felett a karika megcsúszik, úgy kapjuk meg, hogy a maximálisan lehetséges súrlódási erőt egyenlővé tesszük a gyorsításhoz szükséges erővel :
μ[(2πr-L)Dα-mω12r2πα]=mβrα2π.
Innen :
ω1=2π(2πr-L)Dmr-βμ.
Ezzel válaszoltunk az első kérdésre. Az ún. leesés feltétele, hogy az (1) alatti odaszorító erő eltűnjön. Ebből az egyenletből az ehhez szükséges ω2:
ω2=2π(2πr-L)Dmr.
Miközben a kerék szögsebessége állandó szöggyorsulással tovább növekszik, ω1 elérése után a gumikarika szögsebessége már kisebb, mint a keréké, és ω2 a gumikarika szöggyorsulásának felső határát jelenti, amelyet csak aszimptotikusan közelít meg.
Az adatok számértékei a versenyfeladatban a következők voltak : r=10 cm=0,1 m; m=1,256 kg; L=0,608 m; D=0,05 kp/cm=50 newton/m; μ=0,02; β=2 s-2. Ezekkel az adatokkal a gumikarika már az indulás pillanatában megcsúszik, mert a rugalmas erő a centrifugális erő beszámítása nélkül sem tud akkora súrlódási erőt létrehozni, amely a kerékkel egyező gyorsulással gyorsítaná a karikát. A karika szögsebességének felső határértéke ω2=7,07 s-1. Amennyiben a karika tömege 0,1256 kg, a megcsúszás szögsebessége ω1=20 s-1 és ω2=22,4 s-1.
 

2. L=1 méter hosszú, egyik végén beforrasztott vékony üvegcsőben 1 atmoszféra nyomás mellett h=20 cm hosszú higanyoszlop zár el l0=20 cm hosszú légoszlopot : A csövet zárt vége körül ω=6 s-1 szögsebességgel forgatjuk vízszintes síkban. Milyen hosszú most az elzárt légoszlop ?
 

Megoldás. Adott szögsebességgel történő forgás közben a légoszlop hossza l (2. ábra).
 
 
2. ábra
 

A külső légnyomás p0. Forgás közben a légoszlop belsejében a nyomás Boyle‐Mariotte törvénye szerint p=p0l0/l. Számítani kell a higanyra ható centrifugális erőt. Felhasználva a higany ϱ sűrűségét, az egységnyi alapterületű higanyoszlop tömege hϱ. Tekintettel arra, hogy mω2r centrifugális erő a középponttól mért távolsággal egyenes arányban növekszik, a higanytömegre ható centrifugális erőt úgy számíthatjuk, mintha a higany a forgástengelytől l+h/2 távolságban volna, és így a centrifugális erőből származó, kifelé vivő nyomás hϱω2(l+h/2). A higanyt kifelé vivő nyomások összege egyensúly esetében egyenlő p0 külső nyomással :
p0=p0l0l+hϱω2(l+h2).(2)
l ismeretlenre rendezve :
l2+(h2-p0hϱω2)l+p0l0hϱω2=0.
Ennek megoldása :
l=12[p0hϱω2-h2±(p0hϱω2-h2)2-4p0l0hϱω2].

Feladatunk számadatait célszerűen ilyen alakban használjuk : p0=10 newton/cm2=105 newton/m2; l0=0,2 m; h=0,2 m; ϱ=13,6 gramm/cm3=1,36104 kg/m3; ω=6 s-1. Így p0/hϱω2=1,021 méter, és az egyenlet két megoldása : l1=37,2 cm, l2=54,9 cm. Mindegyik esetben a higany az 1 méter hosszú esőben marad.
Meg kell vizsgálnunk a feladat eredményeként adódó két egyensúlyi helyzet minőségét. Grafikusan ábrázoljuk a légoszlop l hosszának függvényében a higanyt kifelé vivő nyomást, amelyet (2) jobb oldala ad meg (3. ábra).
 
