Cím: Gauss-féle binomiális együtthatók, I. rész (fordította Surányi János)
Szerző(k):  Pólya György 
Füzet: 1972/november, 97 - 102. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Szakmai cikkek

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

Gauss-féle binomiális együtthatók1
 

I. rész

 

A binomiális együtthatók szerepelnek a középiskolai tantervben, kapcsolatuk a kombinatorikával Leibniz, Pascal és Jacob Bernoulli kora óta jól ismert. Az ún. "Gauss‐féle binomiális együtthatók'' sokkal kevésbé közismertek, kapcsolatuk a kombinatorikával pedig új keletű. Ezért a Gauss‐féle és a közönséges binomiális együtthatók néhány kapcsolatának megvilágítása bizonyára új színt ad egy hagyományos középiskolai anyagrésznek.
 

1. Definíció: Gauss‐féle binomiális együtthatónak nevezzük az
[nr]=(qn-1)(qn-1-1)...(qn-r+1-1)(q-1)(q2-1)...(qr-1)(1.1)
kifejezést, ahol n és r a 0<rn feltételt kielégítő egészek, q változó, amely minden 1-től különböző értéket felvehet;2 a definíciót kiegészítjük az r=0 esetre és megemlítjük az r=n speciális esetet:
[n0]=1,[nn]=1.(1.2)
A q=1 esetet ki kellett zárnunk, mert a nevező minden tényezője osztható q-1-gyel, de a számlálóé is. Ha viszont ezekkel a tényezőkkel egyszerűsítünk, azt kapjuk, hogy
[nr]=(qn-1+qn-2+...+q+1)(qn-2+...+1)...(qn-r+...+1)1(q+1)(q2+q+1)...(qr-1+...+1),
és ez tetszés szerint megközelíti az
n1n-12...n-r+1r=(nr)(1.1*)
közönséges binomiális együtthatót, ha q elég közel van az 1-hez.
 

2. A bimoniális tétel egy általánosítása. Vezessük be az x változó következő polinomját:
f(x)=(1+x)(1+qx)...(1+qn-1x);(2.1)
ennek a gyökei n elemű mértani sorozatot alkotnak q-1 hányadossal és -1 első elemmel. Tűzzük ki következő feladatunkul az
f(x)=Q0+Q1x+Q2x2+...+Qnxn(2.2)
x hatványai szerint rendezett alak együtthatóinak meghatározását. Nyilvánvaló, hogy
Q0=1,Qn=qn(n-1)/2.(2.3)
Feladatunk megoldásában segítségünkre lesz annak észrevétele, hogy (2.1)-ből azonnal következik az
(1+x)f(qx)=f(x)(1+qnx)(2.4)
összefüggés, vagy beírva ide (2.2)-t, azt kapjuk, hogy
(1+x)(Q0+Q1qx+...+Qrqrxr+...+Qnqnxn)=(2.5)=(1+qnx)(Q0+Q1x+...+Qrxr+...Qnxn).


A két oldalon x hatványainak az együtthatóit összehasonlítva azt kapjuk, hogy
Qrqr+Qr-1qr-1=Qr+qnQr-1(2.6)
vagy átrendezve
Qr=Qr-1qn-r+1-1qr-1qr-1,(2.7)
ha r=1,2,3,...,n. (2.7) ismételt alkalmazása (2.3) és (1.1) figyelembevételével azt adja, hogy
Qr=[nr]qr(r-1)/2.(2.8)
Így (2.1) és (2.2) alapján azt kapjuk, hogy
(1+x)(1+qx)...(1+qn-1x)=(2.9)=[n0]+[n1]x+...+[nr]qr(r-1)/2xr+...+[nn]qn(n-1)/2xn,


és ha q az 1-hez közeledik, határesetként az
(1+x)n=(n0)+(n1)x+...+(nn)xn(2.9*)
binomiális tételt, kapjuk.
 

