Cím: Pályázat az inverzióról (befejező közlemény)
Szerző(k):  Bártfai Pál ,  Tusnády Gábor 
Füzet: 1971/december, 193 - 201. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Egyéb (KöMaL pontverseny is)

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

Az inverzióról szóló pályázatunk1 ötlete tulajdonképpen az 1968. évi Nemzetközi Matematikai Diákolimpia egyik példájának megoldásakor keletkezett. A példa számolás mentes megoldását kerestük, és a keresés közben találtuk a feladatnak a pályázat kiírásakor tárgyalt általánosítását, majd ennek az inverzió felhasználásával történő bizonyítását. Most, hogy a pályázatra beérkezett dolgozatokat végigolvastuk, végre megtaláltuk az eredeti feladat inverzió-mentes (és természetesen számolás mentes) megoldását. Számunkra a pályázat már csak ezért is sikeresnek mondható, reméljük, hasonlóan sikeresnek érzik pályázatunkat mindazok, akik részt vettek benne. Azoknak pedig, akik nem vettek részt, azt javasoljuk, hogy az alább közölt megoldások elolvasása előtt mindig álljanak meg egy kis időre, és próbálják az egyes feladatokat önállóan megoldani. Lapunk szokásainak megfelelően igyekeztünk a pályázók megoldásai közül kiválasztani a legszebbet, a névaláírások mellől hiányzó osztály- és iskolajelzések a díjak odaítéléséről szóló jelentésben2 megtalálhatóak.

 

1. feladat. Legyen az inverzió alapkörének középpontja O, sugara r, a sík két tetszőleges, O-tól különböző pontja Q és S, ezek inverze Q' és S'. Bizonyítandó, hogy
Q'S'QS=OS'OQ=OQ'OS.

Megoldás. Az inverzió definíciója szerint Q' és S' az OQ, illetve OS félegyenesnek az a pontja, melyre
OQ'OQ=OS'OS=r2,
amiből állításunk OS'OQ=OQ'OS része közvetlenül adódik. Mérjük fel az OQ félegyenesre az OS' szakaszt, az OS félegyenesre pedig az OQ' szakaszt, és jelöljük a kapott végpontokat Q1 gyel, illetve S1 gyel (1. ábra).
 
 
1. ábra
 

Mivel OQ:OQ1=OQ:OS'=OS:OQ'=OS:OS1, és Q1, S1 az OQ, illetve OS félegyeneseken vannak, O az az centrumú hasonlóság, mely Q-t Q1 be viszi, az S pontot S1 be viszi, és így QS:Q1S1=OQ:OQ1.
Legyen t az az egyenes, amelyre tükrözve az OQ félegyenes az OS félegyenesbe megy át (ezt az egyenest a QOS szög felezőjének nevezzük; ha a Q, O, S pontok egy egyenesen vannak, akkor t merőleges erre az egyenesre és átmegy O-n, vagy azonos ezzel az egyenessel aszerint, hogy O elválasztja-e a Q, S pontokat vagy sem). A t-re való tükrözés a Q1 pontot S'-be, Q'-t S1-be viszi át, tehát Q1S1=Q'S', és így Q'S':QS=Q1S1:QS=OQ1:OQ=OS':OQ, amint azt bizonyítanunk kellett.
 

Lakatos Béla

 

2. feladat. Adott a síkban három különböző pont: A, B, C. Szerkesszük meg azt a kört, mely átmegy C-n és amelyikre A-t invertálva B-t kapjuk.
 

1. megoldás. Legyen a keresett k kör középpontja O (2. ábra).
 
 
2. ábra
 

Mivel OAOB=OC2, az AB szakasz fölé rajzolt, k1-gyel jelölt Thalész-körhöz O-ból húzott érintő hossza OC. Másképpen fogalmazva, a k és k1 körök merőlegesen metszik egymást. Ebből következik, hogy k-nak k1-re vonatkozó inverze önmaga, ezért k átmegy C-nek k1-re vonatkozó inverzén, C'-n is (ha C'C, akkor ráadásul OC érinti k-t). C' birtokában egyértelműen megszerkeszthető a feladatnak eleget tevő k kör. Egyetlen kivétel, ha CO1AB (ahol Q1 a k1 középpontja), azaz ha CA=CB, mert ekkor CC' felező merőlegese nem metszi AB-t, ekkor a feladatnak nincs megoldása.
 