 
3. ábra
 

Minimumot végigfutó görbét kapunk. Ennek a p0=1 atmoszféra magasságban húzott egyenessel alkotott metszéspontjai mutatják a feladat l1 és l2 megoldásait. Azonnal kiderül, hogy ha a higany kifelé csúszna, akkor ezzel l1-nél a befelé vivő, l2-nél a kifelé vivő nyomás válna nagyobbá. Tehát l1 stabilis, l2 labilis egyensúlyi helyzetet jelent. A higany befelé való elmozdulásából is ugyanez következik.
Amennyiben ω szögsebesség nagyobb, a kifelé vivő nyomást ábrázoló görbe feljebb tolódik. ω=6,09 s-1 szögsebességnél a megoldás képletében a diszkrimináns nulla lesz, a görbe érinti az 1 atmoszféra magasságában húzódó egyenest, és egyetlen egyensúlyi helyzet adódik, amely labilis. Még nagyobb szögsebességnél semmiféle egyensúlyi helyzet sem lehetséges.
 

3. Nagy kiterjedésű, sík, földelt fémlap fölött a 4. ábrán látható módon elhanyagolható súlyú, szigetelő fonálon rögzítve egyenlő tömegű, szigetelő anyagból készült kis golyók függenek. A golyók mindegyikének ugyanakkora, egyenletesen elosztott pozitív elektromos töltése van. Megváltozik-e a golyósor alakja, ha a fémlapra pozitív elektromos feszültséget kapcsolunk ?
(Károlyházi Frigyes)
 
 
4. ábra
 

Megoldás. Először is azt kell belátnunk, hogy már a földelt fémlap esetében sem olyan a golyósor alakja, mint amikor a fémlap nincs ott. Tegyük fel, hogy először csak a golyósor van jelen, a potenciálok vonatkoztatási pontja, a Föld valahol nagyon messze van. A golyósor alakját az 5. ábrán az 1. számú pontozott vonal tünteti fel. Amennyiben a golyók súlya egyenlő, mindig ez az alak jön létre.
 
 
5. ábra
 

Ezután helyezzük el az igen nagy kiterjedésű fémlapot. A megosztás folytán a lapban mutatkozó negatív töltések lefelé húzzák a golyókat, de a középső golyót erősebben, mert közelebb van a lemezhez. (A vonzóerők egyébként úgy számíthatók, mintha a megosztott töltések az eredetieknek a tükörképei volnának.) Mivel a megosztott töltések a középső golyót nagyobb erővel vonzzák, mint a szélsőket, a golyósor középen kihegyesedik, a középső golyó lejjebb húzódik (2. számú, szaggatott vonal). Ne felejtsük el, ez a kihegyesedés annál nagyobb mértékű, minél k ö n n y e b b e k a golyók. Ebben az állapotban kezdődik a feladat szövege.
Ha a fémlapot pozitív feszültségre kapcsoljuk, akkor környezetében homogén elektromos tér jön létre. Ha a lap elég nagy kiterjedésű, akkor ez a tér gyakorlatilag homogén, és így mindegyik golyót ugyanakkora erővel taszítja. Ez a taszítás olyan, mintha a golyók könnyebbekké váltak volna. De előbbi meggondolások szerint a középen nagyobb, a széleken kisebb elektromos erő, amelyet a most is működő megosztás jelent, k ö n n y e b b golyóknál n a g y o b b hegyesedést okoz. Így pozitív feszültség esetében a pozitív töltésű középső golyó lejjebb húzódik a 3. számú folytonos vonal szerint.
 

A verseny eredménye: I. díjat nyert Nagy András honvéd (a budapesti Fazekas Gimnáziumban Hutay Ferenc volt tanítványa). A II. díj nem került kiosztásra. III. díjat nyert Szabó Zoltán, a budapesti Apáczai Csere Gimnázium IV. osztályos tanulója (tanára Turtóczky Sándor). Dicséretet kaptak és könyvjutalomban részesültek Balog János, a budapesti I. István Gimnázium IV. osztályos tanulója (tanára Moór Ágnes), Horváth László, a hódmezővásárhelyi Bethlen Gábor Gimnázium IV. osztályos tanulója (tanára Horváth István és Bodrogi Sándor), Kövér András, a debreceni Kossuth Lajos imnázium IV. osztályos tanulója (tanára Czirjék Lászlóné), Monostori László, a budapesti Műszaki Egyetem villamosmérnök hallgatója (a budapesti Fazekas Gimnáziumban Hutay Ferenc volt tanítványa), és Vassel Róbert, a budapesti I. István Gimnázium IV. osztályos tanulója (tanára Moór Ágnes).