Cím: Sztatikai feladatok megoldása II.
Szerző(k):  Mihály László 
Füzet: 1971/november, 169 - 173. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Szakmai cikkek

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

Sztatikai feladatok megoldása II. *
 

A forgatónyomaték fogalmának megértéséhez képzeljük el, hogy valaki egy hosszú rudat tart egyik végénél fogva. Ha a rúdra súlyt akasztunk, akkor a kifejtendő hatás nemcsak a súly nagyságától, hanem a súly és a kezünk közti távolságtól is függ; minél messzebb rakjuk a terhelést, annál erősebben kell tartani a rudat. Persze mindez csak akkor van így, ha az erő nem a rúd irányába mutat. Ha a rudat függőlegesen (lefelé) tartjuk, akkor teljesen mindegy, hogy hova akasztjuk a súlyt. Ennek alapján jogos bevezetni egy új mennyiséget az
M=Frsinα
egyenlőséggel. Ezt a számot az F erőnek a tőle r távolságban levő ponton átmenő, az F és az r síkjára merőleges tengelyre vonatkozó forgatónyomatékának nevezzük (11. ábra). α az erő és helyvektor egymással bezárt szöge.
 
 
11. ábra
 

Természetesen a fenti szemléltetés nem indokolja, miért pont ezt a mennyiséget neveztük forgatónyomatéknak. Végeredményben az a döntő, hogy a (2) egyenletbe ennek alapján behelyettesített mennyiségekkel az egyenletrendszer a valósággal egyező eredményt ad.
Az egyenletet megfelelően átrendezve láthatjuk, hogy
M=F(rsinα)=Frm,M=(Fsinα)r=Fmr,
ahol rm a forgástengelynek és az erő hatásvonalának távolsága, Fm az F erő a támadáspontot a forgástengellyel összekötő egyenesre merőleges komponensének a nagysága. A gyakorlatban általában az utóbbi két egyenlőség valamelyikét használjuk.
 
 
2. ábra
 

A definíció alapján könnyen bizonyítható az is, hogy a 12. ábra szerinti derékszögű koordináta-rendszert választva
M=xFy-yFx.
(Ez egyébként nyilvánvalóvá válik, ha az F erőt komponenseivel helyettesítjük, és azok forgatónyomatékát külön-külön számoljuk, majd összegezzük.)
Láthatjuk továbbá, hogy a forgatónyomatékok szempontjából nagyon fontos, hogy hol van az erő támadáspontja. Az erővektorokat nem mozgathatjuk tetszőlegesen; a forgatónyomaték csak akkor nem változik, ha az erőt hatásvonalában toljuk el.
A forgatónyomatékot mindig valamilyen (képzeletbeli vagy valóságos) forgástengelyre vonatkoztatjuk. Nagyon érdekes tény, hogy ha teljesül a (1) egyenlőség, azaz a testre ható erők eredője nulla, akkor teljesen mindegy, hogy a testre ható erők forgatónyomatékát melyik tengelyre vonatkoztatjuk, mert mindenképpen ugyanazt az értéket kapjuk.
Legyenek a testre ható erők: F1,F2,...,Fn. Ha az i-edik erőt Fi-vel, támadáspontjának koordinátáit xi-vel és yi-vel jelöljük, akkor ezen erő forgatónyomatéka a koordináta-rendszer kezdőpontján áthaladó tengelyre:
Mi=xiFiy-yiFix.
E tengelyre tehát összesen
M=M1+M2+...+Mn=(x1F1y-y1F1x)+(x2F2y-y2F2x)+...+(xnFny-ynFnx)
forgatónyomaték hat.
Számítsuk ki, mekkora nyomaték forgat egy olyan tengely körül, amely az x0, y0 ponton halad keresztül ! Az i-edik erő nyomatéka ekkor
M'i=(xi-x0)Fiy-(yi-y0)Fix,
mert megváltozik az erő támadáspontja és a forgástengely közötti távolság. Átrendezve:
M'i=(xiFiy-yiFix)-x0Fiy+y0Fix=Mi-x0Fiy+y0Fix.
Az összes nyomaték:
M'=M'1+M'2+...+M'n=(M1-x0F1y+y0F1x)+(M2-x0F2y+y0F2x)++...(Mn-x0Fny+y0Fnx).


