Cím: Egy elliptikus kúpról
Szerző(k):  Tusnády Gábor 
Füzet: 1970/november, 98 - 99. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Szakmai cikkek
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1970/március: F.1710

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

Az 1710. feladatban* azt találtuk, hogy ha

xsint=ysin2t=zsin3t,
akkor x, y és z között a következő összefüggés áll fenn:
x2-y2+xz=0.

Megvizsgáljuk, melyek azok a pontok a térbeli derékszögű koordinátarendszerben, melyek koordinátái eleget tesznek ennek. Átrendezve kapjuk, hogy
y2=x(x+z).(1)
Ha tehát az x,z tengelyek által meghatározott síkot vesszük alapsíknak, e sík minden pontjában meghatározhatjuk y megfelelő értékét, és ezt felfelé is, lefelé is felmérve egy felületet kapunk. Természetesen az x,z síknak csak azokhoz a pontjaihoz rendel (1) y-t, melyekben x(x+z) nem negatív. E szorzat első tényezője a z tengelytől jobbra pozitív, balra negatív, a második tényező az x+z=0 egyenes felett pozitív, alatta negatív, az (1) függvény értelmezési tartománya tehát az x+z=0 egyenes és a z tengely által meghatározott 4 szögtartomány közül az, amelyik az első síknegyedet tartalmazza, és ennek csúcsszögtartománya.
 

 

Ha egy P(x0,y0,z0) pont a vizsgált felülethez tartozik, akkor a felületen van a P'(λx0,λy0,λz0) pont is, ahol λ tetszőleges valós szám, hiszen ha P koordinátáira teljesül (1), akkor P' koordinátáira is teljesül.
Megvizsgáljuk a felületnek azt a metszetét, amelyet az (x, z) sík egy alkalmasan választott egyenesén át e síkra merőlegesen állított sík metsz ki belőle. Erre a célra az értelmezési tartományt határoló egyenesek szögfelezőjére merőleges egyenest veszünk fel. Felmérünk mondjuk 4 egységet ezekre az egyenesekre az origóból kiindulva, kapjuk az A(22;-22),B(0;4) pontokat. Ekkor az AB szakasz felezőpontja C(2,2-2), és e szakasz egy tetszőleges pontjának koordinátái
x=2+t(-2),z=(2-2)+t(2+2),
ahol -1t1. Ebben a pontban y2 értéke:
y2=x(x+z)=2(1-t)2(1+t)=22(1-t2).
Eszerint t és y között az
y222+t2=1
összefüggés áll fenn, a metszet tehát ellipszis, melynek egyik tengelye az AB szakasz (most t tengely), másik tengelye az (x,z) síkra C-ben emelt merőlegesen van. (Az ellipszis tengelyeinek arányát nem vizsgáljuk, mert a t tengely egysége nem azonos az y tengely egységével.)
Előrebocsátott észrevételünk alapján a vizsgált felület egy olyan kettőskúp, melynek ,,alapja'' ez az ellipszis, és csúcsa az origó.
*Lásd a megoldást ezen számban, 128. o.