Cím: 1968. évi Eötvös Loránd Fizikaverseny
Füzet: 1969/február, 81 - 84. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Eötvös Loránd (korábban Károly Irén)

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

Az Eötvös Loránd Fizikai Társulat 1968. október 19-én rendezte fizikai versenyét. A versenyzők 5 óráig dolgozhattak és bármilyen segédeszközt használhattak. Az alábbiakban ismertetjük a verseny feladatait és azok megoldását.

 

1. m tömegű, L hosszúságú rúd egyik végén ékkel van alátámasztva, másik végén fonállal van felfüggesztve. A fonalat elégetjük. A mozgás megindulásának pillanatában mekkora erővel nyomja a rúd az éket?
 

Megoldás: A rúd mozgását β szöggyorsulással kezdi el.
 

 

1. ábra
 

Ha az éket tekintjük tengelynek (1. ábra), akkor a súly forgatónyomatéka mgL/2 és a tehetetlenségi nyomaték a rúd végpontjára vonatkoztatva mL2/3. Ezek hányadosa adja a szöggyorsulást:
β=mgL/2mL2/3=3g2L.
Az éknél R reakcióerő nyom felfelé. A β szöggyorsulást úgy is számíthatjuk, mintha a rúd a középpontja körül forogna; ekkor a forgatónyomaték RL/2, a tehetetlenségi nyomaték mL2/12 és ismét ezek hányadosa adja a szöggyorsulást:
β=RL/2mL2/12=6RmL.
A szöggyorsulás kétféleképp kiszámított értékeit egyenlővé téve:
3g2L=6RmL.
Innen az éknél működő erő:
R=mg4.
Tehát a mozgás megindulásának pillanatában a rúd súlyának negyedével nyomja az éket. A szöggyorsulás 3g/2L értékéből megtudjuk, hogy a rúd súlypontja βL/2=3g/4, vége pedig βL=3g/2 gyorsulással indul el.
 

2. 4 méter mély medence fenekén síktükör fekszik. Egy fényképész gépével 2 méter magasan van a víz szintje felett. A víz szintje alatt 2 méter mélyen hal úszik. Hány méterre kell a gép lencséjét élesre állítani, ha a) az úszó halat, b) a hal tükörképét akarja lefényképezni?
 

Megoldás. A víz alól β mélységből induló fénysugár (2. ábra) a vízben β szöget alkot a beesési merőlegessel.
 

 

2. ábra
 

A levegőbe kilépve a fénysugár a beesési merőlegestől törik, vele α szöget alkotva, azután a levegőben úgy halad tovább, mintha d mélységből jönne. Ha n a törésmutató, akkor a fénytörés törvénye szerint:
n=sinαsinβ.
Kis szögeknél a sinus helyett vehető a tangens és ekkor közelítő pontossággal:
n=tgαtgβ=h/dh/D=Dd,vagyisd=Dn.
Tehát n törésmutatójú anyagréteg a törésmutató arányában hozza közelebb a tárgyat. De ez csak kis szögeknél érvényes, ha majdnem pontosan merőlegesen vagyunk a hal fölött. Szigorúan véve nincs is képalkotás, az egyetlen D mélységben levő pontból kiinduló fénysugarak a levegőben úgy haladnak tovább, hogy hátrafelé rajzolt meghosszabbításaik nem találkoznak egyetlen pontban. A gyakorlatban ez a körülmény nem szokott szerepet játszani, mert csak szűk sugárnyalábot használunk fel. A víz törésmutatója 4/3.
a) esetben a levegőben mért 2 méterhez még 2:4/3=1,5 métert kell hozzáadnunk és a szükséges élesre állítási távolság 2+1,5=3,5 méter.
b) esetben figyelembe kell vennünk, hogy a hal tükörképe olyan sajátságú, mintha a vízben még 2 méterrel volna a fenék alatt. Tehát a sugármenet olyan, mintha 6 méteres vízben megtett út után kerülne ki a levegőbe. Tehát a levegőben számított 2 méterhez 6:4/3=4,5 métert kell hozzáadni és így a szükséges élesre állítási távolság 2+4,5=6,5 méter.
 

3. A rajz szerinti kapcsolásban (3. ábra) mindkét ohmos ellenállás egyenlő (R). Az A és B pontokra váltófeszültséget kapcsolunk. Mekkora legyen L és C, hogy az egész berendezés R nagyságú ohmos ellenállásként viselkedjék?
 

