Cím: Pályázat eredmény (Reynolds-szám vizsgálata)
Füzet: 1969/november, 171. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Egyéb (KöMaL pontverseny is)

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

Besnyó János és Rideg József (Veszprém, Lovassy L. Gimn. IV. o.) folyadékokkal végezték méréseiket, ahol a mérés szón van a hangsúly, mert nemcsak megfigyelték a jelenségeket, hanem pontos részletekbe menő számszerű kiértékelést is végeztek. Méréseik során a csőbeli áramlást és a folyadékban mozgó gömbre ható erőt vizsgálták a Reynolds-szám függvényében. A gazdag kísérleti anyag láttán hiányosságról beszélni szinte illetlenség, de talán még teljesebbé tehették volna pályázatukat, ha a csőbeli áramlás súrlódási veszteségét is legalább két különböző átmérőjű cső esetén mérték volna meg. A pályázat gondos kiállítását is figyelembe véve végső értékelésként csak azt mondhatjuk, hogy egyetemi színvonalú munka.
Pongrácz Ferenc (Hódmezővásárhely, Bethlen G. Gimn. III. o.) folyadékokkal és levegővel végzett kísérletei során a legkülönbözőbb alakú csőidomokban vizsgálta az áramlás jellegének változását. A rendkívül ötletes, változatos kísérleti anyagon látszik, hogy szinte elragadta a kísérletezés mámora. Különösen érdekes az a rész, ahol a folyadékáramlás és az elektromos tér közötti analógiát felhasználva modellszerűen vizsgálja az áramlást. Ez egymaga is olyan izgalmas téma, hogy akár külön pályázatot is megérdemelne. De mivel így csak a lamináris áramlás modellezhető, ezért a Reynolds-számra vonatkozóan ebből nem sokat vonhatunk le.
Csuhaj Ernő és Szeniczey Tamás (Eger, Gárdonyi G. Gimn. IV. o.) az áramlás jellegének változását vizsgálták levegővel kör, téglalap és háromszög keresztmetszetű csövekben. Szerény keretek között rendszeres gondos méréseket végeztek.
Csaba G. István középiskolai tanár (KGM Technikum) adományából Besnyő János és Rideg József dolgozata 200 Ft, Pongrácz Ferenc dolgozata 150 Ft, Csuhaj Ernő és Szeniczey Tamás dolgozata. 100 Ft jutalomban részesül.