3. Rekurziós formula. (2.9) bal oldalából az n helyett n+1-hez tartozó megfelelő kifejezést úgy kapjuk, hogy (1+qnx)-szel szorzunk. A jobb oldalakból a kétféle átalakítással az
(1+qnx)([n0]+[n1]x+...+[nr]qr(r-1)/2xr+...+[nn]qn(n-1)/2xn)==[n+10]+...+[n+1r]qr(r-1)/2xr+...+[n+1n+1]q(n+1)n/2xn+1


összefüggést kapjuk, és a két oldalon x egyenlő hatványainak az együtthatóit összehasonlítva azt nyerjük, hogy
[n+1r]=[nr]+[nr-1]qn-r+1,r=1,2,...,n.(3.1)
Ez az eredmény könnyen nyerhető közvetlenül az (1.1) definícióból is és a közönséges binomiális együtthatókra vonatkozó
(n+1r)=(nr)+(nr-1)(3.1*)
összefüggésnek felel meg.
Az (1.2) "kezdeti feltételek''-ből kiindulva és sorra áttérve a (3.1) rekurziós formula alapján egy‐egy n értékről a rákövetkezőre, könnyen kiszámíthatjuk a Gauss‐féle binomiális együtthatókat. Eközben csak összeadást és szorzást kell ismételten végezni, kivonást és osztást soha. Ezzel azt derítettük ki [nr]-ről, ami az (1.1) definíció alapján q racionális törtfüggvényének látszik, hogy q-nak egy
[nr]=An,r,0+An,r,1q+...+An,r,(n-r)qr(n-r)(3.2)
alakú polinomja, és az An,r,α együtthatók pozitív egész számok. (A közönséges binomiális együtthatók is az (1.1*) definíció alapján eredetileg racionális számnak látszanak, de kiderül róluk, pl. (2.9*)-ból, hogy egész számok.) Az, hogy a (3.2) jobb oldalán álló polinom fokszáma r(n-r), adódik pl. az (1.1) jobb oldalán álló kifejezés számlálójában és nevezőjében álló polinomok fokszámának különbségéből, vagy igazolható teljes indukcióval.
E dolgozat fő célja az An,r,α együtthatók egy szemléletes tulajdonságának a kifejtése.
 

4. Egy kombinatorikus értelmezés. Tekintsünk a síkban egy derékszögű koordináta-rendszert. Azokat a pontokat, amelyeknek mind a két koordinátája egész szám, rácspontoknak szokás nevezni. Gondoljuk ezeket utcasaroknak, és az utcasarkokon át a tengelyekkel párhuzamosan futó egyeneseket utcának. Képzeljünk egy ebben az úthálózatban sétáló gyalogost (mozgó anyagi pontot). Ebben az úthálózatban egy a (0, 0) és az ((r,n-r) sarok közt futó legrövidebb utat (feltesszük, hogy 0r n) zegzugos útnak fogunk nevezni; az ilyenek hossza n. Ismeretes,3 hogy a zegzugos utak száma (nr). Ezt a következővel fogjuk kiegészíteni:
 

Tétel: Az olyan zegzugos utak száma, amelyek alatt α nagyságú terület van, An,r,α.4
Az "út alatti terület''-et az út, a vízszintes y=0 tengely és a függőleges tengellyel párhuzamos x=r egyenes zárja körül.
 

Az 1. ábra az n=6, r=2 speciális esetet szemlélteti.
A binomiális együtthatókra vonatkozó állítás szinte csak átfogalmazása a (3.1*) rekurziós egyenlőségnek. A (2, 4) sarokra vagy a (2, 3) vagy az (1, 4) sarokról érkezhetünk zegzugos úton, így az előbbi sarokra vezető utak száma az utóbbi kettőre vezető utak számának az összege. Miután még a függőleges és a vízszintes tengelyen levő (0,n) és (n,0) sarkok mindegyikére csak egy‐egy zegzugos út vezet, összhangban az
(n0)=(nn)=1
"peremfeltételekkel'', így az egy‐egy sarokra vezető zegzugos utak száma ugyanazokat a feltételeket elégíti ki, mint a megfelelő binomiális együttható. A kettő tehát megegyezik.
 
