Cím: Egy versenyfeladattal kapcsolatos problémák
Szerző(k):  Surányi János 
Füzet: 1972/március, 97 - 103. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Szakmai cikkek

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

1. Az 1971. évi Kürschák József matematikai tanulóverseny 2. feladatának megoldásai* azt adták eredményül, hogy ha adva van a síkban 4n+1 pont, amelyek közt nincs 3 egy egyenesen levő, akkor ezekből kiválaszthatók párok (minden pont legfeljebb egy párban szerepelhet) úgy, hogy az egy párba tartozó pontokat összekötve a szakaszoknak legalább n különböző metszéspontja legyen. (A versenyfeladat az n=5 esetre vonatkozott.)
A III. megoldáshoz fűzött 2. megjegyzés* felveti az állítás élességének kérdését: Vajon ennyi pont birtokában nem lehet-e lényegesen több metszéspontot is létrehozni, illetőleg n metszéspont létrehozásához nem elegendő-e kevesebb pont megadása is ? Akármilyen egyszerű is a kérdés, a válaszról vajmi keveset tudunk egyelőre.
Világos, hogy n=1-re nem élesíthető a tétel, hiszen egy háromszög és a belsejében egy pont még nem szolgáltat metszéspontot, és pl. egy konvex négyszög a belsejében egy ponttal csak egy metszéspontot ad.
2. Mégis az várható, hogy a pontok számának növekedésével a köztük alkalmasan húzott, közös végpont nélküli szakaszok különböző metszéspontjainak a száma erősebben növekszik, mint egyenes arányosság szerint.
Fel is merül egy gondolat a feladatra adott megoldások javítására. Mindegyik megoldásban felhasználást nyert az a tétel, hogy a sík általános 5 pontja közt mindig szerepelnek egy konvex négyszög csúcsai. Ezt Klein Eszter* vette észre mint egy általa felvetett általános probléma speciális esetét. Azt kérdezte ő, létezik-e minden k-hoz olyan szám, és ha igen, mi a legkisebb N(k) szám, amire igaz, hogy a sík N(k) általános pontja közül mindig kiválaszthatók egy konvex k-szög csúcsai. Az említett eredmény szerint N(4)=5 és világos, hogy N(3)=3. Makai Endre és Turán Pál megmutatta, hogy N(5)=9.* Általában csak annyi ismeretes, hogy N(k) létezik, mégpedig

2k-2<N(k)<(2k-4k-2)(=N*)
azaz 2k-2 pont még megadható úgy, hogy ne szerepeljenek köztük egy konvex k-szög csúcsai, de N* pont közül már mindig ki lehet választani k ilyen pontot. A sejtés az, hogy N(k)=2k-2+1. Az első 3 érték ennek megfelel.
3. Ez a felvetett problémához úgy csatlakozik, hogy egy konvex 4s oldalú sokszögben létre lehet hozni s2 metszéspontot közös végpont nélküli átlókkal, amint azt s=4 esetére az 1. ábra mutatja.
 
 
1. ábra
 

Ha most már n elég nagy, és úgy bontunk n pontot a versenyfeladat I. megoldása gondolatmenetének megfelelően részekre párhuzamos egyenesekkel, hogy az első csoport N* pontból álljon, mindegyik további k pontból, akkor így konvex k-szögeket tudunk kiválasztani, a fölöslegesen maradó pontokat mindig továbbvíve a következő k ponthoz. Ilyen módon, ha k elég nagy, sok metszéspontot tudunk létrehozni. Nem nehéz kiszámolni, hogy ha k-t n-től függően elég nagyra választjuk, akkor ilyen módon egy alkalmas c pozitív számértékkel létre lehet hozni cnlg n számú metszéspontot.
A baj csak az, hogy k növekedésével nem egy‐két, hanem nagyon sok pontot kell csatolnunk az egyik tartomány pontjai közül a következő tartományéihoz, és így a párhuzamos elválasztó egyenesek mit sem védenek a metszéspontok összeesése ellen.
 

4. Ha viszont nem vagyunk tekintettel a metszéspontok különbözőségére, akkor megmutatható, hogy van olyan c' szám, hogy n pont közt alkalmasan húzott, közös végpont nélküli szakaszokkal c'n2 metszőpár keletkezik. Könnyen elképzelhető, hogy a metszéspont‐egybeesések nem lehetnek nagyon gyakoriak, annyira, hogy egy c'-nél kisebb c'' állandóval c''n2 páronként különböző metszéspont is mindig létrehozható.
 

