Cím: 1969. évi Eötvös Loránd Fizikaverseny
Füzet: 1970/február, 81 - 84. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Eötvös Loránd (korábban Károly Irén)

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

Az Eötvös Loránd Fizikai Társulat október 18-án rendezte ez évi fizikai versenyét. A versenyzők 5 óráig dolgozhattak és bármilyen segédeszközt használhattak. Az alábbiakban ismertetjük a verseny feladatait és azok megoldását.

 

1. M=1,51025gramm tömegű, R=3600km rádiuszú égitest felszíne felett h=400km magasan egy űrhajó kering körpályán. Fékező rakétáját rövid ideig menetiránnyal szemben működtetve olyan ellipszispályára tért, amelyen az égitest átellenes pontján elérte annak felszínét. A fékezéskor mozgási energiájának hányadrészét kellett elvesztenie?
 

Megoldás. Jelöljük az m tömegű égitest sebességét a körpályán v0-val. A tömegvonzási erő egyenlő a centripetális erővel:
mv02R+h=fMm(R+h)2;
az űrhajó tömege kiesik és a körsebesség négyzete:
v02=fMR+h=fMR(1+h/R).(1)
Ha az űrhajó ellipszispályára tér (1. ábra), akkor az ellipszis fél nagytengelye a=R+h/2, excentricitása c=h/2 és fél kistengelye b=R1+h/R.
 

 
1. ábra
 

Kepler III. törvénye szerint a keringési idők csak a fél nagytengelyektől függenek, a kistengelytől függetlenek. A körpályán T0, az ellipszispályán T a keringési idő. Tehát
T2:T02=(R+h/2)3:(R+h)3.
A keringési idő az ellipszispályán:
T=T0(R+h/2R+h)3.
A körpályán a keringési idő (1) felhasználásával:
T0=2π(R+h)v0=2π(R+h)R+hfM.
Ezt felhasználva a keringési idő az ellipszispályán:
T=2π(R+h)3/2fM(R+h/2)3/2(R+h)3/2=2πfM(R+h/2)3/2.
Az ellipszis területe:
πab=π(R+h/2)R1+h/R.
Ezeket felhasználva kiszámítjuk, mennyi a területi sebesség az egész ellipszispályából számítva:
πabT=fMR1+h/R2R+h/2.(2)

Kepler II. törvénye szerint a területi sebesség az ellipszis minden pontján ugyanannyi. A fékezés A pontjában számítva a vezérsugár R+h és a sebesség valamilyen v. Ezekkel is kiszámíthatjuk a területi sebességet:
v(R+h)2=vR(1+h/R)2.
Ezt egyenlővé tesszük a (2) alatti területi sebességgel:
vR(1+h/R)2=fMR1+h/R2R+h/2.
Innen a fékezés pillanatában érvényes sebesség:
v=fM1+h/RR+h/2,
és ennek a sebességnek a négyzete:
v2=fM(1+h/R)(R+h/2).(3)
(1) és (3) összehasonlításával megkapjuk azt, hogy az A pontban történő fékezés után az eredeti mozgási energiának mekkora hányada maradt meg:
v2v02=RR+h/2=2R2R+h.
Vagyis a mozgási energiák a nagytengelyek arányában állnak. A fékezéskor elvesztett mozgási energiahányad:
1-v2v02=h2R+h.
Az égitest tömege kiesik. A mi számadatainkkal az elvesztett energiahányad 1/19.
 

2. A 2. ábra szerinti kapcsolásban La és Lc nagy önindukciójú tekercsek, A, B és C különböző ellenállású izzólámpák. U egyenfeszültség hosszabb ideje be van kapcsolva, a lámpák égnek. Vizsgáljuk meg a három izzólámpa viselkedését K kapcsoló kinyitása után!
 

 
2. ábra
 

Megoldás. A kapcsoló működtetése előtt az egyes ágakban az izzólámpák ohmos ellenállásainak megfelelő Ia, Ib és Ic áramok folynak. A kapcsoló kinyitása után Ib áram azonnal megszűnik, hiszen ebben az ágban csak ohmos ellenállás volt. Az önindukciós tekercsek mágneses fluxusa az indukciótörvény szerint az első pillanatban nem változhat, ezért Ia és Ic áramok tovább folynak, mégpedig B izzólámpán át, alulról felfelé. Aszerint, hogy Ia+Ic az előbb még folyó Ib áramnál nagyobb, kisebb vagy egyenlő, B izzólámpa hirtelen felvillan, hirtelen elsötétül vagy változatlan fényű. Természetesen egy idő múlva az áramok megszűnnek.
 

3. 2R=8cm átmérőjű, f=20cm gyújtótávolságú, gyűjtőlencse tengelyén egy pontszerű fényforrást és tőle D=50cm távolságban 2r=7cm átmérőjű kör alakú kartonlapot helyezünk el (a tengelyre merőlegesen). a) A lencse mely helyzetében lesz a kartonlap közepén a legerősebb a megvilágítás erőssége? b) Mikor lesz a legnagyobb a kartonlapra eső teljes fényenergia?
 