 

3. ábra
 

Megoldás. Mindkét ágban ω körfrekvenciájú sinusos váltóáram folyik:
IL=U0R2+ω2L2sin(ωt-φL),IC=U0R2+1/ω2C2sin(ωt+φC).
φL, illetve φC az áramerősség fáziskülönbsége a feszültséghez képest. A váltóáramok tanából ismeretes, hogy:
tgφL=ωLR,tgφC=1/ωCR.
A szögfüggvények összefüggései alapján a sinus és cosinus:
sinφL=ωLR2+ω2L2,cosφL=RR2+ω2L2,sinφC=1/ωCR2+1/ω2C2,cosφC=RR2+1/ω2C2.


A két sinusos áram összege a teljes áram, amelynek U0sinωt/R-nek kell lennie.
Ismeretes, hogy ugyanazon frekvenciájú, de különböző fázisú sinus-függvények formálisan a paralelogrammatétel szerint adhatók össze. (Lásd például a Középiskolai Matematikai Lapok 1964. évi februári számának 82. oldalán.) Az amplitúdókat a fázisszögek felhasználásával arányos hosszúságú nyilakkal rajzoljuk fel és ezeket a paralelogramma-szerkesztéssel összegezzük. Az átló megadja az eredő sinus-függvény amplitúdóját és fázisszögét.
A mi esetünkben mérjük fel a két váltóáram amplitúdóját és fázisszögét az adott váltófeszültséghez képest (4. ábra).
 

 

4. ábra
 

A paralelogramma átlójának a feladat szerint a váltófeszültség irányába kell esnie. Eszerint az átlóra merőleges vetületeknek ellentétesen egyenlőknek kell lenni:
U0R2+ω2L2sinφL=U0R2+1/ω2C2sinφC;
Felhasználva a fázisszögek sinusainak előbb felírt értékeit:
ωLR2+ω2L2=1/ωCR2+1/ω2C2.
Ennek rendezésével kapjuk:
R2=LC1-ω2LC1-ω2LC.
Tehát annak feltétele, hogy az eredő áramerősség a rákapcsolt feszültséggel egyező fázisban legyen:
R2=LC.
Ha ez a feltétel teljesül, akkor az egész berendezés ohmos ellenállásként viselkedik. De vajon mekkora ohmos ellenállásként?
Minden, a 3. ábra szerinti párhuzamos kapcsolásnál a fázisok tangenseinek szorzata:
tgφLtgφC=ωLR1/ωCR=LCR2,
függetlenül a frekvenciától. De a mi esetünkben, ha megvalósítjuk az R2=L/C feltételt:
tgφLtgφC=1,
vagyis a fázisszögek pótszögek, φL+φC=90, a 4. ábra paralelogrammája téglalap és annak átlója egy Thales-kör átmérője.
 

 

5. ábra
 

Az 5. ábrában téglalapként rajzolt paralelogramma átlója, mint egy derékszögű háromszög átfogója:
x=U0R2+ω2L2:cosφL=U0R.
Felhasználtuk cosφL előbb felírt értékét. Tehát betartva a feszültség fázisát teljesítő R2=L/C feltételt egyidejűleg teljesül az a kívánság is, hogy az eredő ellenállás R. Vagyis a feladat megoldása: úgy választandó L és C, hogy hányadosuk R ellenállás négyzete legyen. Ez a feltétel független a frekvenciától. A rezonancia esete sem kivétel, ekkor a téglalapból négyzet lesz.
 

A verseny eredménye. Az I. díjat nyerte Babai László, a budapesti tudományegyetem matematikus hallgatója, (tavaly a budapesti Fazekas gimnáziumban Hutai Ferenc tanítványa). A két II. díjat nyerték: Marossy Ferenc honvéd (tavaly a budapesti Fazekas gimnáziumban Hutai Ferenc tanítványa) és Nagy Zsigmond, a budapesti tudományegyetem matematikus hallgatója, (tavaly a budapesti Kaffka M. gimnáziumban Fekete Eszter tanítványa). III. díjat kapott Vetier András, a budapesti tudományegyetem matematikus hallgatója, (tavaly a budapesti Fazekas gimnáziumban Hutai Ferenc tanítványa). A versenyen résztvevő középiskolai tanulók közül dicséretet és könyvjutalmat kapott Maróti Péter, a szegedi Ságvári gimnázium IV. o. tanulója (tanára Dr. Vozáry Pálné). Dicséretet kaptak még a gimnáziumi tanulók közül: Andor László, Bajmóczy Ervin, Balogh Gábor, Horváthy Péter, az érettségizettek közül Bernus Péter, Egri Róbert, Grósz Tamás, Várhelyi Ferenc.