Pap Gyula
 

2. megoldás. Szerkesszük meg először A és B inverzét a C középpontú, tetszőleges k2 körre vonatkozólag (3. ábra), jelöljük ezeket A' és B'-vel.
 
 
3. ábra
 

A keresett k kör k' inverze k2 is vonatkozólag egyenes lesz, melyre nézve A' és B' tükrös párt alkotnak (pontversenyen kívüli 31. probléma1). k' tehát az A'B' felező merőlegese, ezt visszainvertálva kapjuk k-t. k egyenes lesz, ha k' átmegy C-n, azaz ha CA'=CB', de ekkor CA=CB. Tehát ha CA=CB, akkor a feladatnak nincs megoldása.
k' inverzének szerkesztése két esetre bomlik. Ha A, B és C háromszöget alkot, akkor a 3. ábrából könnyen leolvasható, hogy a C-n keresztülmenő, az A'B'-vel párhuzamos egyenes kimetszi AB-ből a keresett kör középpontját. Ha A, B és C egy egyenesbe esik, akkor az inverzió alapkörét célszerű úgy felvenni, hogy ne tartalmazza sem A-t, sem B-t. A' és B' ekkor k belsejébe kerülnek, k' két pontban metszi k2-t, s ezek C-vel együtt a keresett kör három pontját adják.
 
Megjegyzés. Ha A, B és C háromszöget alkotnak, akkor a feladatra több szép egyszerű megoldás van. Ezek közül kettőt bizonyítás nélkül említünk:
1. Az ABC háromszög körülírt körének C-beli érintője kimetszi AB-ből a keresett kör középpontját.
2. A C szög külső és belső szögfelezőinek AB-vel alkotott metszéspontjai a keresett kör átmérőjének végpontjai.
 

3. feladat. Adott a síkban három különböző pont: A, B és C. Legyen ka az A-n átmenő, B-t C-be vivő, kb a B-n átmenő, C-t A-ba vivő, kc, a C-n átmenő, A-t B-be vivő inverzió alapköre. Mutassuk meg, hogy van két pont, amelyeken e három kör mindegyike átmegy.
 

1. megoldás. Mindenekelőtt fel kell tételeznünk, hogy az AB, AC, BC szakaszok különböző hosszúak, mert ellenkező esetben a szóban forgó körök valamelyike nem létezik.
A kc, kör elválasztja A-t és B-t, legyen pl. A a kc belsejében (4. ábra).
 
 
4. ábra
 

Ekkor AC minden pontja, a C kivételével, kc belsejébe esik. A kb kör áthalad B-n és AC-t egy belső pontba metszi, tehát kb-nek a kc-n kívüli pontja B, és van kc-n belüli pontja is, ilyen például az AC szakaszon levő pontja, azaz kb és kc két pontban metszik egymást: legyenek ezek M1 és M2.
Invertáljuk kb-t kc-re, a kapott kb' átmegy A-n, és mivel A és C inverz pár kb- re, azért B és C is inverz pár lesz kb'-re (lásd 31. probléma). Mivel a 2. feladat megoldása egyértelmű, ebből következik, hogy kb' azonos ka-val. Így, ha kb az M1 és M2-ben metszette kc-t, ugyanott metszi kb-t kb-nek kc-ra vonatkozó inverze, ka is, s ezt akartuk bizonyítani.
 

