Cím: 75 éve indult útjára a Középiskolai Mathematikai Lapok
Füzet: 1969/január, 1 - 2. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Egyéb írások

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

75 éve

 

indult útjára a "Középiskolai Mathematikai Lapok''

 

Minden számunk borítólapjának belső oldalán olvassuk:
 

ALAPÍTOTTA: ARANY DÁNIEL 1894-BEN

 


Olvassuk és keveset gondolunk arra, mennyi remény és remegés kísérte ezt a biztosnak egyáltalán nem mondható siker elé néző vállalkozást. A nagy alakú, vékony füzet címlapján a mai szemnek már kissé szokatlan betűvel valóban ez áll: "Első évfolyam'' és alul: "Győr, 1894.'' Továbblapozva az első fejlécen viszont ez olvasható: "1. évfolyam. ‐ Mutatványszám. Győr, 1893. December 1-én.'' És csak ezt követi az 1. évfolyam 1‐6. száma.
 

 

A második évfolyam ‐ már olyan alakban, mint a mostani lapé is ‐ 1894. szeptemberében indul el és július, augusztus kivételével minden hónapban megjelenik. "Anyagi siker nem koronázta ugyan vállalatunkat, de az erkölcsi siker teljesnek mondható, . . .'' vallja az első szám címoldalán az előfizetési felhívás, majd: "Ily nagy sikertől felbátorodva elhatároztuk, hogy a Középiskolai Mathematikai Lapok második évfolyamát megindítjuk.''
A harmadik évfolyam 6. száma újabb változást jelent be. " ... a várva várt siker bár lassú, de biztos lépésekkel megjött.'' ‐ írja Arany Dániel búcsúzásul, mert alább bejelenti: " ... folyóiratomat utódom, Rátz László, budapesti főgymnasiumi tanár ur szakavatott vezetésére bízom.'' De megmarad főmunkatársnak. Igaz, hogy akkor Debreczen, Fülek, Gilád, Győr, Kaposvár, Kecskemét, Losoncz, Nyíregyháza, Nyitra, Pécs (leggyakrabban), Rimaszombat, S.-A.-Újhely, Szamos-Újvár, Székely-Udvarhely, Székesfehérvár megjelölések közt elég ritkán találjuk egy-egy megoldó neve mellett Budapestet, mégis a lap fejlődését a fővárosi légkör jobban biztosítja.
De a főmunkatárs sem cím csupán. Arany Dániel szép feladatai végigkísérik a Középiskolai Mathematikai Lapokat, míg csak az első világháború miatt meg nem szűnik. Sőt a hosszabb szünet után, 1925-ben Faragó Andor szerkesztésében újra induló "Középiskolai Matematikai és Fizikai Lapok''-nak újra rendszeres munkatársai közt találjuk Arany Dánielt, akinek lelkes kezdeményezését az újabb viharok sem tudták elsöpörni. Sőt minden újra indulás újabb lendületet adott neki, újabb kezdeményezései születtek a tanuló ifjúság érdeklődésének fokozására és kielégítésére, a tanárok munkájának segítésére.
Legméltóbban talán avval ünnepeljük az évfordulót, ha bemutatjuk az első évfolyam három feladatát, és buzdítjuk olvasóinkat azok megoldására.
"Adva lévén két kör és egy egyenes AB, húzassék ez utóbbival párhuzamos szelője a két körnek oly módon, hogy a körökből kivágott húrok összege egyenlő legyen adott hosszúsággal.''
"Az
a=ax+cybz+1,b=bx+ybz+1,c=az+cbz+1,
egyenletrendszer megoldandó x, y és z szerint, ha abc.''
 

(Kürschák Józseftől)

 

Ha az (ABCD) symbolum* az ACBC:ADBD kifejezést jelenti, mily értékei
 


lesznek a symbolumnak, ha benne az A, B, C és D betűket permutáljuk.''

*Mai fogalmazásban a " symbolum'' szó helyén "jelölés''-t írnánk. A, B, C és D egy egyenes pontjait jelölik. Természetesen törekedjenek az olvasók minél rövidebb úton válaszolni a kérdésre. ‐ Megoldások "Jubileumi I. (ill. II., III.) feladat'' megjelöléssel küldhetők be. (Szerk.)