Cím: Az 1970. évi (4.) Nemzetközi Fizikai Diákolimpia feladatai
Füzet: 1970/november, 161 - 164. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Egyéb (KöMaL pontverseny is)

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

1. M=1kg tömegű deszkán m=100gramm tömegű szán van, amely a benne levő motorral egy fonalat húz állandó v0=10cm/s sebességgel. Az asztal és a deszka között nincs súrlódás, a deszka és a szán között a súrlódási együttható μ=0,02 (1. ábra). A szerkezetet úgy indítjuk el, hogy a deszkát fogjuk addig, amíg a szán el nem ér v0 sebességet, azután elengedjük. Ebben a pillanatban a szán és a deszka vége között a távolság L=50cm. a) esetben a fonál vége egy távoli cölöphöz, b) esetben magához a deszka végéhez van erősítve.
Milyen mindegyik esetben a deszka és szán mozgásának lefolyása és mikor éri el a szán a deszka végét ?

 
 

a)      b)
1. ábra
 

Megoldás. a) esetben a szán egyenletesen mozog, közte és a deszka között sebességkülönbség van, tehát működik a lehetséges legnagyobb, μmg nagyságú súrlódási erő. Ez a deszkát μmg/M=a állandó gyorsulással gyorsítja, tehát a deszka az asztalhoz képest nulla kezdősebességű egyenletesen gyorsuló mozgást végez. Ha a szán és a deszka egymáshoz viszonyított mozgását vizsgáljuk, akkor v0 kezdősebességű, egyenletesen lassuló mozgást látunk. Ez addig tart, amíg a szán a deszkát magához fel nem gyorsítja. A felgyorsítás folyamatának ideje t0=v0/a=v0M/(μmg), a szán által ezalatt a deszkán befutott út s0=v02/(2a)=v02M/(2μmg). Számadatainkkal t0=5,1s,s0=0,255m=25,5cm. Tehát 5,1s múlva a szán egyenletes mozgással viszi tovább a deszkát; eddig a szán jobb oldali vége 25,5cm-t tett meg, tehát 50-25,5=24,5cm-re van a deszka végétől, azt sosem éri el.
A motornak nagyon ügyesen kell dolgoznia, hogy a v0=10cm/s=konstans feltétel teljesüljön. Először állandó μmg erővel kell húznia a fonalat. A deszka szánhoz való ragadásának pillanatától kezdve a motornak nem szabad erőt kifejtenie, legfeljebb egyszerűen felcsévélheti a fonalat, mert ekkor az egész szerkezet már tehetetlenül mozog tovább.
b) esetben, mivel a deszka nem súrlódik az asztalhoz, a szánból és deszkából álló rendszer zárt rendszer és alkalmazható rá az impulzusmegmaradás törvénye. Az elengedés után a szán sebességét v1-gyel, a deszka sebességét v2-vel jelöljük, mindegyiket az asztalhoz viszonyítva és jobb felé irányítva. Elengedéskor a rendszer összes impulzusa mv0. Utána a rendszer impulzusa mv1+Mv2. Ezek egyenlők:
mv0=mv1+Mv2.
A feladat szövege értelmében biztosítva van, hogy a sebességek különbsége
v0=v1-v2.
Ezt az egyenletrendszert megoldjuk v1 és v2-re:
v1=v0,v2=0.
Tehát elengedés közben semmiféle változás sem következik be: a deszka állva marad és a szán ugyanúgy halad tovább. Mintha valaki egy görgőkön fekvő deszkán szaladna: ha a deszkát addig fogják, amíg egyenletes sebességét el nem éri, utána már elengedhetik a deszkát, az már nem mozdul meg. A mi feladatunkban a szán 50cm:10cm/s=5 s múlva érné el a deszka végét. A motornak a kísérlet közben állandó μmg erővel kell húznia a kötelet.
 

2. A nátriumklorid kristályrácsát kocka alakú elemi cellák alkotják, amelyek élhosszúsága 5,610-8cm. A felületen centrált rácsot a 2. ábra mutatja. A nátrium atomsúlya 23, a klóré 35,5. A nátriumklorid sűrűsége 2,22g/cm3. Számítsuk ki a hidrogénatom tömegét.
 
 
2. ábra
 

Megoldás. Jelentsék a fehér gömbök a nátrium-ionokat, a fekete gömbök a klorid-ionokat. A nátrium-ionokból egyet találunk a középen és 12 darabot az éleken. Ezekből a kocka belsejében csak negyedrész foglal helyet, tehát az elemi kockában levő nátrium-ionok száma 1+12/4=4. A klorid-ionokból 6 foglal helyet az oldallapokon, ezek fele tartozik az elemi cellába és 8 van a csúcsokon, amelyekből csak nyolcadrész van az elemi cellában, tehát a klorid-ionok száma 6/2+8/8=4. Ugyanerre az eredményre jutottunk volna, ha az elemi cella közepén klorid-ion lett volna.
Jelöljük a hidrogénatom tömegét m-mel. Ekkor 1 nátrium-ion tömege 23m, 1 klorid-ion tömege pedig 35,5m (közelítően, nem C=12 pontos atomsúlyokkal számolva). Az elemi cella tömegét osztva térfogatával kapjuk a sűrűséget:
423m+435,5m(5,610-8)3=2,22.
Innen m=1,6610-24 gramm.
 