Juhász György, Tóth András
 

2. megoldás. Tegyük fel, hogy AB>BC>AC. Az I. példa alapján (Apollóniosz-kör), felhasználva a 2. feladatban bizonyított egyértelműséget, ka a B és C pontokhoz és a λ=ABAC arányhoz tartozó Apollóniosz-kör. Az Apollóniosz-kör sohasem metszheti a szakaszfelező merőlegest, mindig az általa meghatározott két félsík valamelyikén van, jelenleg azon, amelyikre A esik. Mivel a B és C pontok ka-ra inverz pontok, egyikük a kör belsejében van, de akkor ez csak C lehet, míg B kívül van. Hasonlóan igazolható, hogy kb is tartalmazza C-t, míg A kívülre esik. A ka és kb köröknek van közös belső pontjuk, C, de egyik sem tartalmazhatja a másikat, ezt mutatja a B és A pont helyzete, tehát ka és kb két pontban (M1 és M2) metszik egymást. Az Apollóniosz-kör definíciója szerint M1B:M1C=AB:AC és M1C:M1A=BC:BA. A két egyenlőséget összeszorozva M1B:M1A=BC:AC, ami azt mutatja, hogy a harmadik Apollóniosz-kör, kc is átmegy M1-en. Ugyanezt mondhatjuk el M2-ről is.
 

Boros Endre, Petz Dénes
 

4. feladat. Adott a síkban három különböző pont: A, B, C. Jellemezzük azokat a köröket, melyekre invertálva az adott pontokat, a kapott A', B', C' pontokra A'C'=B'C' teljesül.
 

1. megoldás. Az 1. feladat eredményét felhasználva tetszőleges O középpont esetén:
CA:C'A'=OA:OC',(1)CB:C'B'=OB:OC'.


Ha
A'C'=B'C',(2)
akkor a két egyenletet elosztva kapjuk, hogy
CACB=OAOB.(3)
Megfordítva, ha (3) teljesül, (1)-gyel összevetve adódik (2). O tehát akkor és csak akkor tartozik a mértani helyhez, ha (3) teljesül és C' létezik. Az O pontok mértani helye az I. példa alapján felírt, az A és B pontokhoz tartozó Apollóniosz-kör, kizárva belőle a C pontot. Az inverzió alapkörének sugara tetszőleges lehet. Ha CA=CB, akkor a mértani hely az AB oldalfelező merőlegese, a C pontot most is kizárva belőle.
 

Nagy Sándor
 

2. megoldás. Alkalmazzuk a 2. feladatot, és rajzoljuk meg a C-n átmenő, A-t B-be vivő inverzió egyértelműen meghatározott alapkörét, k-t (ha AC=BC, akkor AB felező merőlegesével helyettesítsük k-t). Ha az inverzió centruma k-nak C-től különböző pontja, akkor k inverze egyenes lesz, melyre A' és B' tükrösen helyezkednek el (lásd 31. probléma), tehát az inverzió a kívánt tulajdonságú. Ha az inverzió középpontja nincs a k-n, akkor k inverze kör, melyre A' és B' inverz pont pár, de ekkor A'C'=B'C' nem teljesülhet, mert ekkor ilyen kör nincs a 2. feladat szerint. A mértani helyet tehát k-nak C-től különböző pontjai alkotják.
 

Petz Dénes

 

5. feladat. Adott egy tetszőleges háromszög. Van-e olyan inverzió, mely a háromszög csúcsaihoz egy szabályos háromszög csúcsait rendeli hozzá?
 

Megoldás. A 4. feladat megadja azon O inverzió középpontok mértani helyét, melyekre invertálva (tetszőleges sugár esetén) A'C'=B'C', s láttuk, hogy ez a mértani hely a 3. feladatban szereplő kc kör (melyet az AB felező merőlegesével kell pótolni, ha AC=BC). Az A'B'=B'C' feltételhez tartozó kör hasonlóan a 3. feladat kb köre. Ezek metszéspontjára és csak erre teljesül a feladat követelménye. Láttuk, hogy ezek a körök a háromszög Miguel-pontjaiban metszik egymást, ezek és csak ezek a megfelelő inverziócentrumok. Ha a két mértani hely egyike egyenes, ez a mondottakon nem változtat; ha kettő egyenes, akkor már a kiindulási háromszög is egyenlő oldalú, tehát a harmadik mértani hely is egyenes, és csak egyetlen ilyen pont létezik, a háromszög középpontja.
 