 
1. ábra
 

Egész hasonlóan értelmezhetjük a (3.1) rekurziós formulát is. Most minden zegzugos úthoz q egy hatványát fogjuk hozzárendelni, és az egy sarokra vezető utakhoz rendelt tagok összege lesz a megfelelő Gauss‐binomiális együttható. A (2, 4) sarokra vezető 6 hosszúságú zegzugos utakat tekintsük két részből: a (0, 0) sarokról induló 5 egységnyi hosszúságú kezdő részből és a (2, 4) sarokra érkező 1 hosszúságú záró szakaszból állónak.
A (3.1)-ből esetünkben adódó
[62]=[52]+[51]q4
összefüggés jobb oldalának első tagja képviseli a (2, 3) sarokról érkező (52)=10 zegzugos út adalékát, tehát azokét, amelyeknek a záró szakasza függőleges, a második tag pedig az (1, 4) sarokról érkező, tehát vízszintes zárószakasszal rendelkező (51)=5 zegzugos út adalékát. Az előbbi zegzugos utakhoz q-nak ugyanazt a hatványát fogjuk rendelni, mint a kezdő részükhöz, az utóbbiakhoz pedig a kezdő részükhöz rendelt hatvány q4-szeresét, vagyis 4-gyel magasabb hatványt.
 

Ezt úgy is fogalmazhatjuk, hogy a függőleges útszakaszokhoz 1-et rendelünk hozzá, a 4 magasságban futó egységnyi hosszúságú vízszintes szakaszhoz pedig q4-t. Általában minden h magasságban futó egységnyi hosszúságú vízszintes útszakaszhoz qh-t rendelünk, speciálisan a vízszintes tengelyen levő szakaszokhoz q0=1-et. Egy zegzugos úthoz ezután az egységnyi szakaszaihoz rendelt értékek szorzatát rendeljük. Így a függőleges és a vízszintes tengelyeken levő (0,n) és (n,0) sarkokra vezető egyetlen zegzugos út minden szakaszához 1-et rendeltünk, tehát az egész úthoz is. Ez összhangban van az (1.2) peremfeltétellel. A q hatványainak a vízszintes és függőleges szakaszokhoz történt hozzárendelése is általában összhangban van (3.1)-gyel, mert a jobb oldal első tagja az (r,n-r) sarokról, a második pedig az (r-1,n-r+1) sarokról az (r,n-r+1) sarokra érkező utak adalékát tartalmazza. Az 1. ábrán feltüntettük a vízszintes szakaszokhoz rendelt értékeket. Az elmondottakat jól követhetjük az ábra alapján.
 

Ezzel tehát beláttuk, hogy az [nr] Gauss‐binomiális együttható a (0, 0) sarokról az (r,n-r) sarokra vezető zegzugos utakhoz tartozó q-hatványok összege; ennek a hatványnak a kitevője az út vízszintes szakaszaihoz rendelt hatványok kitevőinek összege.
Az egyes szakaszokhoz rendelt kitevő viszont azt mutatja, hogy a szakasz hány egység magasságban van, vagy még másképp fogalmazva: hány egységnyi oldalú négyzet helyezhető el a szakasz és a vízszintes tengely közt. Az egész úthoz rendelt kitevő tehát az út vízszintes szakaszai alatt levő területek összegével, vagyis az egész zegzugos út alatti területtel egyezik meg. Így valóban qα együtthatója az olyan zegzugos utak száma, amelyek alatt α terület van, és éppen ezt állítja tételünk.
Tanulságos lesz közvetlenül igazolni néhány olyan összefüggést, ami szoros kapcsolatban van az éppen látott tétellel.
 