5. A következőkben azt fogjuk megvizsgálni ‐ most már sejtések és feltételezések nélkül ‐, hogy hány pont megadása szükséges 2 metszéspont biztosításához. Az eredményt kissé meglepőnek találtam és figyelmeztetőnek abban az irányban, hogy túl vérmes reményeket sem szabad táplálni.
 

a) Ha 6 pont egy konvex hatszög csúcsait alkotja, akkor már biztosítanak 2 metszéspontot, amint azt a 2a. ábra mutatja. Az ábra arra is utal, hogy több metszéspont már ebben az esetben sem mindig biztosítható a lehetséges egybeesések miatt.
 

b) Itt nem a hatszög konvexsége a lényeges. Ha egy ABCDE konvex ötszög egyik átlója levágta háromszög tartalmaz még egy pontot, pl. a BCD háromszög egy F pontot, akkor is már biztosítható 2 metszéspont. Az ABC és CDE háromszögek egyike ugyanis nem tartalmazza F-et, mondjuk az előbbi ilyen. Ekkor AC és EF különböző pontokban metszi a BD átlót (2b. ábra).
 
 


c) Már az is elég 2 metszéspont létrehozására, hogy egy ABCD konvex négyszögben pl. a BD átló mindkét oldalán legyen még egy‐egy pont, mondjuk az A-val egy oldalon E, C-vel egy oldalon F (2c. ábra). Ekkora két átló és EF ad két metszéspontot, kivéve, ha egy ponton mennek keresztül (az ábrán E1 és F1). Ez esetben viszont AF és CE metszi BD-t két különböző pontban.
 

d) Ha egy ABCDE konvex ötszög átlói körülzárta ötszögben választunk ki egy F pontot, akkor már nem tudunk létrehozni 2 metszéspontot. A 6 pont között ugyanis legfeljebb 3 szakaszt tudunk meghúzni, tehát ezek valamelyikén rajta kell lennie mind a két metszéspontnak. Viszont az F-ből induló szakaszokon csak egy‐egy metszéspont van; az ötszög átlóin ugyan 3 (3. ábra), de az ezeket kimetsző szakaszok egyik végpontja közös, így közülük csak egy jelölhető ki.
 
 
3. ábra
 

e) Ha az előbbi átlók körülzárta ötszögben még egy hetedik G pontot is választunk, már ismét biztosítható 2 metszéspont. Ha ugyanis G pl. az AEF háromszögben van, akkor GC metszi BD-t és AF, EF közül az egyiket. Ezek a metszéspontok különbözők, mert sem AF-nek, sem EF-nek nincs közös pontja BD-vel.
 

6. a) Eddig annyira jutottunk, hogy 6 pont még nem feltétlenül elég 2 metszéspont biztosításához. Ha viszont több pontot is ki lehet jelölni úgy, hogy köztük futó közös végpont nélküli szakaszoknak legfeljebb 1 metszéspontja legyen, akkor az ilyen ponthalmaz konvex burka csak háromszög vagy négyszög lehet.
 

b) A 4. ábra néhány olyan 7 pontból álló pontrendszert mutat, amelyben 1-nél több metszéspont nem hozható létre közös végpont nélküli szakaszokkal. Folytonos vonallal húztuk meg azokat a szakaszokat, amelyeket valamely szakasz metsz, és könnyen ellenőrizhető, hogy az egy‐egy szakaszt metsző szakaszok egyik végpontja minden esetben közös és mivel csak 3 szakaszt tudunk kijelölni, láttuk 5. d)-ben, hogy így nem hozható létre 2 metszéspont.
 
 
4. ábra
 

7. Vizsgáljuk meg a 8 pontból álló pontrendszereket. Tudjuk, hogy eleve elég az olyan pontrendszereket vizsgálni, amelyeknek a konvex burka háromszög vagy négyszög, és ha négyszög, akkor a további pontoknak 5. c) értelmében az átlók közti négy háromszög egyikében kell mindnek lenniük.
 

a) Legyen az ABCD négyszög a konvex burok és a további pontok feküdjenek az AB oldalhoz csatlakozó háromszögben. Ha egy itteni pontot C-vel vagy D-vel összekötő szakasz átmetszi másik két pont összekötő szakaszát, akkor már rendelkezésre áll 2 metszéspont, mert átmetszi az egyik négyszögátlót is (5. ábra, E pont).
 
 
5. ábra
 

A C és D elhagyásával maradó pontok konvex burka 5. a) szerint nem lehet hatszög, de ötszög sem, mert ez tartalmazna még egy pontot, az azt C-vel összekötő szakasz azonban az előző megállapítás szerint az ötszögnek csak egyik, az AB-vel szomszédos oldalát metszheti. Ekkor azonban benne van két szomszédos ötszögoldal meghatározta háromszögben (5. ábra, F pont) és ekkor 5. b) szerint létrehozható 2 metszéspont.
Ha a 6 pont konvex burka négyszög, az 2 pontot tartalmaz még, jelöljük E és F-fel. Az ezeket C-vel és D-vel összekötő szakaszok ismét csak a konvex burok AB-vel szomszédos oldalait metszhetik (6. ábra).
 
