Cím: Az 1969. évi (3.) Nemzetközi Fizikai Diákolimpia
Füzet: 1969/szeptember, 33. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Nemzetközi Fizika Diákolimpia

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

Az 1968. évben Budapesten tartott II. Nemzetközi Fizikai Diákolimpián részt vevő delegációk Csehszlovákiát kérték fel a III. Olimpia megrendezésére. A III. Nemzetközi Fizikai Diákolimpia ennek megfelelően Brnoban volt 1969. június 22. és július 2. között. A versenyen nyolc állam vett részt (Bulgária, Csehszlovákia, Jugoszlávia, Lengyelország, Magyarország, NDK, Románia, Szovjetunió) 5‐5 tagból álló csapattal és 2‐2 kísérővel.
A verseny elméleti része június 24-én, gyakorlati része június 25-én került lebonyolításra. Az első napon négy feladatot kellett megoldani. A gyakorlati rész egy mérési feladat megtervezéséből, végrehajtásából és kiértékeléséből állt. Mindkét nap 5‐5 óra állt rendelkezésre a feladat megoldására. Egy-egy feladat hibátlan megoldásával 8‐8 pontot lehetett elérni, a gyakorlati rész két feladatnak számított. A feladatok szövegét és megoldását egyik későbbi számunkban fogjuk közölni.
Az eredmény kihirdetése június 27-én történt, ünnepélyes keretek között A díjak kiosztása után a versenyzők nevében Maróti Péter mondott magyar és cseh nyelven köszönetet. A teljes pontszámot, 48 pontot, három versenyző érte el: Maróti Péter (Magyarország), Pilz Wolfgang (NDK) és Šob Mojmir (Csehszlovákia). Az új szabályok értelmében első díjat kaptak mindazok a versenyzők, akik 44‐48 pontot értek el. Így első díjat kapott még a magyar csapatból Spitzer József és Kálmán Péter. A második díj elnyeréséhez 38‐43 pont volt szükséges. A magyar versenyzők közül Andor László és Horváthy Péter kapott második díjat. Összesen 13 első, 10 második és 9 harmadik díj került kiosztásra. A díjak nagy száma a versenyzők jó felkészültségét bizonyítja. 40 versenyző összesen 240 feladatmegoldást nyújtott be, ezek közül 115 megoldás nyerte el a maximális 8 pontot. Ha az egyes delegációk pontszámait összegezzük, a következő eredményt kapjuk: Csehszlovákia 222 pont (3 első és 2 második díj), Magyarország 214 pont (3 első, 2 második díj), Szovjetunió 207 pont (3 első, 1 második, 1 harmadik díj), NDK 194 pont (1 első, 1 második, 2 harmadik díj), Jugoszlávia 193 pont (1 első, 1 második, 3 harmadik díj), Bulgária 177 pont (1 első, 1 második, 1 harmadik díj), Lengyelország 162 pont (2 második, 1 harmadik díj), Románia 128 pont (1 első, 1 harmadik díj).
A delegációk megtekintették Brno városát, részt vettek több kiránduláson a cseh-morva hegységben, egy napot Pozsonyban és három napot Prágában töltöttek. A tanulók és vezetők között kialakult meleg barátság a szocialista országok tudományos kapcsolatai terén a jövőben meghozza gyümölcsét.
A IV. Nemzetközi Fizikai Diákolimpia 1970-ben a Szovjetunióban vagy az NDK-ban kerül megrendezésre. Feltehető, hogy a verseny színvonala továbbra is emelkedni fog, ezért a komoly felkészülést már most meg kell kezdenünk.