Megoldás. Először az a) kérdéssel foglalkozunk. Ez szükséges lehet abban az esetben, ha egy apró rést minél erősebben kell megvilágítanunk. A 3. ábra első rajza mutatja az elrendezést. A fényforrás és az ernyő D távolsága mindenképp állandó marad. t tárgy-lencse távolságot változtatjuk és t függvényeként vizsgálunk mindent. A fényforrás képe a lencsétől k távolságban keletkezne, ehelyett azonban az ernyőn kapunk ϱ rádiuszú megvilágított kört.
 

 
3. ábra
 

A lencse által hasznosított fényenergia azzal a kúpszöggel arányos, amelynek középpontja a fényforrásban van és a lencse határolja. Ezért (igen jó közelítéssel) a lencsét érő fényenergia arányos R/t négyzetével:
E=K(Rt)2.(4)
A lencsét érő E fényenergia t-től való függését mutatja a 3. ábra második rajza.
Hasonló háromszögekkel kiszámítjuk az ernyőn keletkező megvilágított kör ϱ rádiuszát:
ϱR=k+t-Dk.
Felhasználva itt a lencsetörvényből adódó k=tf/(t-f) képtávolságot:
ϱ=Rt2-Dt+Dftf.(5)
Ennek a függvénynek a menetét a 3. ábra harmadik rajza mutatja. ϱ-nak minimuma van t=Df=31,6cm-nél, amikor ϱ=2,7cm.
Ha az ernyőn keletkező megvilágítás erősségét keressük, akkor a (4) által rendelkezésre álló fényenergiát el kell osztanunk a ϱ rádiuszú kör területével:
L=Eπϱ2.
Felhasználva ϱ-ra az (5) alatti eredményt, az ernyőn keletkező megvilágítási erősség:
L=Kf2π1(t2-Dt+Df)2.(6)
Azonnal látható, hogy L-nek maximuma van ott, ahol a nevező a legkisebb. Ez t=D/2-nél következik be. Tehát az a) kérdésre a felelet: a lencsét a fényforrás és ernyő távolságának közepére kell állítani, függetlenül a lencse fókusztávolságától. A megvilágítási erősségnek a lencsetávolságtól való függését a 3. ábra negyedik rajza mutatja. A megvilágítási erősség ezen maximumát beállítva az ernyőn megvilágított kör rádiusza ϱ=3cm, tehát a megvilágított kör nem tölti be az egész ernyőt. Egyébként az a) kérdésnél lényegtelen az ernyő nagysága.
Most vizsgáljuk meg a b) kérdést. Erre akkor lehet szükség, ha például fényt felfogó eszközünk egy fotocella és a legerősebb áramot akarjuk kapni.
Ha az (5) képletben ϱ helyébe r-et teszünk, akkor megtudjuk, mekkora t tárgytávolságnál tölti be a megvilágított kör éppen a felfogó ernyőt. A mi esetünkben r=3,5cm és ennek alapján t=22cm mellett fér el a megvilágított kör éppen az ernyőnkön.
Mozgassuk el a lencsét balról jobbfelé, de induljunk el igen kis t-től, mondjuk t=10cm-től. Ekkor, egészen t=22cm-ig a megvilágított körnek csak egy része esik a felfogó ernyőre, ezért az ernyőre eső összes Er fényenergiát az L-re kapott (6) alatti eredményünk és πr2 szorzata adja meg. Mivel a terület állandó, ezért egészen t=22cm-ig az összes fényenergia úgy növekszik, mint a 3. ábra negyedik rajzában L (lásd a 3. ábra ötödik rajzát). Ha a lencsével túlmegyünk t=22cm-en, akkor ϱ kisebbedik, az ernyő nincs egészen megtöltve fénnyel, tehát az ernyőre eső összes fényenergia úgy változik, minta lencsébe kerülő Et energia. Ez azonban t távolság négyzetével fordított arányban csökken. Tehát ezekben a helyzetekben az összes fényenergia csökken. Így b) kérdésre a feleletünk: úgy kell a lencsét beállítani, hogy az ernyőn keletkező megvilágított kör éppen betöltse az ernyőt. A mi esetünkben ez t=22cm-nél következik be.
 

A verseny eredménye. I. díjat nyert Horváthy Péter, a budapesti Fazekas gimnázium IV. osztályos tanulója(tanára Mihály István). II. díjat nyert Lempert László, a budapesti Radnóti gimnázium IV. osztályos tanulója (tanára Kugler Sándorné). III. díjat nyert Nagy András, a budapesti Fazekas gimnázium III. osztályos tanulója (tanára Hutai Ferenc) és Láz József, a budapesti Eötvös gimnázium IV. osztályos tanulója (tanára Kellner Dénes). Dicséretet kapott Bajmóczy Ervin, a budapesti Fazekas gimnázium III. osztályos tanulója (tanára Hutai Ferenc), Gulyás András honvéd (a budapesti Apáczai Csere g.-ban Holics László volt tanítványa), Kálmán Péter, az ELTE fizikus hallgatója (a budapesti Apáczai Csere g-ban Holics László volt tanítványa) és Spitzer József honvéd (a budapesti Vörösmarty g.-ban Óhegyi Ernő volt tanítványa).