Cím: Pályázat félvezetőkkel végzett kísérletsorozatról II. (Belső fényelektromos hatás vizsgálata)
Füzet: 1969/november, 168. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Egyéb (KöMaL pontverseny is)

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

Pályázat félvezetőkkel végzett kísérlet-sorozatról

 

Háromfordulós kísérleti pályázatot indítottunk. Mindhárom fordulóban félvezetőkkel kapcsolatos kísérleteket kell végezni. A beküldött pályázatokat a feldolgozott anyag terjedelme, a mérőmunka átgondoltsága, alapossága és a mérési eredmények helyes értelmezése alapján fordulónként pontozzuk. Pályázhatnak egyes személyek és két-három fős mérőcsoportok is. A beérkezett pályázatokat fordulónként értékeljük. A pontverseny végéig a legtöbb pontszámot elért pályázókat dr. Szalay Sándor egyetemi tanár adományából jutalomban részesítjük. (A versenybe a II., illetve III. fordulónál is be lehet kapcsolódni.)
 

II. forduló (Belső fényelektromos hatás vizsgálata)
 

A pályázók vizsgálják meg különböző fényérzékeny félvezetők (fényellenállások, fotodióda, fototranzisztor) spektrális és integrális érzékenységét (l. fenti cikkünket). Fotodiódát, illetve fototranzisztort a közönséges rétegdiódák, illetve tranzisztorok búrájának óvatos ,,meglékelésével'' állíthatunk elő.
Lehet pályázni fényérzékeny félvezetők megvilágítás-fényelektromosáramerősség jelleggörbéinek kimérésével is. Tranzisztorok esetén vizsgálhatjuk a bázisáramnak az érzékenységre gyakorolt hatását, illetve azt, hogy az emitter- vagy a kollektor oldalról történő megvilágítás esetén tudunk-e nagyobb fényelektromosáramot elérni. Közönséges dióda és tranzisztor esetén célszerű a megvilágítás erősségének fokozására gyűjtőlencsét alkalmazni. A dolgozatok beküklésének határideje 1970. febr. 15.