Cím: Testek gördülése, a haladó és forgómozgás együttes fellépése III. Energetikai jellemzés
Szerző(k):  Nagy László 
Füzet: 1969/január, 33. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Szakmai cikkek

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

A csúszásmentes gördülés energiaviszonyai

 

Az előzőekben (1. az I. és a II. részt a májusi, ill. szeptemberi számban) említettük, hogy csúszásmentes gördülés során a pillanatnyi forgástengely a gördülő hengernek a felülettel való érintkező egyenese, illetve gömb esetén a pillanatnyi forgástengely az érintkezési ponton megy keresztül. A gördülő test pontjainak sebessége általában más és más (1. ábra), ezért a mozgási energiának Wkin=12m1vi2 összefüggés alapján történő kiszámítása matematikai nehézségekbe ütközik.
 

 

1. ábra
 

Mivel a gördülés úgy tekinthető, mint a pillanatnyi forgástengelyek körül történő elemi forgások sorozata, azért a gördülő test mozgási energiája a pillanatnyi forgástengelyre vett forgási energia lesz:
Wkin=12ΘAω2.
Steiner tétele értelmében ΘA=Θs+mr2, ezért Wkin=(1/2)Θsω2+(1/2)mr2ω2=(1/2)Θsω2+(1/2)mvs2, ahol felhasználtuk a csúszásmentes gördülést kifejező vs=ωr kinematikai kapcsolatot.
Ezek szerint a gördülő test összes kinetikus energiája a súlypont haladó mozgásából származó energiának és a súlyponton átmenő tengely körüli forgómozgásból származó energiának az összege.
 

Az energiatétel és az energiamegmaradás elvének alkalmazása
 

A dinamikai tárgyalással egyenértékűen alkalmazhatjuk az energiatételt. Nézzük meg ezt egy előzőekben tárgyalt problémán (2. ábra).
 

 

2. ábra
 

Számítsuk ki, mekkora sebességre tesz szert a test s út befutása után, ha a súlypontján átmenő állandó nagyságú erő hatására csúszásmentesen gördül.
A végzett munkát és a kinetikai energia növekedését egyenlővé téve
Fs=(1/2)Θsω2+(1/2)mvs2,
majd felhasználva az ω=vs/r összefüggést, vs számítható. Hogy a végzett munkában sem Fn, sem mg munkája nem szerepel, az nyilvánvaló. Mindkét erő merőleges az elmozdulásra, ezért munkavégzésük 0. De miért nem szerepel Fs munkája? Mint említés történt, Fs vagy a nyugalmi vagy határesetben a tapadási súrlódás.
Az erő a pillanatnyi forgástengelyen megy keresztül, de ezeknek a pontoknak a pillanatnyi sebessége zéró. Az elemi elmozdulásoknak nincs erőirányú vetülete, ezért a végzett elemi munka is zérus. Így általában is igaz, hogy nyugalomban levő felület esetén a nyugalmi és tapadási súrlódás munkája 0.
Ugyanazt az eredményt kapjuk, ha a munkavégzés W=Mα képlete alapján a pillanatnyi forgástengelyre képezzük a MΔα=MωΔt összeget, ahol M= =Fr, ωΔt=αrωΔt=s. Az s a súlypont által megtett út. A végzett munkából jelenleg is kimarad Fs (természetesen mg és Fn is), mert átmegy a pillanatnyi forgástengelyen és így e tengelyre a nyomatéka 0.
A leggyakrabban a mechanikai energiák megmaradásának elve alkalmazható, melynek feltétele, hogy a testre ható erők munkája 0 legyen. Ezen erők közé nem szabad a gravitációs erőt besorolni, mert annak munkája a helyzeti energia megváltozásának figyelembe vételével számítandó.
A 3. ábra a lejtőn legördülő test esetét mutatja, melynél a 2. ábrával kapcsolatban mondottak értelmében Fs és Fn munkája 0.
 

 

3. ábra
 

Igaz tehát az, hogy
(1/2)mvs2+(1/2)Θsω2=mgh.
Az ω=vs/r figyelembe vételével például vs a h függvényében számítható.
 

 

4. ábra
 

Az ismételten visszatérő 4. ábra szerinti elrendezésben (fal mellett súrlódásmentesen lecsúszó rúd) Fn1 és Fn2 munkája 0, mert az egyik szemlélet szerint mindkettő átmegy a pillanatnyi forgástengelyen, vagy a másik szemlélet szerint, mert mindkettő merőleges támadáspontjának pillanatnyi elmozdulására (sebességére). Ezért
mgl2(1-sinα)=12(112ml2+ml24)ω2.
Ebből az összefüggésből ω, majd vs, számítható:
ω=3g(1-sinα)l,ésvs=ωl2=3gl(1-sinα)4

Egy másik probléma, melyet az előző részben nem vizsgáltunk meg, az egyik végén csapágyazott és vízszintes helyzetben elengedett rúd esete (5. ábra).
 

 

5. ábra
 

Itt az FA erő munkája 0, mert egyrészt az A pont nem mozdul el, vagy a másik szemlélet szerint azért, mert FA átmegy a forgástengelyen. Ezért
mg(l/2)cosα=(1/2)(1/3)ml2ω2,
amiből
ω=3gcosαlésvs=ωl/2=3glcosα4.
vs ismeretében pedig már számolható a tengelyben ébredő centripetális erő, ezzel az előzőekben ismertetett dinamikai elemzés teljessé tehető.
A két utóbbi esetben hangsúlyoznunk kell, hogy a sebességeket nem az idő, hanem a hely függvényében tudjuk elemi módszerekkel meghatározni. Lényegesen bonyolultabb a helyzet csúszó gördülés esetén, amikor a súrlódási együttható, s ezzel a súrlódási erő nagysága is adott. Ekkor a súrlódási erő munkája nem 0, tehát az energiatételben is szerepelni fog. A 6. ábrán látható elrendezésben meg kell határozni, hogy mennyit csúszik a test a felületen, míg a súlypont s utat tesz meg.
 

 

6. ábra
 

A súlypont gyorsulása as=F/m-μg, a szöggyorsulás β=μmgrΘs, ezzel az A pont gyorsulása*
aA=as-βr=Fm-μg-μgmr2Θs.
Az s út megtételéhez szükséges idő
t=2sas,
és a két felület relatív sebességéből származó út
s1=aA2t2.
A súrlódás folytán végzett munka*
W=Fss1=μmgs[1-m2r2μgΘs(F-μmg)].
Az energiatétel értelmében
Fs-μmgs[1-m2r2μgΘs(F-μmg)]=12mvs2+12Θsω2.
Csakhogy most vsrω, hanem* vs=ast=2s(Fm-μg), továbbá ω=βt=
=μmgrΘs2smF-μmg.

Az energiatétel és e két utolsó egyenlet egyikének felhasználásával vagy vs vagy ω számítható*, mindkét összefüggésnek az energiatételbe való helyettesítése természetesen azonosságot ad.*
E számításokból is látható, hogy csúszó gördülés esetén nem érdemes az energiatételt alkalmazni, kinematikai és dinamikai elemzésből a probléma megoldása kényelmesebben adódik. A probléma teljesen hasonló megoldásokat igényel akkor, ha a súlypont kezdősebessége vagy a kezdeti szögsebesség nem 0, illetve ezeknek egyik speciális eseteként F=0. Ilyen feladat szerepelt az 1966. évi tanulmányi verseny 2. fordulójában, ahol szintén nem volt célszerű energetikai vizsgálatot végezni.
*A csillaggal megjelölt részek számolását az olvasónak célszerű elvégeznie.