 
2. ábra
 

Akár a 2. ábrából, akár az (1.1) kifejezésből világos (ábra a 102. oldalon), hogy
An,r,α=An,r,r(n-r)-α.(4.1)
Mivel továbbá q=1-nél (1.3) szerint a Gauss‐féle binomiális együttható a megfelelő közönséges binomiális együtthatót adja, így (3.2) azt szolgáltatja, hogy
An,r,0+An,r,1+...+An,r,(n-r)=(nr).(4.2)

5. Egy további kombinatorikus értelmezés. Egy zegzugos út egymáshoz csatlakozó egységnyi szakaszokból áll, amelyek szomszédos utcasarkokat kötnek össze. Ezeket a szakaszokat a (0, 0) pontból indulva sorra x-szel vagy y-nal fogjuk megjelölni aszerint, hogy melyik melyik koordináta‐tengellyel párhuzamos. Ezzel egyértelműen egymáshoz rendeltük a zegzugos utakat és betűsorozatok egy halmazát; a 2. ábrán mutatott példában a zegzugos út az (5, 4) saroknál végződik, és a megfelelő sorozat 9 betűből áll.
 
 
3. ábra
 

Osszuk az (r,n-r) végpontú zegzugos út alatti területet az y-tengellyel párhuzamos, egyenlő távolságra következő egyenesekkel r téglalapra, melyek alapja 1 egység, magasságaik (balról jobbra sorolva fel őket)
0,1,3,3,4.
Mindegyik téglalap felső oldala a zegzugos út egy egységnyi vízszintes szakasza, és így a betűsorozatban egy x-nek felel meg. A téglalap magasságát (egyben az előzőkben a felső vízszintes szakaszához rendelt q-hatvány kitevőjét), és így a területét is, a szóban forgó x-et megelőző y-ok száma adja meg. Ezt úgy is mondhatjuk, hogy a téglalap területe megegyezik a szóban forgó x alkotta inverziók számával ebben a betűsorozatban. Akkor mondjuk, hogy a sorozat betűiből kiválasztható n(n-1)/2 pár közül vett valamelyik pár inverziót alkot, ha a pár egy x-ből és egy azt megelőző y-ból áll. Az r téglalap együttes területe tehát, vagyis a zegzugos út alatti terület megegyezik a betűsorozatban előforduló inverziók számával (példánkban ez 11).
A Gauss‐féle binomiális együtthatók tehát nemcsak a zegzugos utak alatt területeket sorolják fel, hanem ezzel együtt az éppen vizsgált betűsorozatokban fellépő inverziók számát is. A Gauss‐féle binomiális együtthatóknak ez a kapcsolata ismeretes volt.5 Mi itt a területekről az inverziókra történő szemléletes áttérés lehetőségét kívántuk hangsúlyozni.6
A probléma megközelíthető egy egészen eltérő úton is. Erre a dolgozat második részében térünk vissza.
 Pólya György
 Stanford University,
 Stanford, Calif., USA
1Megjelent az Elemente der Mathematik 26 (1971), 102‐109. oldalán. Fordította a K.M.L. céljára kisebb módosításokkal Surányi János.

2Vö. Carl Friedrich Gauss, Summatio quarundam serierum singularium. Összegyűjtött művei 2. köt., főképp 16‐17. o.

3Lásd pl. Pólya György: A problémamegoldás iskolája I. Tankönyvkiadó, Budapest, 1967. 81‐86. old.

4G. Pólya, Journ. of Combinatorial Theory 6 (1969) 102‐105. old., különösen 105. old.

5Lásd pl. M.G. Kendall‐A. Stuart: The advanced Theory of statistics II. (London 1961) 494. old.

6G. Pólya: Proceedings of the second Chapel Hill Conference on Combinatorial Math. and its Applications (1970) 381‐384. A 4. és 5. bekezdés nagy részét a szervező bizottság szives engedelmével e cikkből vettük át.