Cím: Az 1972. évi Országos Középiskolai Tanulmányi Versenyek feladatai
Füzet: 1972/november, 122 - 123. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): OKTV

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

I. forduló

 

1. Oldjuk meg a következő egyenletrendszert:
7x+1-6y+3=16y+2-7x=5(6y+1).

 
2. Egy 5 cm sugarú kört egy szelő az A és B pontban metsz. A szelő egy P pontjától A és B 12,8 cm, ill. 20 cm távolságra van. Húzzunk P-ből érintőt a körhöz, az érintési pont legyen C. Határozzuk meg az AC és BC szakaszok hosszának az arányát.
 
3. Az ABC derékszögű háromszög AC, ill. BC befogóján úgy választjuk az X ill. Y pontokat, hogy az
AXXC+BYYC=1
egyenlőség fennálljon. Bizonyítsuk be, hogy az XY egyenes átmegy a háromszög súlypontján.
 
4. Adott egy r sugarú kör és annak síkjával párhuzamosan, a síktól r távolságban egy AB szakasz, amelyiknek merőleges vetülete a kör síkján a kör egy átmérője. Az AB szakasz minden belső pontjából két, a végpontjaiból egy-egy AB-re merőleges olyan félegyenest indítunk, amelyeknek van közös pontja a körrel. Milyen vonalat alkotnak annak a síknak a félegyenesekkel való metszéspontjai, amelyik párhuzamos a kör síkjával és mind attól, mind AB-től r/2 távolságra van?
 
5. Az a, b, x, y, z valós számokra fennáll, hogy
x2=a2+y2=b2+z2=(a+b)2+(y-z)2.
Fejezzük ki x-et a-val és b-vel.
 
6. Milyen n természetes számokra osztható 72-vel a következő összeg:
3(n+1)(n+2)+63?

 
7. A cosx és sin2x függvényeket ábrázoló görbéknek a nyílt (0,π2) intervallumbeli közös pontjában mindegyik görbéhez megrajzoljuk az érintőt. Mekkora szöget zárnak be egymással az érintők? Írjuk le szemlélet alapján, hogyan haladnak a görbék a két érintő által meghatározott négy szögtartományban. (Vagyis: melyik negyedben hány ív távolodik a közös ponttól?)
 
8. Egy ismerkedési estre összegyűlő társaság tagjairól tudjuk, hogy nincs köztük 4 (különböző) ember, A, B, C, D úgy, hogy A ismeri B-t, B ismeri C-t, C ismeri D-t. Bizonyítsuk be, hogy akkor szét lehet osztani 3 terembe a társaságot úgy, hogy egy-egy termen belül senki sem ismer senkit. (Az ismeretséget kölcsönösnek tekintjük, azaz ha A ismeri B-t, akkor B is ismeri A-t.)
 

II. forduló
 

Általános és szakosított matematika-fizika tantervű osztályok részére

 

1. Határozzuk meg az
f=x2+y-z
háromváltozós függvény maximumát a következő feltételekkel:
|x-2y+z|2,|y|3,xz0.



 
2. Egy urnában 8 különböző színű golyó van. Kihúzunk egyet és visszatesszük. Ezt összesen tízszer elvégezzük.
Mennyi annak a valószínűsége, hogy ily módon mindegyik golyó legalább egyszer a kezünkbe kerül?
 
3. Kivágtunk papírból egy ABC egyenlő szárú háromszöget. Az AB alapon felvettük az A-hoz közelebb eső D és a B-hez közelebb eső E pontot. Az ACD és BCE háromszöget a CD, illetve CE hajtásvonal körül forgatva, az A és B csúcs az F pontban találkozott. Bizonyítsuk be, hogy a háromszög C csúcsának a DEF háromszög síkjára való merőleges vetülete egybeesik a DEF háromszög DE oldalához tartozó külső érintő kör középpontjával.
 

A speciális matematikai tantervű osztályok részére

 

1. A sík egymástól különböző A1, B1, C1, A2, B2, C2 pontjaira
A1B2C1=B1C2A1=C1A2B1=90,A2B1=B1C2,B2C1=C1A2,C2A1=A1B2.


Bizonyítsuk be, hogy az A1A2, B1B2 és C1C2 egyenes egy ponton megy keresztül.
 
2. A 0<x<1 intervallumban értelmezett f(x) függvény x-hez azt a 0 és 1 közötti számot rendeli, amelyiknek tízes számrendszerbeli alakjában az n-edik tizedes jegy n-nel vagy 0-val egyenlő aszerint, hogy x n-edik tizedes jegye egyenlő volt-e n-nel vagy sem (n=1,2,...). Integrálható-e az f(x) függvény a (0,1) intervallumban, és ha igen, mennyi az integrálja?
 
3. Bizonyítsuk be, hogy tetszőleges, a [0,1] zárt intervallumban értelmezett f(x), g(x) függvénypárhoz van olyan 0x1 és 0y1, amelyre
|f(x)+g(y)-xy|14.