Cím: A 4 x k méretű sakktábla bejárása lóugrással (Megjegyzés a P.26. sz. problémához)
Szerző(k):  Bakos Tibor ,  Surányi János ,  Tusnády Gábor 
Füzet: 1970/január, 2 - 4. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Szakmai cikkek

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

A P. 26. problémában* láttuk, hogy a 4×k méretű sakktáblának (k3, k4) lóugrással való bejárása csak úgy lehetséges, ha először egyik olyan résztartományát járjuk be, melyet a szélső sorok valamelyik színű mezői és a belső sorok ellentétes színű mezői alkotnak. Továbbá az egyik résztartományból a másikba való átlépés csak két belső mező közt lehetséges, és a bejárás kezdő- és végpontja szélső mezőn van.
Nem nehéz ezek ismeretében bejárási útvonalat kijelölni adott k esetére, ezért csak olyan utasítás tekinthető érdekesnek, amely minden k-ra érvényes, legalábbis valahonnan kezdve. Alább három ilyen bejárási utasítást adunk. Az 1. ábra színezése a tábla két résztartományát mutatja k=5 esetére.

 

 

1. ábra
 

I. A táblát jobbról bal felé 4×3 mezőnyi szelvényekre osztjuk, a balról esetleg maradó 1 vagy 2 oszlopot a velük szomszédos szelvényhez csatoljuk. Az első résztartomány bejárásában balról jobbra és szelvényről szelvényre haladunk. Az 1. szelvényt a 2a, 2b, illetve 2c ábra szerint járjuk be a számok sorrendjében, k-nak 3j, 3j+1, illetve 3j+2 alakja szerint. A 2. szelvényt már egységesen bal alsó mezején kezdjük, a 2a ábrának a tábla hosszanti tengelyére vett tükörképe szerint járjuk be, majd váltakozva 2a-t és a tükörképét alkalmazzuk.
Sétánk felében, az utolsó szelvényben résztartományváltással a 2d ábra (vagy a tükörképe) szerint meg tudunk fordulni (a betűk rendjében), az előtte álló szelvényből pedig addigi útvonalunk tükörképén térünk vissza.
Eljárásunk k=3 és k6 esetére használható.
 

 

2. ábra
 

II. Elég megadni az egyik tartomány egy záródó bejárását. Ha ugyanis egy ilyen bejárás van, akkor a másik tartomány egy bejárását kapjuk, ha az első bejárását tükrözzük a tábla két belső sorát elválasztó szimmetriatengelyre. Ezután egy olyan lépést veszünk, amely belső sorból belső sorba vezet, viszont mindegyik tartomány bejárásából elhagyjuk azt a lépést, amelyiknek egyik végpontja egybeesik a mondott lépéssel; így az egész tábla egy bejárását kapjuk.
Az egyik tartomány egy záródó bejárását összeállíthatjuk, ha k legalább 7, a 3a és 3b ábrából. Csak az egyik tartományhoz tartozó mezők középpontjait tüntettük fel, a lépéseket pedig a végpontokat összekötő szakaszokkal szemléltettük. A tábla egyik végét a 3a ábra szerint járhatjuk be, majd a 3b ábrán feltüntetett ,,halszálka minta'' szerű úton haladunk tovább a tábla végétől számított negyedik oszlopig; végül aszerint, hogy a tábla felső vagy alsó részébe értünk-e, a 3a ábrának a végpontjain átmenő egyenesre vagy ezen egyenes és a tábla szimmetriatengelyének metszéspontjára vett tükörképével zárhatjuk a bejárást. A 3c ábra k=9-re, a 3d pedig k=10-re mutatja be eljárásunkat. k=7 esetén nincs halszálkás része a bejárásnak.
 

 

3. ábra         4. ábra
 

Létezik záródó bejárás k=3-ra is (4. ábra).
III. Más utasítást adunk az egyik résztartomány záródó bejárására, az előbb látottak szerinti további felhasználás céljára.
a) Páratlan k esetére egy szélső mezőről indulva lapos lóugrásokkal kétszer körülfutjuk a táblát ‐ vagyis minden mezőről a 2 oszloppal és 1 sorral odébb álló mezőre lépünk (a táblának természetesen vagy az alsó, vagy a felső felében) ‐, csupán a tábla szélső 2-2 oszlopában, a kanyarodva visszafordulásban iktatunk közbe 1‐1 magas ‐ azaz 1 oszloppal és 2 sorral távolodó ‐ lóugrást. Valóban, az alsó sornak egy páros sorszámú (legalább a 4-ik) mezejéről így indulva jobbra, az első kanyarodásig a páros oszlopokban lépünk rá 1-1 mezőre, majd a magas lóugrás után a tábla felső felén visszajőve a páratlan oszlopokban 1-re ‐ 1-re, és ismét az alsó féltáblára kanyarodva k+1-edik mezőként az indulási oszlop belső sorbeli mezejére jutunk, hiszen váltakozva külső és belső sorbeli mezőkre léptünk, és k+1 páros. A második körülfutással ugyanígy (2k+1-edik mezőként) az indulási mezőre jutunk, eszerint útvonalunk záródik. Másrészt a bejárt mezők ‐ az alsó táblafél páros és a felső fél páratlan sorszámú oszlopbeli mezői az egyik résztartományt alkotják (más szóval azért, mert sohasem léptünk belső sorból belső sorba, 5a és 5b ábra).
 

 

5. ábra
 

b) Páros k esetén az első körülfutást ugyanígy végezzük. Ekkor azonban k+1-edik mezőként az I1 indulási mezőre jutnánk, ezért az első körülfutást bevégző (tehát 2. sorbeli) mezőből, V1-ből jobbra fölfelé magas ugrással elérhető (tehát 4. sorbeli) I2 mezőből indítjuk a második körülfutást.
I2-re az első körülfutásban nem léptünk rá, ugyanis az alsó táblafélre való visszakanyarodás lépése jobbra lejt, az 1. oszlopból a 2-ba visz, ezért az alsó és a felső táblafélen levő menetvonalrészek is ilyen eltolással állnak elő egymásból, I1-ből a mondott I2 alatti mező.
A második körülfutás utolsó mezeje, V2 az I2-től jobbra lejtő lapos ugrásnyira adódik, ezért belőle balra süllyedő magas lóugrással I1-re jutunk, bejárásunk záródik; azonban ezek érdekében az indulás nem történhet a tábla utolsó oszlopából (6a és 6b ábra).
 

 

6. ábra
 

Ez az eljárás minden megengedett k-ra érvényes.
A két résztartomány záródó bejárásai összekapcsolásának a II. és III. bejárási utasításban használt elvét Somorjai Gábor dolgozata tartalmazta, továbbá megadta k néhány páratlan értékére a lapos ugrásos záródó bejárást.
*Lásd a megoldást K. M. L. 39 (1969) 151. o.