Az összeget megfelelően rendezzük, x0-t, y0 t kiemeljük:
M'=M1+M2+...Mn-x0(F1y+F2y+...+Fny)+y0(F1x+F2x+...+Fnx).
Amennyiben a testre ható erők eredője nulla, akkor
F1x+F2x+...+Fnx=0,F1y+F2y+...+Fny=0,ígyM'=M1+M2+...Mn=M,
azaz a forgatónyomaték nem változik.
E bizonyításnak egy speciális esete az, amikor kiszámoljuk, hogy az erőpár forgatónyomatéka bármely tengelyre ugyanakkora. Ebből következik az is, hogy a (2) egyenletet tetszőleges tengelyre felírhatjuk.
Eddig csak olyan esetekkel foglalkoztunk, amikor a vizsgált testre ható erők egy síkban voltak; a forgástengelyt úgy választottuk, hogy az erre a síkra merőleges legyen. Térbeli problémánál a kiválasztott tengely körüli forgatónyomatékot úgy kell meghatározni, hogy a testre ható erőket egy, a tengelyre merőleges síkra vetítjük, és a vetületek nyomatékával számolunk. (Később ez az eljárás vezet arra, hogy a forgatónyomatékot is mint vektormennyiséget definiáljuk az M=F×r vektoriális szorzattal. A fenti módszerrel tulajdonképpen az M vektornak az adott tengely irányába eső vetületét kapjuk meg.)
Mint a 2. feladat megoldásánál is láthattuk, az egyszerűbb problémáknál a (2) egyenletet nem kell felhasználni. Nézzük most a cikk első részében közölt 1. feladatot !
A megoldáshoz a 3. ábrán látható szétbontást alkalmazzuk. Az erőket vízszintes és függőleges komponensükkel (x, illetve y index) helyettesítjük. Az egyenletek felírása előtt pozitív irányt választunk; az ezzel ellentétesen mutató komponensek negatív előjelet kapnak. Kijelöljük a pozitív forgásirányt is.
A vízszintes rúdra az (1) egyenletből:
-Ax+Cx=0,Ay-G1+Cy-G=0.
A forgatónyomatékokat az A pontra írjuk fel, mert ezen egy ismeretlen erő hatásvonala keresztülhalad, és így ez az erő az egyenletben nem fog szerepelni:
G1l2-Cylsinα+Gl=0.
Ehhez hasonlóan a ferde rúdra:
Bx-C'x=0,By-G2-C'y=0.
A forgatónyomatékok a B pontra:
G2l2sinα+Cylsinα-Cxlcosα=0.
Egyenletrendszerünkben ismeretlenek az A, B, C, C' erők függőleges és vízszintes komponensei, összesen 8 ismeretlen. A megoldhatósághoz szükséges további két egyenletet a (3) összefüggésből kapjuk meg:
Cx=C'x,Cy=C'y.
(Azt, hogy az erők ellentétes irányúak, a berajzoláskor figyelembe vettük.) Ez az egyenletrendszer már megoldható; végeredményben
Ax=Bx=Cx=(G2/2)sinα+(G1/2)+Gcosα,Ay=G1(sinα-l/2)-G(1-sinα)sinα,By=(G1/2)+Gsinα+G2Cy=(G1/2)+Gsinα.
Ha a megadott számértékeket behelyettesítjük, megkapjuk a keresett erőket. (Végezzük el a behelyettesítést G1=G2=60 kp, G=30 kp, α=45 mellett, és határozzuk meg az erőket nagyság és irány szerint !)
Természetesen ugyanerre az eredményre jutunk, ha valamilyen ötletes módon elkerüljük a nyolcismeretlenes egyenletrendszer megoldását. (Például először a 2. ábra szerinti szerkezetet vizsgálva, meghatározzuk A-t és B-t, utána a ferde rúd egyensúlyi feltételéből kiszámítjuk C-t.) A fenti módszer azonban teljesen általános, alkalmazása semmilyen különleges ötletet nem igényel.
Ha a 4. ábra szerinti darabolást alkalmazzuk, akkor azt is megkapjuk, hogy az egyes rudakban mekkora erők hatnak. A rúdban ható erő értelemszerűen az az erő, amellyel a rúdnak képzeletben eltávolított egyik részét helyettesítjük. A rúdban ható erő kiszámolásánál tehát azt kell felhasználni, hogy a megmaradt rész egyensúlyban van, ezért az elhagyott rész reá pontosan akkora erővel (és forgatónyomatékkal) hat, hogy az kiegyenlítse a külső hatásokat. Ehhez hasonlóan definiálhatjuk a rúdban ható forgatónyomatékot is. (Lásd még: a K. M. L. 1970. évi 4. szám 860. feladat megoldását.) A 13. ábrán láthatjuk egy tartó egyes keresztmetszetein ható erőket és forgatónyomatékokat (|Nx|, |Ny| az erő vetületei).
 