 
6. ábra
 

Ha CDEF konvex négyszög, akkor DE és CF különböző pontokban metszi vagy ugyanazt a szakaszt (E és F pont) vagy két közös végpont nélküli szakaszt (E és F' pont). Ha pedig pl. F a CDE háromszögben van (E1 és F1 pont), akkor pl. ismét DE és CF két különböző pontban metsz egy szakaszt.
Ha végül a 6 pont konvex burka egy ABE háromszög (7. ábra), akkor egyrészt az A elhagyásával maradó 7 pont közül 3 a BCDE négyszögön kívül van, másrészt 6. a) szerint a konvex burkuk legfeljebb négyoldalú. Így egy BCDF négyszög lesz. Hasonlóan a B elhagyásával maradó pontok konvex burka egy AGCD négyszög, ahol F és G egybe is eshet.
 
 
7. ábra
 

A nyolcadik pont, H nem lehet az AG, GE, EF és FB határolta négyszögben (ha ez egyáltalán létrejön), mert akkor a HC szakasz metszené az EF, EG szakaszok valamelyikét (7. ábra, H), ami 7. a) szerint nem lehet. De nem fekhet H pl. az AE, EF, FD közötti háromszögben sem (7. ábra, H' pont), mert ekkor AE-t és BD-t metszené HC.
8. Az a lehetőség maradt csak tehát hátra, hogy a 8 pont konvex burka egy ABC háromszög legyen. Ekkor a valamelyik csúcs elhagyásával maradó 7 pont konvex burka ismét csak háromszög vagy négyszög lehet. Ha pl. a C csúcs elhagyásával maradó pontok konvex burka az ABDE négyszög és a másik 4 pont is konvex négyszöget határoz meg (8. ábra), akkor az utóbbinak C-ből induló átlóját metszi a másik átló és az ABDE konvex burok egy oldala is.
 
 
8. ábra
 

Feltehetjük tehát, hogy a további F, G, H pontok közül az utolsót tartalmazza a CFG háromszög.
Ha F, G, H az ADE háromszögben van (9a. ábra), akkor BH metszi AD-t és a CFG háromszög egy oldalát. Hasonló a helyzet, ha a 3 pont a BDE háromszögben van.
Ha az AB, AD, BE szakaszok közt keletkező háromszögben vannak a pontok, akkor CF, CG, CH legalább 3 különböző pontban metszi az AD, BE átlókat, tehát valamelyiken, mondjuk az utóbbin, legalább 2 metszéspont, a CG-é és a CH-é keletkezik. Ekkor CH és DG vagy CG és DH különböző pontokban metszi BE-t (9b. és 9c. ábra).
 
 


Az a lehetőség maradt még, hogy akár A-t, akár B-t, akár C-t hagyjuk el, a maradó pontok konvex burka a BCD, ACE, ill. ABF háromszög. A további 2 pont ez esetben a 3 háromszög közös részeként létrejövő hatszögben van.
Ha van egy G pont pl. az AE, BD, DE szakaszok közt keletkező háromszögben, akkor CG metszi DE-t és AF, BF egyikét (10a. ábra).
 
 
10a. ábra       10b. ábra
 

Ha viszont a DEF háromszögben van még két pont, G és H, és pl. H az ABG háromszögben fekszik, akkor FH metszi az AG, BG szakaszok egyikét, mert F mint az ABF konvex burok csúcsa az AGB háromszögön kívül van (10b. ábra). Mondjuk AG-t metszi. Ezt metszi azonban BD és CD egyike is, mert BCD az A elhagyásával maradó 7 pont konvex burka.
Ezzel az összes lehetséges eseteket végigpróbáltuk, és azt találtuk, hogy a sík bármely 8 általános helyzetű pontja közt meghúzhatók közös végpont nélküli szakaszok úgy, hogy azoknak legyen 2 különböző metszéspontjuk. Mint a versenyfeladathoz fűzött megjegyzésekből* tudjuk, ebből már következik, hogy ha n2, akkor 4n pont között mindig meghúzhatók közös végpont nélküli szakaszok úgy, hogy azoknak legalább n különböző metszéspontja legyen.
A versenyfeladatban szereplő 5 metszéspont tehát már 20 pont megadásával is biztosítható.
*Surányi János: Az 1971. évi Kürschák József matematikai tanulóverseny feladatainak megoldása. K. M. L. 44 (1972) 51‐58.

*Ugyanott, 56. oldal.

*Jelenleg Szekeres Györgyné (Sidney, Ausztrália).

*Lásd Erdős P.‐Szekeres Gy. cikkeit: Compositio Math. 2 (1935) és Annales Univ. Sci. Budapestiensis, Sectio Math. 3‐4 (1960‐61); továbbá P. 85 probléma, K.M.L. 44 (1972) 72.

*Lásd az idézett cikkben, az 55. oldalon.