Megjegyzés. Az 5. feladat és a 3. feladat egymás ,,inverzei''. A ka, kb, kc metszéspontja körüli körre invertálva, az ABC háromszög szabályos háromszögbe megy át, és ka', kb', kc' ennek magasságvonalai lesznek. Megfordítva, ha egy inverzió az ABC háromszöget szabályos háromszögbe viszi, ez utóbbi magasságvonalait visszainvertálva a kívánt tulajdonságú ka, kb, kc, köröket kapjuk, melyek nyilván átmennek az inverzió centrumán.
 

Sebő András

 

6. feladat. Adott a síkban két kör, k1 és k2, melyek nem metszik egymást és egyik sincs a másik belsejében. Mutassuk meg, hogy két olyan pont van a síkban, melyek körül tetszőleges k kört rajzolva, a k1 és k2 körök k-ra vonatkozó k1', k2' inverzei koncentrikus körök.
 

Megoldás. Tegyük még fel, hogy a két kör nem is érinti egymást, mert különben nem lehet a feladatnak megoldása, hiszen az inverzek is érintenék egymást.
Vegyünk fel egy k kört, mely k1-et és k2 -t merőlegesen metszi és c centrálisukat is két pontban metszi. Legyen a két metszéspont P1 és P2. Ilyen például az egyik közös belső érintő fölé emelt Thalész-kör (5. ábra).
 
 
5. ábra
 

Megmutatjuk, hogy P1, P2 bármelyike megfelel a feladat követelményeinek. Pl. a P1 körüli k0 körre invertálva, a k' és c'c egyenesek merőlegesen metszik k1'-et és k2'-t, tehát középpontjukon áthaladnak. k' és c metszéspontja lesz tehát mindkét kör középpontja, tehát koncentrikusak.
Több ilyen pont nincs, mert valamely P3 pontra invertálva k' és c' közül legalább az egyik kör lenne, és olyan kör, amely a koncentrikus k1'-t és k2'-t merőlegesen metszi, nem létezik.
 

Balog János

 

7. feladat. Adott a síkban két kör, melyeknek van közös belső érintőjük. Mutassuk meg, hogy van két pont a síkban, melyeken, körök tetszőleges közös (külső vagy belső) érintőjének az érintési pontok közti szakasza fölé rajzolt Thalész-kör átmegy.
 

Megoldás. Tegyük fel, hogy a két kör (k1 és k2) nem érinti egymást. (Érintő körök esetén a feladat állításában szereplő két pont az érintési ponttal esik össze.) A feladat állításán túlmenően azt bizonyítjuk be, hogy tetszőleges, a k1-et és k2-t merőlegesen metsző k kör átmegy a 6. feladat által meghatározott két ponton. Invertáljunk ezen pontok valamelyike körüli körre: k1', k2' koncentrikusak lesznek, k' ezeket merőlegesen metsző kör vagy egyenes. Koncentrikus köröket merőlegesen metsző kör nem létezik, tehát k' egyenes, azaz k átmegy az inverzió centrumán, s ezt akartuk bizonyítani.
 

Petz Dénes Balog János

 

A 8. feladat megoldását vázlatosan a 9. feladat 1. megoldásába olvasztottuk bele.
 

9. feladat. (Euler tétele). Bizonyítsuk be, hogy két adott körhöz (k-hoz és k1-hez) akkor és csakis akkor van olyan háromszög, melynek k a körülírt, k1 a beírt köre, ha
d2+r12=(r-r1)2,(4)
ahol r, r1 a k és k1 körök sugara, d pedig a középpontjaik távolsága.

 

1. megoldás. Először Euler tételének a következő átfogalmazását bizonyítjuk be: a sík k és k1 köreihez akkor és csakis akkor létezik olyan ABC háromszög, amelynek k a körülírt, k1 a beírt köre, ha k1 a k belsejében van, és k-nak k1-re vonatkozó k' inverzében az átmérő egyenlő k1 sugarával.
Tegyük fel, hogy létezik ilyen ABC háromszög, akkor k1 nyilván k belsejében van. Érintse k1 a háromszög oldalait az A1, B1, C1 pontokban, és jelöljük k1 középpontját O1 gyel (6. ábra).
 