 
13. ábra      14. ábra
 

A valóságban a rúdban ható erő mérésére a rúd deformációit használjuk fel. Ha a rúd megnyúlik, húzóerőt, ha egyes keresztmetszetei elcsúsznak egymáson (mint a kártyalapok), akkor rúdra merőleges, ún. nyíróerőt továbbít. Ha a rúd meghajlik, akkor forgatónyomatékot ad át.
Vannak feladatok, amelyek megoldása jelentősen egyszerűsödik, ha felhasználjuk a problémában található szimmetriákat. (Egy ilyen szimmetria-tulajdonság felhasználása egy forgatónyomatéki egyenlettel ekvivalens.) Óvatosnak kell lenni azonban, mert a helytelenül alkalmazott szimmetria-meggondolások nagyon nehezen felderíthető hibákra vezetnek. (Az itt elkövethető hibák tanulmányozására oldjuk meg a következő feladatot. α csúcsszögű létra áll súrlódásmentes síkon. A létra szárait egy, a vízszintessel β0 szöget bezáró kötél köti össze, amely az egyik szár aljából indul ki. Mekkora erő feszíti a kötelet, ha a létra tetején G súlyú ember áll ? A 14. ábrán berajzoltuk a javasolt darabolást, és az egyes részekre ható erőket, ennek alapján megkezdhetjük a megoldást.)
Végül előfordulhatnak olyan esetek, amikor az itt tanult módszerrel nem tudjuk a feladatot megoldani. Ezek az úgynevezett sztatikailag határozatlan szerkezetek.
Sztatikailag határozatlan egy olyan szerkezet, amelyben vannak olyan pontok, amelyek helye geometriailag túlhatározott. Határozatlan lesz például az 1. ábrán látható tartó, ha a C pontban a két rudat mereven összekötjük, mert ekkor az A és B pontok távolságát nemcsak a falra szerelt csuklók határozzák meg. Ha a csuklók távolsága csak egy kicsit is eltér a megszabottól, ismeretlen nagyságú feszítő erők lépnek fel. Ezt és az ehhez hasonló buktatókat általában elkerülhetjük, ha feltesszük, hogy a vizsgált feladatban a rudakat csuklók kötik össze.
A sztatikailag határozatlan feladat egyből határozottabbá válik, ha a rudakat nem tekintjük merevnek, a köteleket nyújthatatlannak. Ez azonban már a rugalmasságtan ‐ matematikailag bonyolultabb, fizikailag mélyebb tartalmú ‐ egyenleteihez vezet.
 

Javasolt irodalom: Feynman: Mai fizika 1., K. M. L. 1970. 4. sz. 860., 1971. 2. sz. 914., 1971. 3. sz. 921., 1971. 4. sz. 939. feladat megoldása. Vermes Miklós: Fizikai versenyfeladatok II.
*A cikk első részét l. a szeptemberi számban. Ugyanott a 35. oldal negyedik bekezdésének utolsó sora helyesen: ,,... általa kifejtett erővel és forgatónyomatékkal helyettesíthetjük.'' Ennek megfelelően kiegészítendő a 4. ábra.