Cím: Rövid hírek
Füzet: 1969/szeptember, 46. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Egyéb írások

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

Az Ifjúsági Fizikai Kör 1968‐69. tanévi munkája

 
Az Eötvös Loránd Fizikai Társulat Ifjúsági Fizikai Köre az 1968‐69-es tanévben 18 előadást rendezett, a korábbiaktól eltérően, egy témakörből: az elektromosságtanból. A téma egészére kiterjedő, magas színvonalú előadásokat ‐ kettő kivételével ‐ Nagy Dénes Lajos tartotta; egy-egy alkalommal Tichy Géza, illetve Gaál István volt az előadó.
A Kör patronálását Nagy Dénes Lajos, a titkári teendőket pedig Mihály György látta el. A Kör munkája nem korlátozódott csupán előadásokra, hanem minden összejövetelen foglalkoztunk az előadáshoz kapcsolódó feladatok megoldásával, is. Az IFK szervezte ‐ vidéki tanulók bevonásával ‐ a téli és a tavaszi ankétot.
A Kör jövőre is folytatja munkáját, és célja előadások, példamegoldások és ankétok rendezésével a fizika iránt érdeklődők hazai és nemzetközi versenyekre való felkészítése. Az IFK munkájában bárki részt vehet; meghívót az Eötvös Loránd Fizikai Társulatnál (Bp., V., Szabadság tér 17.) lehet kérni.
Mihály György

titkár    

 

Az Eötvös Loránd Fizikai Társulat Ifjúsági Fizikai Körének tavaszi Ankétja

 

A Kör április 11‐12-én a Technika Házában tartotta ez évi tavaszi ankétját.
Az összejövetelen budapesti tagokon kívül vidékiek is részt vettek, akik a Fizika Rovat példáinak jó megoldásával tüntek ki. 24 vidéki tanuló számára a Társulat, ill. a Művelődésügyi Minisztérium biztosította az utazás és az ellátás költségeit.
 

Az első napon, 11-én a résztvevők Sólyom Jenő igen érdekes előadását hallották a mágnességről. Azután az előre kiküldött olimpiai feladatok megoldása következett. Másnap délelőtt a résztvevők további feladatokat oldottak meg. Délután az Ifjúsági Fizikai Kör budapesti tagjai tartottak előadást (Gerhardt Tamás: ,,Az idő'', Lempert László: ,,Stevin lejtőkísérlete'', Mihály György: ,,Az Eötvös-kísérlet'').
Az ankét lehetőséget teremtett a fizika iránt érdeklődőknek egymás jobb megismerésére.
Az előre kiküldött olimpiai feladatok megoldása és megvitatása is alkalmul szolgált annak a 15 fős keretnek a kijelölésére, amelyből később ‐ további felkészítés után kiválasztásra került a III. Nemzetközi Fizikai Diákolimpia öt magyar résztvevője.
Mihály György

titkár