 
6. ábra
 

Könnyen látható, hogy az inverzió alapkörére nézve tetszőleges külső pont inverzét megkaphatjuk úgy is, hogy az illető pontból érintőket húzunk az alapkörhöz, és megfelezzük az érintési pontok által meghatározott szakaszt. Emiatt az A, B, C pontnak a k1 körre vonatkozó A', B', C' inverze rendre a B1C1, C1A1, A1B1 szakasz felezőpontja, és k-nak k1-re vonatkozó k' inverze az A'B'C' háromszög körülírt köre. Mivel az A'B'C' háromszöget az A1B1C1 háromszögből előállíthatjuk az A1B1C1 háromszög S1 súlypontjára mint centrumra vonatkozó 1/2 arányú kicsinyítéssel, és egy ezt követő, S1-re vonatkozó tükrözéssel (7. ábra), azért k' sugara valóban fele k1 sugarának.
 
 
7. ábra
 

Ha k1 a k belsejében van, akkor k-nak k1-re vonatkozó k' inverze k1 belsejében van. Megmutatjuk, hogy ha k' sugara egyenlő, k1 sugarának a felével, akkor k' tetszőleges A' pontjához található k1-en olyan A1, B1, C1 és k'-n olyan B', C' pont, hogy A', B', C' rendre felezi a B1C1, C1A1, A1B1 szakaszt. Ebből pedig következik, hogy például A'-nek k1-re vonatkozó A inverze olyan pont, hogy az AB1, AC1 egyenesek érintik k1-et, vagyis az A', B', C' pontokat k1-re invertálva, a kapott ABC háromszögnek k1 a beírt köre (és természetesen k a körülírt köre). Ezzel tehát azt látjuk be, hogy ha k1 a k belsejében van, és k' átmérője egyenlő k1 sugarával, akkor létezik olyan ABC háromszög, amelynek k1 a beírt és k a körülírt köre, és ennek a háromszögnek az egyik csúcsa k-n tetszőlegesen felvehető.
Legyen tehát k' a k1 belsejében, k' átmérője legyen egyenlő k1 sugarával, és A' legyen k' tetszőleges pontja (7. ábra). Jelöljük k1 és k' középpontját O1-gyel és K'-vel, az O1K' szakasz K'-höz közelebbi harmadolópontját S1 gyel. Az S1 centrumú, 2:1 arányú hasonlóság, és az ezt követő, S1-re vonatkozó tükrözés K'-t O1-be, k'-t k1-be viszi, tehát A'-t k1 valamely pontjába viszi, jelöljük ezt a pontot A1-gyel. Emeljünk merőlegest az A'O1 szakasz A' végpontjában a szakaszra (feltevéseink szerint O1 a k'-nek belső pontja, tehát nem lehet A'-vel azonos), és messe ez a merőleges k1-et a B1, C1 pontokban. Így A' felezi a B1C1 szakaszt, az A1B1C1 háromszögben A1A' súlyvonal, és S1 súlypont. Emiatt a B1, C1 pontoknak az S1 centrumú, 1/2 arányú kicsinyítésből, majd az ezt követő, S1-re vonatkozó tükrözésből származó B', C' képei k'-n vannak, és rendre felezik az A1C1, A1B1 szakaszokat. Megoldásunk utolsó lépéseként megmutatjuk, hogy (4) akkor és csakis akkor teljesül, ha k1 a k belsejében van, és k' sugara (1/2)r1. Legyen k és k1 középpontja K és O1, és messe az O1K szakaszra O1-ben emelt merőleges k1-et O2-ben és O3-ban (ha O1 azonos K-val, O2 és O3 legyen k1 tetszőleges két átellenes pontja), és legyen k2, ill. k3 az O2, ill. O3 középpontú, r1 sugarú kör. (4) nyilván ekvivalens azzal az állítással, hogy k2 és k3 belülről érint: k-t (8. ábra).
 