3. R=20cm sugarú vékonyfalú fémgömb belsejében koncentrikusan egy r=10cm sugarú fémgolyót helyezünk el. A belső golyó a külső gömbön levő nyíláson keresztül egy nagyon hosszú vezetékkel földelve van (3. ábra). A külső gömbnek Q=10-8coulomb töltést adunk. Határozzuk meg a külső gömb potenciálját.
 
 
3. ábra
 

Megoldás. Két kondenzátor párhuzamosan van kapcsolva, az egyiket a külső gömb és a belső gömb, a másikat a külső gömb és a föld alkotja. E két párhuzamosan kapcsolt kondenzátor kapacitása összegezendő és akkor mindent ki tudunk számítani.
 

Megjegyzés: koncentrikus gömbfelületek által alkotott kondenzátor kapacitásának kiszámítása. A kapacitást megadja a töltés és potenciál hányadosa, a potenciál pedig az egységnyi töltés átvivési munkája. Ha a gömbhéj-kondenzátornak Q töltést adunk, akkor a középponttól x távolságban a térerő kQ/x2. Az egységnyi töltés átvivési munkája joule-ban, vagyis a potenciálkülönbség:
U=rRkQx2dx=kQ(1r-1R).
Ezt felhasználva a gömbhéj-kondenzátor kapacitása:
C=1kRrR-r.
Ha R igen nagy lesz r-hez képest, vagyis a gömb gyakorlatilag külön áll és a kondenzátor másik fegyverzete az igen messze levő föld, akkor kapjuk az ún. gömbkapacitást:
C=1kr.

Felhasználva ezeket a képleteket, párhuzamosan kapcsolt kondenzátoraink eredő kapacitása:
1kRrR-r+1kR=1kR2R-r.
A mi adatainkkal R=0,2m, r=0,1m, k=9109 és az eredő kapacitás 44,410-12 farad=44,4pF. A potenciál pedig a földhöz képest U=10-3 volt: 44,410-12=227 volt.
 

4. Egy 2méter rádiuszú, 0,5méter átmérőjűt homorú gömbtükör fókuszába mekkora átmérőjű kör alakú felfogó ernyőt kell elhelyeznünk, hogy a tükörre a tengellyel párhuzamosan beeső valamennyi fénysugarat felfogja ? Hányadrészre csökken az ernyővel felfogott fényáram, ha ebben a helyzetben a felfogó ernyő átmérőjét nyolcadrészre csökkentjük ?
 

Megoldás. Lényegében véve arról van szó, hogy elhanyagolás nélkül kell számítanunk a sugármenetet a homorú gömbtükörnél. (Lásd az 1958. évi Eötvös-verseny 3. feladatát.) De azért bizonyos geometriai, matematikai közelítéseket mégis alkalmazunk.
A PO=R rádiuszú homorú gömbtükör elméleti fókusza a rádiusz felében, F-ben volna (4. ábra).
 
 
4. ábra
 

A tükör fél átmérőjét h-val jelöljük. Az α szög alatt beeső sugár P-ben visszaverődve F1-ben metszi a tengelyt. Az egyenlő-szárú OPF1 háromszögből OF1=r/(2cosα) és így a fókusz eltérése az elméletitől:
F1F=OF1-OF=r2cosα-r2=r2(secα-1).

Mi a felfogó ernyőt F-ben helyezzük el és keressük, hogy x rádiusza legalábbis mekkora legyen. Az F1F alapú derékszögű háromszögből, a kis szögek esetében használható közelítésekkel:
x=F1Ftg2αF1Fsin2αF1F2sinα=F1F2hR==r2(secα-1)2hR=h(secα-1).


Kis szögek cos-ára érvényes közelítés: cosα1-α22, ezért kis szögeknél secα=1cosα1+α22. α radiánban értendő; újabb közeítéssel αh/R és így végeredményünk a fókusz-folt rádiuszára:
x=h32R2.
A mi esetünkben h=50/2=25cm,R=200cm és így x=0,195cm=1,95mm.
A második kérdésnél vegyük figyelembe, hogy a tükör által felfogott egész fényáram h2-tel arányos. Eredményünkből kifejezve h-t:
h=2R2x13.
Ha x helyébe kx rádiuszú ernyőt teszünk, akkor a számításba veendő új nyalábrádiusz:
hk=2R2kx13,
és a felfogott új fényáram:
hk2=(2R2kx13)2=h2k213.
A mi esetünkben k=1/8 és így a felfogott fényáram a negyedére csökken.
 

Kísérleti feladat. Az asztalon rendelkezésre áll három lencse állványban, egy ernyő geometriai ábrával, mutatópálca, mérőszalag. Pusztán ezekkel az eszközökkel, különböző módszerekkel kell a fókusztávolságckat meghatározni.
Néhány lehetséges eljárás. Gyűjtőlencsénél megfigyeljük szemmel a virtuális kép eltűnését és lemérjük ekkor a tárgy ‐ lencse távolságot. Gyűjtőlencsénél szemmel nézzük a reális képet, a parallaxis segítségével helyére állítjuk a mutatópálcát, lemérjük a kép- és tárgytávolságot, azután a lencsetörvényből számítjuk a fókusztávolságot. A szórólencsénél egy gyűjtőlencsével gyűjtőlencse-rendszert állítunk össze, ennek fókusztávolságát az előbbi módszerekkel mérjük le, azután az eredő gyújtótávolságból számítjuk a szórólencse fókusztávolságát.