Cím: A 1723. feladat keletkezéséről
Szerző(k):  Bakos Tibor 
Füzet: 1971/április, 146 - 147. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Szakmai cikkek

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

A lapunkban kitűzésre kerülő feladatok, kérdések különböző eredetűek. Némelyeknek ,,nagy'' múltjuk van, több példatárban, tankönyvben, versenyen szerepeltek már, legutóbb pl. többen is rámutattak az 1729. feladat és az 1939. évi Eötvös Loránd matematikai tanulóverseny 3. feladata közti kapcsolatra. Némely feladatokon alkalmilag ,,csavarunk'' egyet, azaz pl. megváltoztatunk számadatokat, vagy több föltétel előírásával szűkebbre szorítjuk a feladatot, másokat viszont éppen ellenkezőleg általánosabban fogalmazunk meg. Esetenként véletlen észrevételből adódik a kérdés, mint pl. az 1715. feladat a szerkesztő bizottsági megbeszélés napján lefolyt lottóhúzásból. ‐ Kevésbé alkalmi módon, mégis elég távoli kapcsolatból eredt az 1723. feladat*, alább ezt mutatjuk be.
Ez a feladat egy ‐ Monge-féle (két képsíkos) rendszerben végrehajtott ‐ ábrázoló geometriai szerkesztésből keletkezett olyan nem lényeges változtatásokkal, mint mellőzhető vonalak elhagyása, az egyik képnek a képsíkrendszer tengelyére merőleges eltolása, szokásos jelöléseknek, továbbá a vonalak megrajzolása időbeli sorrendjének megváltoztatása. E változtatásokat visszaállítva térbeli értelmezését adjuk az ábrának, és az egyszersmind új bizonyítása is lesz az állításnak.
Toljuk el az ottani O, E1, E2, Q1, Q2 pontok együttesét i irányban alkalmas távolságra az O'', E1'', E2'', Q1'', Q2'' helyzetbe; rajzoljuk meg E1'' körül az E2''-n átmenő (azaz E1''E2''=E1E2 sugarú) k0'' kört és ennek az OO'' egyenesre való tükörképét, k00''-t; írjunk Pj (j=1, 2) és (az eredeti) O helyére Q'j, O' jelet, kj helyére k'j, az eltolt Ej''Qj'' egyenesre kj'' jelet; legyenek k0'' és k1'' metszéspontjai A'', B'', írjunk kört O' körül e két pontnak O'O''-től való távolságával; végül rajzoljuk meg k0'' és k00'' közös külső érintőinek az érintési pontok közti szakaszát, valamint valahol O' és O'' között i-re merőlegesen az x1,2 tengelyt.

 

 

Ekkor az utóbbi két kör az első képen, a két érintőszakasz, valamint k0''-nek és k00''-nek O'O''-től távolabbi félkörei a második képen annak a gyűrűfelületnek (ún. tórusznak) a képkörrajzát adják, amely úgy áll elő, hogy a térbeli (vagyis az O', O'' képekkel meghatározott) O ponton átmenő és az 1. képsíkra merőlegesen álló t tengely körül megforgatjuk azt a kört, melynek második képe k0'' (tehát amelynek síkja párhuzamos a 2. képsíkkal és magában foglalja a t tengelyt). Az egyforma betűvel jelölt és '-vel, ''-vel megkülönböztetett pontpárokat tekinthetjük egy-egy térbeli pont összetartozó első, ill. második képének, hiszen páronkénti összekötő egyeneseik merőlegesek x1,2-re. Továbbá k'1, k2' egy-egy az első képsíkkal párhuzamos síkban fekvő kör első képének tekinthető, k''1 és k''2 pedig ‐ pontosabban ezeknek egy-egy 2r1, ill. 2r2 hosszúságú szakasza, felezőpontjával az O'O'' egyenesen (amin rajta van a forgástengely t'' képe) ‐, ugyanezen köröknek második képe. k1-et a forgatott k0 kör középpontja írja le (az E'1, E''1 képekkel meghatározott, azaz a térbeli E1 helyzetből kiindulva), ez a tórusz ún. középköre, k2-t pedig hasonlóan az E2 (E'2, E''2) pont; és e két forgó pontnak helyzete a mozgás egy bizonyos pillanatában a térbeli Qj (Q'j, Q''j) pont, mert felvétel folytán az OP1, azaz O'Q'1 félegyenes egy az első képsíkra merőleges sík (ún. első vetítősík) első képe, és e sík tartalmazza t-t. (Az ábrán P helyett P1, k2 helyett k'2 írandó.)
A térbeli E2E1 egyenes a megindulási helyzetben merőlegesen áll k0-nak E2-beli érintőjére és így a tórusz E2-beli érintősíkjára is, amit k0-nak és k2 nek E2-beli érintői határoznak meg; eszerint az E2E1 egyenes a tórusz E2 pontbeli ún, normálisa. Másrészt a fentiek szerint E2E1 metszi t-t, ez a pont O (O', O''). Ha a forgatás folyamán az érintősíkot és normálisát is forgatjuk, úgy az előbbi minden helyzetében érinti a tóruszt, a normális pedig minden helyzetben ugyanott metszi t-t. Ennek a normálisnak egy pillanatban elfoglalt helyzete a (térbeli) Q1Q2 egyenes, ezért második képe, Q''1Q''2 átmegy O''-n, amint a feladat állítja.
A feladatban leírt ábra tehát úgy keletkezett, hogy egy t első vetítőegyenes tengelyű és k1 középkörű tóruszon felvettünk képeivel egy k2 párhuzamos kört ‐ E'2, E''2 felhasználásával ‐, e körön egy rendezővonallal kijelöltük E2 egy pillanatnyi helyzetének, Q2-nek képeit. Ezután az E2-beli normális második képén megkerestük a t-n levő O pontjának 2. képét, és ekkor a Q2-beli normális képei Q''2O'', Q'2O' (természetesen a Q1 megfelelő képén át). Végül a két képet i irányában úgy toltuk össze; hogy O', O'' egybeessenek és a fölösleges vonalakat elhagytuk.
A normális képeinek megszerkesztése egyébként nem öncélú feladat, hanem előkészítője lehet további szerkesztéseknek; ezek azonban már túl messze vezetnének.
Tegyünk végezetül egy olyan megjegyzést, amely szinte majdnem minden efféle szerkesztésre érvényes. Az x1,2 tengely fölvételét említettük, de nem rajzoltuk, amint még néhány más vonalat sem, az olvasóra hagytuk. Ez a szerkesztésben semmi hiányt nem okozott. Azt mutatja ez, hogy a tengely helyzetének nincs nagyobb jelentősége, sokkal fontosabb a sűrűn felhasznált i irány.
*Lásd ezen számban, 153. old.