 
8. ábra
 

A k2, k3 körök k1-re vonatkozó k2', k3' inverzei párhuzamos egyenesek, melyek távolsága egyenlő k1 sugarával, k' középpontja pedig rajta van az O1-en átmenő, velük párhuzamos egyenesen. Tehát k' akkor és csakis akkor érinti a k2', k3' egyeneseket, ha az átmérője egyenlő k1 sugarával. Állításunkat ezzel bebizonyítottuk.
 

2. megoldás1. Megmutatjuk, hogy a k belsejében levő O1 pont akkor és csak akkor egyezik meg valamely, a k-ba beírt ABC háromszög beírható körének középpontjával, ha O1P=PC, ahol P az A-t nem tartalmazó BC ív felezőpontját jelöli. Jelöljük a háromszög szögeit α, β, γ-val (9. ábra).
 
 
9. ábra
 

Tegyük fel, hogy O1 a beírt kör középpontja, akkor O1 rajta van a C szögfelezőjén, CO1P=(α/2)+(γ/2), mert az AO1C háromszög külső szöge, az O1CP=(α/2)+(γ/2), mert a BCP=BAP=α/2, tehát az O1PC háromszög egyenlő szárú, azaz O1P=PC. Fordítva, ha O1P=PC, akkor, mivel a beírt kör O1' középpontja rajta van AP-n, és arra O1'P=PC, nyilván következik, hogy O1'O1.
Rajzoljuk meg még a PP1 átmérőt és jelöljük D-vel az AB és k1 érintési pontját, akkor ADO1P1BP, amiből AO1:r1=2r:PB, azaz 2rr1=AO1PB=AO1O1P, s ez utóbbi a szelők tétele értelmében (r+d)(r-d)-vel egyenlő. Azaz a beírt kör sugarát az A pont helyzetétől függetlenül a 2rr1=(r+d)(r-d) egyenlet határozza meg, s ezt akartuk bizonyítani.
 

Pap Gyula
 

10. feladat. A III. példához kapcsolódva mutassuk meg, hogy ha dc, akkor O1 felezi az O2O3 szakaszt. (A III. példa szövegét lásd alább.)
 

Megoldás. Jelöljük a két kör másik közös érintőjét c1-gyel, c1 és d metszéspontját P-vel. A III. példából az O1-et úgy kaphatjuk meg, hogy P-t merőlegesen vetítjük O2O3-ra. PO2PO3, mivel a d és c1 egyenesek szögfelezői. Jelöljük a c és c1 egyenesek metszéspontját Q-val (ha c és c1 párhuzamosak, az állítás szimmetriaokokból nyilvánvaló), a PQD szöget 2φ-vel, akkor QPD=90-2φ, O1PD=φ (merőleges szárú szögek), O2PO=45, tehát az O2PO3 háromszög derékszögű egyenlő szárú háromszög, amiből az állítás következik.
 

Boros Endre
 

Beszámolónk utolsó része a III. példa elemi megoldásának a közlése.
 

III. példa (az 1969. évi Nemzetközi Matematikai Diákolimpia 4. feladatának általánosítása). Legyen az ABC háromszög körülírt kőre k, beírt köre k1, az AB szakasz tetszőleges belső pontja D. Jelöljük az AB egyenest c-vel, a DC félegyenest d-vel (10. ábra). A c egyenest, k kört és a d félegyenest érintő két kör legyen k2 és k3. Megmutatjuk, hogy
a) a k1, k2 és k3 kör O1, O2, O3 középpontja egy egyenesen van,
b) a k1 kört a k2, k3 körök és a d félegyenes egyértelműen meghatározzák.
 
 
10. ábra
 
Bizonyítás. A C pontot nem tartalmazó AB ív felező pontját jelöljük P-vel, a c és d egyenesek és a k2 kör érintési pontjait pedig E2, F2-vel. E2F2 és CP metszéspontja legyen Q (11a és 11b ábra).
 
 
11a. ábra
 
 
11b. ábra
 
Először bebizonyítjuk, hogy Q mindig létezik, azaz PC és E2F2 nem lehetnek párhuzamosak. Jelöljük a k és k2 körök érintési pontját K2-vel, K2 egyben e két kör hasonlósági középpontja is: E hasonlóságnál E2 és P egymásnak megfelelő pontok, hiszen a k-hoz P-ben húzható érintő párhuzamos AB-vel, és az AB egyenes elválasztja a K2 és P pontokat. Ha PC||E2F2 lenne, akkor F2-nek e nagyítás során C felel meg, azaz K, F2 és C egy egyenesbe esnek, de ez ellentmondás, hiszen CF2 a k2 kör érintője kellene legyen.
Bizonyításunk második lépéseként, felhasználva a 9. feladat 2. megoldását, meg fogjuk mutatni, hogy QO1 Ehhez először számítsuk ki a PQ szakasz hosszát. Bővítsük ki az ábrát: a K2F2 egyenes messe k-t R2-ben. Be fogjuk bizonyítani, hogyPE2QR2F2CR2CK2. Mindhárom háromszögnek P-nél, ill. R2-nél levő szögei, azonos íven nyugvó kerületi szögek lévén, egyenlők. Ezután a PE2Q, R2F2C és R2CK2 szög kiegészítő szögeinek egyenlőségét látjuk be: K2E2Q=K2F2C, mert azonos íveken nyugvó kerületi szögek, K2E2Q=K2PR2, mert E2F2||PR2, ugyanis O hasonlósági középpont, továbbá a K2PR2=180-R2CK2, mert PK2CR2 húrnégyszög. A párhuzamos szelők tételét, majd az első két háromszög hasonlóságát felhasználva
PK2:R2K2=PE2:R2F2=PQ:R2C.
Két oldal aránya és egy szög megegyezik, tehát PQK2R2CK2. Az előzőkkel egybevetve PE2QPQK2, amiből PE2:PQ=PQ:PK2, azaz PQ mértani középarányos PE2 és PK2 között. Másrészt PE2APAK2, mert egy szög közös és E2AP=AK2P, ugyanis egyenlő íveken nyugvó kerületi szögek. Ebből PE2:PA=PA:PK2, azaz PA mértani középarányos PE2 és PK2 között, ígyPA=PQ. Alkalmazva a 9. feladat elemi bizonyításában szereplő első állítást, Q az ABC háromszög beírt körének középpontja, azaz QO1.
Ugyanezt elmondhatjuk a k3 és k körre vonatkozólag is (a kettes indexeket hármasra felcserélve). Ez azt jelenti, hogy E3F3 is átmegy Q1-en, azaz E2F2 és E3F3 metszéspontja adja Q1- et. Ezzel a b) állítást már igazoltuk, mivel az E2, E3, F2, F3 pontok függetlenek a k kör választásától.
Tekintsük most a 12. ábrát.
 
 
12. ábra
 

Be kell bizonyítani, hogy E2F2 és E3F3 az Q2O3-on metszik egymást. O2DO3D, E2F2O2D és E3F3O3D, mivel O2D és O3D a c és d egyenesek szögfelezői. Messe E2F2 az O2O3-t X2-ben, továbbá E3F3 metszéspontja O2O3-mal legyen X3. Mivel O2E2DDE3O3, a magasságvonalak ugyanolyan arányban osztják az átfogót mindkét háromszögben. A párhuzamos szelők tétele szerint azonban ugyanilyen arányban osztja X2 is és X3 is O2O3-t, tehát X2X3, s ezt akartuk bizonyítani.
1Lásd K. M. L. 42 (1971) 1-7.

2Lásd K. M. L. 43 (1971) 5‐6.

1Lásd a megoldást K. M. L. 39 (1969) 155-166.

1 Ez a megoldás megtalálható Kürschák J. ‐ Hajós Gy. ‐ Neukomm Gy. ‐ Surányi J.: Matematikai versenytételek, I. rész. 3. kiadás. Tankönyvkiadó. Budapest. 1965. 40‐41.